2011. április 5.

Guinness - praliné: Lovely day for a Guinness!


A limited edition tukános dobozt a tesómtól csórtam :)

Guinness: a kedvenc söröm, karakteres, markáns, semmivel össze nem hasonlítható ízvilág. Azóta szeretem, mióta az öcsémmel néhány éve közösen ellátogattunk a dublini Guinness-gyárba, ahol még oklevelet is szereztünk arról, hogy tudunk Guinnesst csapolni. Azóta is nagy örömmel járunk olyan helyekre, ahol csapolt Guinnesst lehet kapni, elvégre mégis az az igazi.
Az öcsémnek készült a Guinness - praliné is, ami már régóta ott mocorgott a fejemben. A kesernyés Guinnesst étcsokival állítottam párba, aminek nagyon szépen elmélyítette az ízét, de finoman jelen van a sör aromája is. Egy pici citromhéjjal fokoztam még az ízhatást.



Hozzávalók 15 bonbonhoz:
- 5 dkg + 15 dkg étcsokoládé
- 1 ek. tejszín
- 3-4 ek. Guinness sör
- 1 biocitrom héja lereszelve



Először elkészítem a Guinness-es ganache-t. A tejszínt és 1 ek. Guinnesst összeöntöm és megmelegítem, majd beledobom az apróra vágott 5 dkg étcsokit, és addig keverem, míg felolvad. Ekkor hozzáadom a többi Guinness-t és a reszelt citromhéjat, elkeverem, majd hűlni hagyom.
A 15 dkg étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt bonbonformában: én polikarbonát formát használtam így, de lehet szilikon bonbonformával is dolgozni így. Ezután a forma hűtőbe kerül, közben pedig megiszom a dobozban maradt Guinnesst.
Miután a csokihüvely megszilárdult, beletöltöm a Guinness-es ganache-t ügyelve arra, hogy maradjon hely a lezáráshoz. A formát kis időre ismét hűtőbe teszem.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Ismét hűtés következik, végül pedig kifordítom a formából a bonbonokat.


Ez volt a második próbálkozásom polikarbonát formával. Bár a csokihüvely a bonbon tetejénél lehetett volna egy lehelletnyit vékonyabb, de szép fényes lett, és egy sem maradt benn a formában, úgyhogy jó úton járok a gyakorlásban!

19 megjegyzés :

Zsuzsa írta...

Naaa, neeeee! :))) Ha ezt az öcsémnek elmesélem.... :)
Nem szeretem a sört, magamnak majd vörösborost fogok csinálni! :D
Szép a formád! :)

Tatin írta...

Hú, de klasszul összehoztad, ezt a sörös tölteléket!
Hamarosan én is kipróbálom majd, azt hiszem.

vanocska írta...

Én is kiprobálom a hvén!

Ditta írta...

Nem semmi :-)

Anazar írta...

Guinness House a Városház utcában ;-)

Erinacea írta...

Zsuzsa, köszi a forma nevében is :) Sokáig én sem szerettem a sört, de meg lehet szeretni! :)

Tatin, próbáld ki, szerintem nem bánod meg!

Vanocska, remélem, képet is kapunk majd :)

Ditta, köszi!

Anazar, köszönöm a tippet :)

Maryenne írta...

Azta ez nagyon különleges!:)

4Gyerek írta...

eszem megáll miket alkotsz.

csapolt Guinesst akarok inni. Oldalbordának sikerült, egyszer én is összehozom.

vanocska írta...

lesz kép és ez már a 3 kép lesz:-)

Nelli írta...

De szép a formája.Az íze pedig mennyei lehet!:-)

Erinacea írta...

Mary, köszönöm!

4Gyerek, azt érdemes megkóstolni! Nálam még egy dobozka van most itthon, de már nem sokáig tartogatom :)

Vanocska, látom, a nyerésre hajtasz, nagyon helyes!

Nelli, köszönöm! Ez a gyémánt fantázianevű formám, tényleg szépen csillog!

vanocska írta...

Á nem:-)na jó lehet,de Ki nem akar nyerni:-)), ilyen ajándékokért érdemes versenybe szállni...Az igaszághoz hozzátartozik(amit Te is irtál) hogy tényleg nehéz abbahagyni és mindig uj formát szeretnék.

Bianka írta...

Félelmetes

Anditanti írta...

Mennyi "bonbonosult" ötlet!! És ráadásul jobbnál jobbak. Gratulálok, nagyon tudsz.

Erinacea írta...

Vanocska, ismerős érzés :D

Bianka, :)

Anditanti, köszönöm szépen!

Citromhab írta...

Kedves okleveles csapolómester, hihetetlen, hogy miket tudsz bonbonba foglalni:-))!!

Erinacea írta...

Citromhab, igyekszem nagyon :)) Köszönöm szépen a dicséreted!

Medv írta...

Drága egyetlen nővérem! Ezzel a bonbonnal tudod, hogy rettentően a szívembe zártalak. höhöhöhö..... na azért a lóf*sznak is van vége, de komolyra fordítva a szót, ez télleg qrvajó kombó lett!!!!

Szilabi írta...

Ezzel lepem meg a Guinness-imádó Férjemet ma, a házassági évfordulónkon! Köszi az ötletet és a receptet! :)