2012. szeptember 12.

Répatortás sütinyalókák (cake pops)



Nemrég engem is elért a nagy ámerikai édességőrület, a cake pop. Tudjátok, a csicsás kis tortagömböcök pálcára szúrva. Tudom-tudom, ez már divat egy ideje, de a keresztlányom még csak most ért cakepop-kompatibilis korba :)
És akkor egy rövid cake pop-történelem: a feltalálója egy amerikai blogger (ki más?), Bakerella, aki már cake pop-receptkönyvet is kiadott, de itt nincs vége a cake pop-biznisznek, merthogy Bakerellával karöltve egy amerikai játékgyártó cég már piacra is dobott egy cake pop-készítő szettet gyerekeknek, sőt, az elkötelezett rajongók Bakerella-feliratos pólót is vehetnek... A videót pedig, amelyen Bakerella bemutatja, hogyan is készíthetünk cake popokat, már több mint egymillióan nézték meg a youtube-on.
Na szóval Bakerella blogján böngészve nem mondom, hogy elsőre megtetszettek a cake popok, sőt. Ő - és nagyon sokan őt követve -  egy "cukorkabevonót" (Wilton candy melts) használnak a popok bevonásához, aminek ugye több előnye van: szép színes és könnyen kezelhető, csak felolvasztjuk, mártunk, és kész a bevonat. De nem véletlenül nem hívják csokinak ezt a bevonót, ha kicsit mazsolázunk az összetevők között, olyan "finomságokra" bukkanunk, mint: jóóóóó sok cukor (ez az első az összetevők listáján), részben hidrogénezett pálmamagolaj, különböző tejszármazékok, szójalecitin, mesterséges aroma + az adott színnek megfelelő színezék - csokit nyomokban sem tartalmaz általában. Ugye milyen jól hangzik? Ráadásul az ára simán vetekszik egy jobb minőségű csokoládé árával...
Lényeg a lényeg, a "candy melts"-et eleve kizártam, csakis jó minőségű csokoládé jöhetett szóba! Viszont a cuki színes popokhoz ragaszkodtam, a megoldás pedig egyszerű: ahogy a bonbonokhoz, úgy a popokhoz is lehet a fehér csokit színezni sokféleképp természetes módon: pl. liofilizált gyümölcsökkel vagy matcha porral. Persze a csokit már temperálni kell, de azt az öt perc plusz munkát bőven megéri, hiszen a jó minőségű csokoládékat nem lehet egy napon említeni a műanyag bevonókkal.
Magyar blogokon is lehet találkozni cake popokkal: a Cuppcake blogban már jó ideje hódítanak, nagyon részletes leírást is lehet találni. Puffinnál kókuszos-citromos verzió került fel nemrég, és Lila füge is mostanában posztolt egy részletes leírást.
És a cake popok nagy népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már "porkeverék" formájában is hódítanak, a német Pennyben fedeztem fel nemrég egy cake pop-készletet, benne piskótaporral, műbevonattal, ehető csillámos gyöngyökkel és pálcákkal... azért remélem, a trendnek ez a része ide már nem érkezik meg :)



És ennyi szövegelés után jöjjenek a répatortás sütinyalókák liofilizált málnával színezett fehércsoki-burokban!



Hozzávalók kb. 15-20 sütinyalókához:
Répatorta alap:
- 12 dkg liszt 
- 7 dkg xilit/cukor
- fél cs. sütőpor
- 2 kisebb tojás
- 1 tk. vaníliakivonat
- 9 dkg tejföl
- 1 dl étolaj
- fél biocitrom héja
- csipet só
- fahéj ízlés szerint
- 9 dkg reszelt répa
- 6 dkg darált dió
Sajtkrém:
- 2 ek. mascarpone vagy Philadelphia sajt
- 2 ek. olvasztott fehér csokoládé
- 1 tk. citromlé
Bevonat:
- 20 + 5 dkg fehér csokoládé
- 3 + 3 tk. liofilizált málna porrá őrölve



