2011. szeptember 1.

Szilvapálinkás - csokis praliné



Péntektől egészen ma estig Prágában jártam (egy rövid pozsonyi kitérővel), ahol egészen véletlenül egy kisebb csokimúzeumra sikerült bukkanni, ahol kézműves bonbonok is kaphatók. Hozom majd a beszámolót is (ha még nem unjátok a beszámolódömpinget a blogon...), csak még a fotókat össze kell válogatnom hozzá.
Addig pedig jöjjön egy újabb egyszerű, de nagyszerű bonbon. Ismételten elég ütősre sikerült, pálinkarajongóknak ez is kötelező darab! Sajnos a bonbon nyári melegben készült, így a hűtőből kivéve a párától picit mattabb lett, de az íze.... próbáljátok ki!

Hozzávalók 15 darabhoz:
- egy marék aszalt szilva
- kb. fél deci szilvapálinka
- 5 + 15 dkg étcsokoládé


Az aszalt szilvát apró darabokra vágom, majd annyi szilvapálinkát öntök rá, amennyi ellepi, és hagyom, hogy az ízek két-három nap alatt összeérjenek.
Az aszalt szilvát (a pálinka nélkül) aprítógépbe teszem, és 5 dkg olvasztott étcsokival krémesre aprítom a gépben. Ha túl sűrűnek tűnik a krém, egy kis szilvapálinkával hígíthatjuk.
A 15 dkg étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát formában. Hűtő, míg a csoki visszaszilárdul.
A mélyedéseket megtöltöm a csokis-szilvás krémmel, hagyva helyet a lezáráshoz. Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Hűtés után óvatosan kifordítom a formából.


Tipp:
Ha a krémet sűrűbbre készítjük, vizes kézzel golyókat formálhatunk a masszából. Ezeket utána mártsuk meg étcsokoládéban.

9 megjegyzés :

4Gyerek írta...

bevállalom, bevállalom. még mattan is.
aszalványok közül gyümölcsöknél a sárgabarack után a szilva gyere be, de nagyon.
szilvapálinka meg Székelyföldön kötelező (na jó, én csak úgy natúran nem ceressek semmiféle pálinkát, de csak azért mert qrva erősek)

Ami írta...

Na ezt én is bevállalom :)))
Fincsi!

Nelli írta...

Jaj de nagyon fini lehet!:-)

Viki írta...

Én ezt nem merném bevállalni, mert ha ránézek a pálinkás üvegre, vagy elég beszélgetni róla, már szédült vagyok :) bonbon viszont jöhetne, aszaltszilvával, de hát ugy meg mit ér pálinka nélkül ? :-)

Anditanti írta...

Igen! Igen! Igen!

Praliné Zsuzsi írta...

4Gyerek, szilvapálinka nálunk is kötelező elem, nekem jöhet natúran is egy-két kortyocska :)

Ami, köszönöm szépen!

Nelli, biza, jó pálinkás volt :)

Viki, ez aztán a sakkmatt! Remélem, a képtől nem szédültél meg :D

Anditanti, mindjárt gondoltam :)

Bianka írta...

Finooom :)

Viki írta...

Annyira nem, hogy visszajöttem ujra megkuksizni :)

Praliné Zsuzsi írta...

Bianka, az vooolt :)

Viki, :DDD