2011. április 26.

Tokaji aszúkrémes tojás és társai



Jól kezdődtek idén a húsvéti ünnepek, ugyanis még a múlt héten kiderült, hogy az én bonbonötletem nyerte a Levendula&Csokoládé blog és a Food-Pack Kft. közös játékán a kakaóbab alakú polikarbonát formát. Még a hét vége előtt el is mentem a Food-Pack Kft.-hez (vigyázat, csak teli pénztárcával érdemes, mert hihetetlenül szuper dolgok vannak ott!), ahol újabb meglepetés ért: kaptam három darab, színezett kakaóvajjal előre mintázott műanyag formát még ajándékba: nagy tojások, kis tojások és táblák készítésére alkalmasak ezek. Nagyon-nagyon örültem ezeknek a formáknak, hiszen így gyönyörű húsvéti tojásokat önthettem. Itt is nagyon köszönöm a Food-Packnek!
A formákat szuperül lehetett használni: ugyanolyan módszerrel dolgoztam velük, mint a polikarbonát formákkal, azaz kiöntöttem csokival, majd miután oldalt szilárdulni kezdett, kicsorgattam a fölösleges csokit, hűtöttem, töltöttem, és lezártam. A tojglik szépen kipotyogtak a formából, a minta pedig átvándorolt az csokira. A formákat jövőre is tudom majd használni, igaz, akkor már minta nem lesz bennük, de majd díszítem én a tojásokat!



Szóval miután én és a formák túléltünk egy dugót Kecskemét felé az M5-ön, és még a kakaóvaj-minták sem olvadtak le, jöhetett a húsvéti csokizás. Két menetben. Először a sima bonbonoknak ugrottam neki. Készült whiskey-s tejcsokimousse-szal töltött, málnás-marcipános és metaxás meggyes. Másnap a tojásokkal folytattam. A 24 nagy tojás egy része liofilizált málnás fehércsokimousse-szal volt töltve, alatta egy pici málnapüré volt, egy része mogyorónugátos tölteléket kapott, az abszolút kedvenc pedig a Snickers-utánzat sósmogyorókrémes-karamellás volt. A 45 kistojás egyszerűen csak "piástojás-kollekció" névre keresztelődött, mivel ezek egy része szintén metaxás meggyes volt, a másik részük pedig tokaji aszúkrémes lett, aminek mindjárt következik a receptje. Bár én tojásformában készítettem, érdemes a Húsvét elmúltával bonbonnak is kipróbálni!



Hozzávalók kb. 15 bonbonhoz:
- kb. 3 evőkanálnyi mazsola
- fél-egy dl tokaji aszú
- kb. 10 dkg marcipán
- 15 dkg étcsokoládé

A mazsolát beáztatom annyi tokaji aszúba, amennyi ellepi, és néhány napig hagyom, hogy a mazsolák beszívják a bort. A töltelékhez a mazsolákat és a marcipánt aprítógépbe teszem, majd krémes állagúra összedolgozom. Ha kicsit hígítani szeretnénk a krémen, adunk még hozzá az aszúból, amiben a mazsola ázott, ha sűríteni szeretnénk a krémen, akkor marcipánt adagolunk és dolgozunk még hozzá.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát formában (nálam műanyag tojásforma volt). Hűtőbe teszem, míg megszilárdul.
A csokihüvelyt megtöltöm az aszús krémmel, hagyva helyet a lezáráshoz is. Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Hűtés után óvatosan kifordítom a formából a kész bonbonokat.




Megjegyzés a temperáláshoz:

A Levendula&Csokoládé blogon, illetve a Goodwill Kft. honlapján olvastam a temperálás eddig általam nem ismert módszeréről. A megolvasztott, majd 34-35 fokosra hűtött étcsokoládéhoz porított kakaóvajat adok (100 gr étcsokihoz 1 gr kell), majd 31-32 fokosra hűtöm a csokit, és már lehet is vele dolgozni. A múlt héten én is szereztem be  porított kakaóvajat, azóta én is így temperálok, mert nagyban meggyorsítja a temperálás folyamatát, az eredmény pedig tökéltesen fényes, roppanós csokiburok. Ez a módszer azoknak lehet hasznos, akik viszonylag gyakran, nagyobb mennyiségű bonbont készítenek. (Ezekkel az infókkal kiegészítettem a korábbi, temperálásról szóló posztot a blogon.)

