2012. szeptember 28.

Csokis-konyakmeggyes "vienetta"



A pálcikás jégkrémek után úgy látszik, a jégkrémtortákra kattantam rá. A meggyörvényes vaníliás "vienetta" és az Eszterházy-jégkrémtorta után még ezt a brutáljó kombót muszáj megmutatnom: csokifagyi alaposan megpakolva konyakba áztatott meggyel, és természetesen a ropogós csokilapok sem hiányozhattak. De ez már tényleg az utolsó változat lesz, ígérem! Legalábbis az idei szezonban... :)



Hozzávalók:
Csokifagyialap:
- 3 tojássárgája
- 4 ek. xilit/cukor
- 3 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 marék konyakba áztatott meggy (nálam Metaxa*****, de lehet jó minőségű rumba is áztatni, min. 3-4 napig áztassuk!) VAGY helyette vörösborban sült meggy Mamma receptje alapján, az gyorsabban elkészül
Díszítés + csokilapok:
- 6 + 6 dkg étcsokoládé
- 2 dkg kakaóvaj
- 25 dkg mascarpone
- 1 marék konyakba áztatott meggy



Először a csokifagyit készítem el. A tojássárgákat kikeverem a xilittel/cukorral, hozzákeverem a tejet, és lassú tűzön, folyamatos kavarás mellett besűrítem (maghőmérőn 80-82 fok; illetve amikor a fakanál hátán végighúzott ujjunk nyoma megmarad). A tojásos krémet az apróra tört étcsokoládéra öntöm, várok pár pillanatot, majd összekeverem. Végül hozzáadom a tejszínt a fagyialaphoz, és kihűtöm. A fagyialapot fagyigépben elkészítem. Ha nincs fagyigépünk, akkor fél óránként botmixerrel kell összetörni a  képződő jégkristályokat addig, amíg a fagyi már sűrűbb-fagyosabb lesz, de még nem fagy szilárdra.

Közben elkészítem a csokilapokat 6 dkg étcsokiból és 2 dkg kakaóvajból az itt leírt módon.

Jöhet az összeállítás. Egy kisebb kenyérsütő formát (nekem az alja 18x8 cm-es) folpackkal kibélelek. Beleadagolom a csokifagyi negyedét, megszórom a meggy negyedével, majd ráfektetek egy csokilapot. Ismét csokifagyi, konyakos meggy, majd csokilap jön, és így folytatjuk, míg ezek el nem fogynak. A formát folpackkal letakarom, és legalább 5-6 órára fagyasztóba teszem.

Ha a jégkrém kifagyott, kiborítom a formából, és jöhet a díszítés. A 6 deka étcsokit megolvasztom, majd összekeverem a mascarponéval. Csillagcsöves habzsákba adagolom, és a jégkrémtortát beborítom habrózsákkal a tetején és a négy oldalán is. A tetején a két szélére meggyszemeket ültetek a habrózsákra. Kb. egy órára visszateszem a fagyasztóba, hogy a díszítés is megdermedjen, majd be lehet fóliázni, ha fogyasztjuk rögtön.



5 megjegyzés :

Katucikonyha, írta...

Ez állati jó, a szezon miatt ne aggódj, bírjuk hidegben is a jegeseket. :-)

Unknown írta...

ÁÁÁ, imádnám! mindegy milyen az idő nekem jöhet :)

Praliné Zsuzsi írta...

Katuci, köszi :)) Akkor nem aggódok ;)

Vikvi, akkor hajrá, most még az idő is jó :)

Névtelen írta...

Zsuzsi ! Azért ilyen "felelőtlen" kijelentést ne tegyél, hogy utolsó ebben a szezonban. Ennek a nyárnak nem akar vége lenne, na meg egyébként is nálam jöhert télen is a jeges finomság.

Praliné Zsuzsi írta...

Viki, itt nálunk Heidelbergben már sajnos véget ért a nyár bár múlt hét végén még tényleg fagyiztam :) De igazad van, azért a forralt bor mellé is lecsúszik majd a jégkrém :))