Először elkészítem a répatortát. A lisztet, a sütőport, a sót, a fahéjat, a darált diót és a reszelt répát egy nagyobb tálba adagolom. Egy másik tálban összekeverem a cukrot, a tojásokat, a vaníliakivonatot, a tejfölt, az olajat és a citromhéjat, majd ezeket a lisztes keverékhez öntöm és összedolgozom. Én sütőpapírral kibélelt kalácsformába öntöttem a masszát, úgy 170 fokon kb. 50 percig sült, de tepsibe is teríthetjük, úgy rövidebb lesz a sütési idő (tűpróba!). A tésztát kihűtöm.
Ezután a répatorta-tészta kb. felét elmorzsolom (a többi magában fogyott el, ha az egészből készítünk sütinyalókákat, akkor duplázni kell a krém mennyiségét!) A sajtkrém hozzávalóit összekeverem, majd fokozatosan adagolom a morzsához: összegyúrom, és akkor lesz jó az állaga, amikor szépen összeáll. Túl puhának sem szabad lennie, mert akkor lepottyan a pálcáról.
Egy tálcát kibélelek sütőpapírral, és jöhet a gombócolás. A gombócokat olvasztott csokival rögzítem a pálcán: az öt deka fehér csokit megolvasztom (temperálni ezt nem kell), majd fogok egy pálcát (nálam saslikpálca, de lehet nyalókapálca vagy hurkapálca is), a végét belemártom a fehér csokiba, gömbölyítek egy gombócot a masszából, és ezt óvatosan rászúrom a pálcára, majd a tálcára fektetem (az ötlet a fent linkelt Bakerella-féle videóról van). Ugyanígy elkészítem a többi pálcát is, majd egy-két órára hűtőbe teszem a sütigömböcöket.



Jöhet a bevonás. A maradék fehér csokit megolvasztom, belekeverek 3 ek. porrá őrölt liofilizált málnát, majd temperálom.* A csokis edényt megdöntöm (pl. vágódeszkákra teszem a tőlem távolabb eső oldalát), és az így összegyűlt csokiba mártom a sütigömböket. Ügyelni kell rá, hogy a bevonat tökéletesen fedje a gömböt. A kimártott sütinyalókákat hungarocellbe szúrom vagy poharakba állítom úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, majd megszórom némi plusz liofilizált málnaporral. A temperált csoki pikkpakk megszilárdul, így hűteni nem kell bevonás után.




* A nemrég megjelent Masni Online Kreatív Magazin 4. számában egy bonbonsuli-sorozat indult velem, ennek az első részében a csokizás alapjáról, a temperálásról írok picit bővebben és talán áttekinthetőbben is, kiegészítve egy "gyakorlórecepttel". A magazin ingyen letölthető innen, nézzétek meg, sok szuper kreatív ötletet, kézművestippet és receptet is találhattok benne!






6 megjegyzés :

Petra írta...

De jó! Ilyet fogok készíteni. Szerintem felnőttnek gyereknek bejön. :)

Praliné Zsuzsi írta...

Petra, örülök, hogy tetszik! :) Hát, nem csak a keresztlányomnak, a barátnőimnek is bejött, amikor csináltam :))

teller-cake írta...

Pont most sütöttem egy répatortát, lehet hogy beáldozom egy részét nyalókának...? :) Szuper ötlet a répás változat!

Praliné Zsuzsi írta...

Teller-cake, szerintem pár szeletet nyugodtan áldozz be belőle, megéri :))

Julia írta...

jaj de cukik! kipróbálom! :)csak lehet zöld színnel, az fiúsabb, nehogy szó érje a ház elejét :)

Praliné Zsuzsi írta...

Julia, köszi :)) Igen, a zöld fiúsabb, matcha porral simán lehet zöld a fehér csoki is! Ha csinálsz szemet rájuk, lehetnek Shrek-popok is ;)