2011. július 6.

Barackpálinkás-marcipános praliné



Hihetetlenül egyszerű töltelék, ami pálinkarajongóknak kötelező! Isteni házi barackpálinka, aszalt sárgabarack, puha marcipán és étcsokiburok. Vigyázat, nagyon pálinkás, ne vezessetek utána!

Hozzávalók 15 darabhoz:
- egy marék aszalt sárgabarack
- kb. fél deci barackpálinka
- kb. 5 dkg marcipán
- 15 dkg étcsokoládé

Az aszalt sárga barackot apró darabokra vágom, és két-három napra annyi barackpálinkába áztatom, amennyi ellepi.
A krémhez a pálinkába áztatott barackot (a pálinka nélkül) aprítógépbe öntöm, és a marcipánnal összeaprítom. A krémet, ha szükséges, hígíthatjuk barackpálinka hozzáadásával, vagy sűríthetjük plusz marcipánnal.


Kb. ilyen állagú a töltelék
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt polikarbonát vagy szilikon bonbonformában. Hűtés jön.
A megszilárdult csokihüvelyeket megtöltöm a krémmel, hagyva helyet a lezáráshoz. Kis időre hűtőbe teszem formát.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Hűtés után kifordítom a formából.


Tipp:
Bonbonforma nélkül a barackos-marcipános masszából vizes kézzel kis gömböket formálhatunk, majd étcsokiban megmártjuk. Egy-egy vékony csík aszalt barackkal díszíthetjük, amíg friss a csokimáz.

8 megjegyzés :

Zsuzsa írta...

Húúú, de régen ettem bonbont és ittam páleszt! Jól esne most pár darab a sárgabarack evés után! :)))

Bianka írta...

De jó, Zsuzsához csatlakozva én is rég ettem már bonbont, mondjuk pálinkát sosem mert nem szeretem :) De sütiben már ettem úgy fini :)

Mézeskalács írta...

Ezt a bonbont felvettem a "sürgősen elkészítendő" listámra. Isteni lehet, mindent imádok ami benne van:)

Erinacea írta...

Zsuzsa, akkor itt az idő készíteni :)

Bianka, hát igen, azért a marcipánnal más dimenzióba lép a pálinka :)

Mézeskalács, de örülök, remélem, ízleni fog!!

Ami írta...

Minden hozzávaló rendelkezésre áll, így már bűn lenne nem kipróbálni :). NAgyon tetszik !

Erinacea írta...

Ami, de örülök! Számolj majd be, hogy ízlett!

Gizi írta...

Ígérem nem vezetek utána, ha kaphatok egy kis kóstolót belőle.:))
Nagyon finom lehet, és látom forma nélkül is elkészíthető, így lehet belemerek vágni az elkészítésébe.

Erinacea írta...

Gizi, vágj bele, nagyon finom (és ütős :D)bonbonkákat fogsz alkotni forma nélkül is!!!