Még egy
augusztusi hosszú hétvégén a Balatonnál Apa evett egy Nogger nevű jégkrémet,
amit eddig nem ismertem (hogy lehet ez??). Apától egy kóstolás erejéig
elkoboztam a jégkrémet, és közelebbről is tanulmányoztam: egy egyszerű vaníliás
jégkrémről van szó, aminek a közepében puha karamella van, a csokiburok pedig
ropogós a benne lévő kekszdaraboktól. (Hmm, bár az Algida linkjén mogyoródarabokat ír a burokhoz... sebaj, keksz vagy mogyoró, bármelyikkel finom lehet :)) Na, ahogy láttam a vígan kikandikáló
karamellát, tudtam, hogy ezt a jégkrémet nekem meg KELL csinálnom! A
karamellához Greweling puha karamella-receptjét használtam (323. oldal), ami a házi Snickersnél
már nagyon jól bevált. Nem kell félni és előre időpontot kérni a fogorvosnál, a
karamella nem tud megfagyni a nagy cukortartalom miatt, így a fagyott jégkrém
belsejében is puha karamellát fogunk találni!
Hozzávalók
4 darab nagyobb jégkrémhez:
Vaníliafagyi:
- 2
tojássárgája
- 2
dl tej
- 2
ek. xilit/cukor
- 1
rúd vanília
- 2
dl habtejszín
Karamella:
- 48
gr cukor
- 48
gr cukrozatlan sűrített tej (pl. Maresi; ha cukrozottat használunk, abból 83 gr
kell, de ekkor a cukrot csökkentsük 17 grammra)
- 20
gr habtejszín
- 40
gr akácméz
- fél
tk. vaj
- egy csipet Fleur de sel/tengeri só (el is hagyható, ha valaki nem szereti a sós karamellát)
- egy csipet Fleur de sel/tengeri só (el is hagyható, ha valaki nem szereti a sós karamellát)
Burok:
- 20
dkg étcsokoládé
- 4
dkg kakaóvaj (pasztillás vagy porított is jó)
- 2-3
tk. karamellizált ostyatöret (Ázsia Bt.) vagy durvára tört keksz (pl. Győri
Édes) vagy durvára aprított mogyoró
Először
elkészítem a vaníliafagyit a szokott módon. A tojássárgákat kikeverem a
xilittel/cukorral, hozzáadom a tejet és a vaníliamagokat, illetve a vanília
üres hüvelyét is. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzöm, míg
besűrűsödik (maghőmérőn mérve 80-82 fokig; illetve míg a fakanál hátán
végighúzott ujjunk nyoma határozottan megmarad). Ha kell, leszűröm, végül
hozzákeverem a tejszínt, és kihűtöm.
A
jégkrémformákat kb. egyharmadig megtöltöm a vaníliás fagyialappal (előtte
elkészíthetjük fagyigépben is, de nem feltétlenül szükséges), a mélyhűtőbe
teszem, és teljesen megfagyasztom (nehogy a langyos karamella felolvassza).
Közben
elkészítem a puha karamellát. A cukrot, a sűrített tejet és a tejszínt egy
lábasban felteszem a tűzre, és kavargatom, míg fel nem forr. Ekkor hozzáadom a
mézet és kb. 112 fokig melegítem. Leveszem a tűzről, belekeverem a vajat és a Fleur de sel-t, majd
langyosra hűtöm.
A
langyosra hűlt karamellát a vaníliás rétegre adagolom a jégkrémformákba kb. a
formák kétharmad magasságáig, és körben oldalt hagyok helyet, hogy a
vaníliafagyi körbevehesse a karamellát. Visszateszem a mélyhűtőbe, hogy a
karamell teljesen lehűljön és megszilárduljon. Ekkor feltöltöm a formákat a
maradék vaníliafagyival, és a mélyhűtőben megfagyasztom.
Jöhet
a bevonás. Egy bögrében felolvasztom mikróban a csokit és a kakaóvajat, majd
hozzákeverem az ostyatöretet/kekszdarabokat. A jégkrémeket egyenként megmártom
a bevonóban, a bevonat rögtön szilárdul. A fagyasztóban mikodobozban érdemes
tárolni.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése