2012. szeptember 19.

Karamellás-vaníliás jégkrém




Még egy augusztusi hosszú hétvégén a Balatonnál Apa evett egy Nogger nevű jégkrémet, amit eddig nem ismertem (hogy lehet ez??). Apától egy kóstolás erejéig elkoboztam a jégkrémet, és közelebbről is tanulmányoztam: egy egyszerű vaníliás jégkrémről van szó, aminek a közepében puha karamella van, a csokiburok pedig ropogós a benne lévő kekszdaraboktól. (Hmm, bár az Algida linkjén mogyoródarabokat ír a burokhoz... sebaj, keksz vagy mogyoró, bármelyikkel finom lehet :)) Na, ahogy láttam a vígan kikandikáló karamellát, tudtam, hogy ezt a jégkrémet nekem meg KELL csinálnom! A karamellához Greweling puha karamella-receptjét használtam (323. oldal), ami a házi Snickersnél már nagyon jól bevált. Nem kell félni és előre időpontot kérni a fogorvosnál, a karamella nem tud megfagyni a nagy cukortartalom miatt, így a fagyott jégkrém belsejében is puha karamellát fogunk találni!

Hozzávalók 4 darab nagyobb jégkrémhez:
Vaníliafagyi:
- 2 tojássárgája
- 2 dl tej
- 2 ek. xilit/cukor
- 1 rúd vanília
- 2 dl habtejszín
Karamella:
- 48 gr cukor
- 48 gr cukrozatlan sűrített tej (pl. Maresi; ha cukrozottat használunk, abból 83 gr kell, de ekkor a cukrot csökkentsük 17 grammra)
- 20 gr habtejszín
- 40 gr akácméz
- fél tk. vaj
- egy csipet Fleur de sel/tengeri só (el is hagyható, ha valaki nem szereti a sós karamellát)
Burok:
- 20 dkg étcsokoládé
- 4 dkg kakaóvaj (pasztillás vagy porított is jó)
- 2-3 tk. karamellizált ostyatöret (Ázsia Bt.) vagy durvára tört keksz (pl. Győri Édes) vagy durvára aprított mogyoró



Először elkészítem a vaníliafagyit a szokott módon. A tojássárgákat kikeverem a xilittel/cukorral, hozzáadom a tejet és a vaníliamagokat, illetve a vanília üres hüvelyét is. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzöm, míg besűrűsödik (maghőmérőn mérve 80-82 fokig; illetve míg a fakanál hátán végighúzott ujjunk nyoma határozottan megmarad). Ha kell, leszűröm, végül hozzákeverem a tejszínt, és kihűtöm.
A jégkrémformákat kb. egyharmadig megtöltöm a vaníliás fagyialappal (előtte elkészíthetjük fagyigépben is, de nem feltétlenül szükséges), a mélyhűtőbe teszem, és teljesen megfagyasztom (nehogy a langyos karamella felolvassza).
Közben elkészítem a puha karamellát. A cukrot, a sűrített tejet és a tejszínt egy lábasban felteszem a tűzre, és kavargatom, míg fel nem forr. Ekkor hozzáadom a mézet és kb. 112 fokig melegítem. Leveszem a tűzről, belekeverem a vajat és a Fleur de sel-t, majd langyosra hűtöm.
A langyosra hűlt karamellát a vaníliás rétegre adagolom a jégkrémformákba kb. a formák kétharmad magasságáig, és körben oldalt hagyok helyet, hogy a vaníliafagyi körbevehesse a karamellát. Visszateszem a mélyhűtőbe, hogy a karamell teljesen lehűljön és megszilárduljon. Ekkor feltöltöm a formákat a maradék vaníliafagyival, és a mélyhűtőben megfagyasztom.
Jöhet a bevonás. Egy bögrében felolvasztom mikróban a csokit és a kakaóvajat, majd hozzákeverem az ostyatöretet/kekszdarabokat. A jégkrémeket egyenként megmártom a bevonóban, a bevonat rögtön szilárdul. A fagyasztóban mikodobozban érdemes tárolni.

Nincsenek megjegyzések :