Az
idei Magyarország tortája, a Szabolcsi almás máktorta nagy-nagy kedvencem lett.
A vékony, reszelt almától szaftos mákos lapok nekem kicsit a mákos guba
ízvilágát idézik a vaníliás krémmel. A tortában a mák és az alma együttesen
dominál, míg a „mellékszereplők”, a fahéj és a vanília csak éppen annyira
érződnek, hogy kellemesen kidomborítsák, összhangba hozzák a torta két fő
alkotóját. A torta egyáltalán nem túl édes vagy gejl, nagyon kiegyensúlyozottá
teszi a mák és az alma kettőse. (A receptje letölthető innen, illetve a
GoodFood ehavi számában is megjelent.) Pintér Zsolt veszprémi cukrász
kreációját már korábban "újragondoltam" jégkrém-formában, és hamarosan posztolom
a torta bonbon-verzióját is.
A
héten pedig kaptam egy nagyon kedves és megtisztelő megkeresést a chocoMe-től,
akiket szintén megihletett Magyarország 2012-es tortája: elsőként én
kóstolhattam meg egy igazi különlegességet, az országtorta csokitábla-verzióját.
A tábla a torta négy fő alkotóelemére épül: az eredeti Bourbon vaníliával
ízesített belga Callebaut fehér csokoládé adja az alapot, és erre kerül feltétnek még Bourbon
vanília, mák, liofilizált alma és fahéj. A feltétekkel jó szokásukhoz híven
most sem spóroltak a chocoMe-nél: a tábla olyan gazdagon van megszórva a
mákkal, fahéjjal és fagyasztva szárított almával, hogy az alap fehér színe csak
a kicsomagoláskor bukkan fel. Ez még engem is megtévesztett először, ugyanis a
kóstolótábláim hátuljánál, az összetevőknél tévedésből tejcsokoládét tüntettek
fel, amit a csomagolásra ránézve minden további nélkül el is hittem, míg ki nem
csomagoltam a csokoládét. Azonban mindenképpen jó döntésnek tartom, hogy fehér
csokoládét választottak alapnak, ez illik jobban az országtorta ízvilágához.
És
akkor lássuk a kóstolást! Érdemes mind az öt érzékszervünket bevetni, hogy
semmiről se maradjunk le! Először óvatosan kicsomagoltam a táblát, és kicsit
gyönyörködtem a fehér csoki szép, fényes felületében és a kakaóbabos mintában –
valahogy csokitábla-formáknál ez a gyengém, nekem is van egy hasonló, csak
sokkal kisebb, 30 grammos táblákhoz. Aztán törtem egy kockát – kellemes pattanó
hang a törésnél. A kockát az orromhoz emelve egyértelműen a fehér csoki édeskés
illata és a fahéj karakteres aromája dominál illatában, de halványan a vaníliát
is fel tudom fedezni. Ízében hozza szépen mind a négy összetevőt: az alma ízét
a liofilzált gyümölcs, amit szépen kiegészít a fahéj, megvan a mák és a leheletnyi
vanília is. A mák talán kevésbé tud hangsúlyos lenni, mint az eredeti tortában,
nem viszi annyira a prímet, inkább szépen összesimul a többi feltéttel, és így
alkotnak egy harmonikus egészet. A fehér csoki miatt egy kicsit édesebb lesz
összhatásában, mint a torta, de nem lesz gejl, ami annak köszönhető, hogy a
chocoMe nagyon vékony csokialapon készíti a táblákat, hogy a feltétek is
kellően érvényesülhessenek. Egyszóval rendben van ez a kreáció, fehércsoki- és
mákrajongóknak pedig kötelező!
Ha
kedvet kaptatok az országtorta-csokitábla kipróbálásához, a chocoMe webshopjában állíthatjátok össze ezt a kreációt: válasszátok a Callebaut fehércsokoládé-alapot, majd feltétnek adjátok hozzá a Bourbon vaníliát, a
mákot, a liofilizált almát és a fahéjat!
Update: Most látom, hogy ez volt a 300. posztom a blogon :)
2 megjegyzés :
Tényleg van, aki szerint ez a torta nem gejl???
(Amúgy elismerem, tényleg finom lenne az almás-mákos piskóta, de az a krém benne, rettenet! De tudom, ízlések...)
Juci
Juci, nekem tavalyi tapasztalatom, hogy nagyon sok függ attól, hol, melyik cukrászdában kóstolod ugyanazt az országtortát... Egy posztban (http://www.pralineparadicsom.hu/2011/08/bonbonok-es-egyeb-gasztroelmenyek.html) tavaly megírtam, nekem mennyire nem ízlett a tavalyi, erre kommentben többen ennek az ellenkezőjét írták. Pedig - a sok csoki ellenére, amit itt látsz :) - nem vagyok abszolút édesszájú, fagyikhoz, sütikhez stb. nagyon kevés cukrot (ill. helyette xilitet) használok. De a recept alapján házilag is ki fogom próbálni a mákos-almás tortát, kíváncsi vagyok, milyen lesz úgy!
Megjegyzés küldése