2012. szeptember 9.

Országtorta-csokitábla a chocoMe-től




Az idei Magyarország tortája, a Szabolcsi almás máktorta nagy-nagy kedvencem lett. A vékony, reszelt almától szaftos mákos lapok nekem kicsit a mákos guba ízvilágát idézik a vaníliás krémmel. A tortában a mák és az alma együttesen dominál, míg a „mellékszereplők”, a fahéj és a vanília csak éppen annyira érződnek, hogy kellemesen kidomborítsák, összhangba hozzák a torta két fő alkotóját. A torta egyáltalán nem túl édes vagy gejl, nagyon kiegyensúlyozottá teszi a mák és az alma kettőse. (A receptje letölthető innen, illetve a GoodFood ehavi számában is megjelent.) Pintér Zsolt veszprémi cukrász kreációját már korábban "újragondoltam" jégkrém-formában, és hamarosan posztolom a torta bonbon-verzióját is.



A héten pedig kaptam egy nagyon kedves és megtisztelő megkeresést a chocoMe-től, akiket szintén megihletett Magyarország 2012-es tortája: elsőként én kóstolhattam meg egy igazi különlegességet, az országtorta csokitábla-verzióját. A tábla a torta négy fő alkotóelemére épül: az eredeti Bourbon vaníliával ízesített belga Callebaut fehér csokoládé adja az alapot, és erre kerül feltétnek még Bourbon vanília, mák, liofilizált alma és fahéj. A feltétekkel jó szokásukhoz híven most sem spóroltak a chocoMe-nél: a tábla olyan gazdagon van megszórva a mákkal, fahéjjal és fagyasztva szárított almával, hogy az alap fehér színe csak a kicsomagoláskor bukkan fel. Ez még engem is megtévesztett először, ugyanis a kóstolótábláim hátuljánál, az összetevőknél tévedésből tejcsokoládét tüntettek fel, amit a csomagolásra ránézve minden további nélkül el is hittem, míg ki nem csomagoltam a csokoládét. Azonban mindenképpen jó döntésnek tartom, hogy fehér csokoládét választottak alapnak, ez illik jobban az országtorta ízvilágához.



És akkor lássuk a kóstolást! Érdemes mind az öt érzékszervünket bevetni, hogy semmiről se maradjunk le! Először óvatosan kicsomagoltam a táblát, és kicsit gyönyörködtem a fehér csoki szép, fényes felületében és a kakaóbabos mintában – valahogy csokitábla-formáknál ez a gyengém, nekem is van egy hasonló, csak sokkal kisebb, 30 grammos táblákhoz. Aztán törtem egy kockát – kellemes pattanó hang a törésnél. A kockát az orromhoz emelve egyértelműen a fehér csoki édeskés illata és a fahéj karakteres aromája dominál illatában, de halványan a vaníliát is fel tudom fedezni. Ízében hozza szépen mind a négy összetevőt: az alma ízét a liofilzált gyümölcs, amit szépen kiegészít a fahéj, megvan a mák és a leheletnyi vanília is. A mák talán kevésbé tud hangsúlyos lenni, mint az eredeti tortában, nem viszi annyira a prímet, inkább szépen összesimul a többi feltéttel, és így alkotnak egy harmonikus egészet. A fehér csoki miatt egy kicsit édesebb lesz összhatásában, mint a torta, de nem lesz gejl, ami annak köszönhető, hogy a chocoMe nagyon vékony csokialapon készíti a táblákat, hogy a feltétek is kellően érvényesülhessenek. Egyszóval rendben van ez a kreáció, fehércsoki- és mákrajongóknak pedig kötelező!



Ha kedvet kaptatok az országtorta-csokitábla kipróbálásához, a chocoMe webshopjában állíthatjátok össze ezt a kreációt: válasszátok a Callebaut fehércsokoládé-alapot, majd feltétnek adjátok hozzá a Bourbon vaníliát, a mákot, a liofilizált almát és a fahéjat!



Update: Most látom, hogy ez volt a 300. posztom a blogon :)

2 megjegyzés :

Névtelen írta...

Tényleg van, aki szerint ez a torta nem gejl???
(Amúgy elismerem, tényleg finom lenne az almás-mákos piskóta, de az a krém benne, rettenet! De tudom, ízlések...)
Juci

Praliné Zsuzsi írta...

Juci, nekem tavalyi tapasztalatom, hogy nagyon sok függ attól, hol, melyik cukrászdában kóstolod ugyanazt az országtortát... Egy posztban (http://www.pralineparadicsom.hu/2011/08/bonbonok-es-egyeb-gasztroelmenyek.html) tavaly megírtam, nekem mennyire nem ízlett a tavalyi, erre kommentben többen ennek az ellenkezőjét írták. Pedig - a sok csoki ellenére, amit itt látsz :) - nem vagyok abszolút édesszájú, fagyikhoz, sütikhez stb. nagyon kevés cukrot (ill. helyette xilitet) használok. De a recept alapján házilag is ki fogom próbálni a mákos-almás tortát, kíváncsi vagyok, milyen lesz úgy!