16 megjegyzés :

4Gyerek írta...

hűaztaaaaa...
eéő kell vennem némi műanyag formám, s bepróbálkoznom.
bár ilyen sose lesz.

Ditta tortái írta...

Erinacea,nagyon ügyes vagy nagyon tetszenek,és gratulálok a versenyen elért eredményedért!

Mary írta...

Csodaszépek lettek! Ízt meg hozzá gondolom!:)

Emoke írta...

Kurvajók! :) A keresztanyáméktól kapott tokajit anyukáméknál felejtettem, így azt majd legközelebb kipróbálom! Én most nem mertem alkoholosat készíteni, van pár gyerek a családban. :) Amúgy sztm ettől a kakaóvaj cucctól sokkal roppanósabbnak tűnik a csokiburok. :)

4Gyerek írta...

na persze kis tapló mód nem gratuláltam a díjazásodhoz. szép ajándékokat kaptál, de végülis megdolgoztál érte, megérdemelted.
használd egészséggel.

Nelli írta...

Én még dolgozok, de benéztem, tudtam, hogy valami csodát fogsz hozni.:-)

Anditanti írta...

Nagyon profi:))) És a csirke is helyes.

Zsuzsa írta...

Nagyon jók ezek a tojások! :))) A kicsi is klassz, csak itt az óriás mellett eltörpül! :D
Én megijedtem, mikor elkészültek, h nem fog kijönni a formából, de klasszul kipotyogtak. A kikenős módszerrel készítettem a burkot, pillecukros csokihabbal és limoncellos fehércsokival töltöttem őket. :) A locsolóim rávetették magukat, alig maradt nekünk. :D

Praliné Zsuzsi írta...

4Gyerek, hajráhajrá! És köszönöm, bár megdolgozni még eztán fogok, ugyanis most el kell késztenem a nyertes bonbonötletem :)

Ditta, nagyon köszönöm!

Mary, Neked is köszönöm szépen!

Bence/Emőke, igen, nagyon klasszul ropog a csokiburok, jó sokszor meghallgattam Húsvétkor :) A tokajit meg ragadd magadhoz, megéri a próbát :)

Nelli, remélem, a félbevágott kép is tetszett :D

Anditanti, köszi, a csirke díjnyertes darab :)

Zsuzsa, elhiszem, hogy gyorsan fogyott! Én azt hittem, hogy ránk fog rohadni ez az ipari mennyiség, de alig pár darab élte túl a Húsvétot. Én nem mertem ecsettel kenni, féltem, hogy az elmossa a kakaóvaj-mintát. De jó vékony lett a csokiburok így.

Márti írta...

Én is gratulálok! csoda szépek, ezek is:)

Erika írta...

Természetesen nagyon megérdemelted a nyereményt, hiszen egyből használod is!!:)) Az a tokaji aszús szenzációsan hangzik, nagy kedvencem !:)

Praliné Zsuzsi írta...

Márti, köszönöm szépen!

Erika, Neked is nagyon köszönöm! Ma avatom fel a nyeremény formát :)

Nelli írta...

Oh a félbevágott darabot külön köszönöm!:-)
Bár tegnap csak mobil telefonon láttam, de ma megnéztem teljes életnagyságban!:-)

videkek írta...

Olvastam annak idejen a versenykiirast, szivbol gratulalok, hogy te nyertel! Csak amulok a kepek lattan, micsoda fantasztikus dolgokat keszitettel mar megint...

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon klasszak lettek!
Ha hiszed, ha nem a tokaji aszún már én is gondolkodtam, de valahogy mindig elmaradt:-))

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, igazán nincs mit :D

Bianka, köszi!

Vidékek, nagyon kedves vagy, köszönöm!

Gesztenye, köszi! Hát elég kézenfekvő az aszú, már a blog előtt is csináltam én is, de gondoltam, itt az ideje a blogra is feltenni. Kíváncsi vagyok a te verziódra is!