2011. szeptember 19.

Praliné otelló szőlővel és fehércsokimousse-szal




Mézigörlnél láttam a fahéjas szőlőlekvárt, majd bekattant, hogy milyen jó is lenne a lekvár ötletéből kiindulva szőlős bonbont készíteni. Én ugyan nem lekvárt készítettem, inkább egy sűrű gyümölcspürét otelló szőlőből fahéjjal ízesítve. A pürét első nekifutásra egyszerű fehércsokimousse-szal párosítottam. Szerintem a puha-selymes mousse remekül passzol az aromás szőlőhöz, és nem utolsósorban színre is szemet gyönyörködtető az eredmény! Szerencsére maradt még a püréből további kísérletezéshez!
Továbbra is várom az ötleteket és/vagy kész bonbonrecepteket fotókkal a "Szüret és bonbon" témájú játékomra!



 
Hozzávalók 15 darabhoz:
Szőlőpüré:
- fél kiló otelló szőlő
- 8 dkg cukor
- 1 rúd fahéj
- 1 tk. 3:1 dzsemfix

20 dkg étcsokoládé


Először a szőlőpürét készítem el. A szőlőt leszemezem, megmosom, majd leturmixolom és átpasszírozom. A lét a cukorral és a fahéjrúddal felteszem főni, és egy negyed órát rotyogtatom. Végül hozzáadom a dzsemfixet (érdemes egy kis vízzel elkeverni). Ebből kb. 2 dl püré lesz, amiből fog kimaradni, de szerintem olyan finom fahéjas, hogy el fog fogyni :)
Elkészítem a fehércsokimousse-t.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokiburkot szilikon vagy polikarbonát formában. Megvárom, hogy a csoki megdermedjen. A csokihüvelyek aljába egy-egy pötty szőlőpürét teszek, majd erre adagolom a mousse-t úgy, hogy befedje a pürét. Persze vigyázok, hogy maradjon hely a lezáráshoz is. Ismét hűtő.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Egy óra hűtés után kifordítom a formából.

12 megjegyzés :

Nelli írta...

Kedvenceim közé teszem!:-)

Gál Edith írta...

Én meg nyelek itt nagyokat...:)
Nagyon fincsi lehet!!!!

Erika írta...

Juj de jó! Nagyon finom lehet!:)

Kreatív konyha írta...

Juj de jól néz ki!

Katucikonyha, írta...

Gyönyörű már megint. Nagyon finom lehet, milyen gusztusos, ahogy a mousse-ra ráborul a lekvár...

Vianne írta...

Csodásak! És a fotòk is! Na, akkor ilyet màr nem küldök a játekodra:) de sebaj, van még ötletem.
Előző posztnal Zangio, igen, elírtam

Anazar írta...

Tetszik, hogy vékony étcsokis a 'kérge', és belül sem egy tömény.

Icus írta...

Nagyon-nagyon szépségesek. És is nagyokat nyelek ám....

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Nagyon finomat alkottál!
Lehet játszani régebbivel is? mert most nem hiszem, hogy lesz időm a játék végére újat készíteni:-)

Erinacea írta...

Nelli, :DDD Anyának is ez az új kedvence!

Edith, köszönöm!

Erika, tényleg az :)

Kreatív konyha, nekem a szőlő színe miatt tetszik :)

Katucikonyha, köszönöm!

Vianne, köszönöm szépen! Azt hiszem, a fotók színvilága mindkettőnkhöz közel áll :)

Anazar, igen, én is az ilyen bonbonokat szeretem! :)

Icus, már én is csak nagyokat nyelek, mert tegnap rekordsebességgel fogyott el :D

Gesztenye, köszönöm! Persze, lehet!

Bianka írta...

Gyönyörűűű

Erinacea írta...

Köszi, Bianka :)