2011. április 19.

panyizsuzsi pont praliné meggyes marcipántöltelékkel



Nem először ihlet meg panyizsuzsi ékszereinek a világa: a kedvenc gyűrűmből kiindulva már készítettem egy panyizsuzsi pralinét étcsoki ganache-sal és feketeáfonyával. Ezúttal a bonbon külseje lett panyizsuzsis: a csokihüvelyt rózsaszín pontok pettyezik, amelyeknek fontos szerepük van a panyizsuzsi-látványvilágban.
A töltelék sem elhanyagolható: meggy és marcipán egy kis Amarettóval megbolondítva.
A pralinét Panyi Zsuzsinak vittem kóstolóba a vasárnapi WAMP-ra, és legnagyobb örömömre átment a teszten :)

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
- 15 dkg étcsokoládé (nálam 81% Arriba Superieur)
- 30 dkg meggy (magozva)
- kb. 10 dkg marcipán
- 2 tk. Amaretto
- 1 tk. fahéjkivonat vagy csipetnyi őrölt fahéj
- 1 ek. méz
- 2 tk. frissen facsart citromlé
- 2-3 dkg rózsaszínű csokoládé

Először a tölteléket készítem el. A magozott meggyet leturmixolom, majd szitán áttöröm. Az így kapott pürét a mézzel és a citromlével kb. a felére beforralom (ez kb. negyed óra). Ezután hozzáadom a fahéjat, az Amarettót és a marcipánt lereszelve, és addig keverem, míg a marcipán elolvad. Ha túl hígnak tűnik a krém, reszelhetünk még hozzá marcipánt, ha túl sűrűnek, akkor adhatunk hozzá meggylét vagy Amarettót pluszba. A krémet hagyom kihűlni. (A krémhez a hozzávalókat bőven adtam meg, nekem viszonylag kicsi volt a formám. De ha marad ki, egy kis üvegben eláll legalább egy hétig, és annyi idő alatt biztos elkopik :D)
A csokihüvelyt a rózsaszín pettyekkel kezdem. A rózsaszín csokit megolvasztom és temperálom, majd gyorsan habzsákba töltöm, és pettyeket nyomok a formában lévő mélyedések falára. A formát ekkor nem teszem hűtőbe, szobahőmérsékleten marad. Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát formában. A formát hűtőbe teszem, míg a csokihüvely megszilárdul.
A krémet habzsákból a mélyedésekbe adagolom vigyázva, hogy maradjon hely a lezáráshoz. A maradék étcsokit újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Hűtés következik, majd óvatosan kifordítom a bonbonokat a formából.


18 megjegyzés :

Zsuzsa írta...

Ez valami hasonló finomság lehet, mint a konyakmeggyes! :))
Ki fogom próbálni, de lehet, hogy inkább meggylikőrrel az Amaretto helyett.

Erdős Éva írta...

Kívül nagyon csini, belül meg biztos nagyon fini.

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Nagyon klassz bonbont alkottál megint!

Kérdésem az lenne, hogy nem sok az a 30 dkg meggy a 15 bonbonhoz?
Vagy ez a forma elég nagy és belefér?

Erinacea írta...

Zsuzsa, szerintem úgy is nagyon finom lehet!

Éva, köszönöm szépen!

Gesztenye, köszönöm! Igazad van, maradt ki valamennyi (tegnap még kb. 10 bonbonba beletöltöttem a maradékot). Csak nehéz kiszámolni, hogy mennyibe is elég, mert attól is függ, mennyire van beforralva a meggy, meg persze attól is függ, hogy mekkora a forma. Pl. a Te brutálnagy csigáidba tuti belemenne :) A 30 dkg meggy félrevezető kicsit, mert az még átpasszírozás meg beforralás előtt annyi. De mindjárt beírom a receptbe is, köszi!

Ditta írta...

Egyből összefutott a nyál a számban:-)Fantasztikus!

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Köszi!
Bocs, hogy akadékoskodtam:-)
Én sem tudom mindig kiszámítani, nekem is szokott kimaradni a krémből.

Erinacea írta...

Ditta, nagyon köszönöm! Ez most a kedvencem :)

Gesztenye, dehogy akadékoskodtál! Egy tök praktikus kérdés volt :) Ált. mindig picit ráhagyással írom a krémet, szerintem bosszantóbb, ha nincs elég krém az összes csokihüvelybe, mint ha egy-két kanálnyit el kell nyalakodni a végén magában :)

vanocska írta...

Ott a rózsaszin csoki és Nemsokára nekem is lesz!:-)Nagyon jól néz ki félbevágva is!

Nelli írta...

Esedezem egy-két darabért!:-)

Bianka írta...

Nagyon szépségesek lettek

Bence/Emoke írta...

Nekem is volt szerencsém megkóstolni. 10/10!!! :) Én se tudom sose a töltelék mennyiségét pontosan eltalálni, de nálam is mindig marad ki valamennyi. :)

Erinacea írta...

Vanocska, bizony, a csoki úton van!

Nelli, neked simán menne! Olyan remek kókuszos bonbont csináltál már!

Bianka, köszönöm!

Emőke, ez gyors volt :D Bencének nem is maradt?!

Orsi írta...

Hű, de klassz! Zsuzsi biztosan nagyon örült neki! :)

DebiGabi írta...

Szia,
Nézz majd be hozzám légyszíke:))

Erinacea írta...

Orsi, köszi! Igen, örült nagyon, rögtön le is tesztelte :)

Gabi, megyek :)

Dia és a konyha írta...

Nézz be hozzám, van egy kis meglepetésem! :)

marisz57 írta...

Ez a bonbon nekem nagyon bejönne! Van is itthon minden hozzávalóm csak bonbonkészítő formám nincs.

Erinacea írta...

Marisz, ez égi jel, hogy ideje egy formát beszerezni :)