2012. szeptember 5.

Snickers házilag

Pont úgy nyúlik, mint az eredeti :)

Nagyon izgalmas kihívásnak tartom nagy bolti kedvencek otthoni reprodukálását, több ilyen recepttel is találkozhattatok már a blogon. A csokik közül talán a házi Toffifee-re vagyok a legbüszkébb, de készült már After Eight, Bounty-szelet és túrórudi is. Jégkrémfronton pedig a nyár slágere a házi Magnum és a Vienetta volt.
Dizánjnmenza dobozos játékára is (Le az E-kkel!) szerettem volna egy bolti csokit házilag elkészíteni: a Snickerset választottam, mert az nagy kedvenc a családban is. Gondolom, senkinek sem kell bemutatni ezt a csokiszeletet: két rétegből áll, az egyik egy puha-nyúlós karamellréteg sós mogyoróval, a másik réteg pedig egyfajta tojásfehérje alapú nugát, csak egy könnyített, levegősebb verzió (ún. fluffy/aerated nougat), mogyoróvajjal gazdagítva. Tehát ezt a két réteget kellett reprodukálni: a karamelles réteghez Greweling sűrített tej-alapú puha karamelláját (323. oldal) használtam mogyoróval kiegészítve (mostanában ez a kedvenc nyúlós karamella-receptem), a nugátréteghez pedig egy neten talált receptet találtam megfelelőnek (kísérleteztem Greweling csokis puha nugát-receptjével is, de az nem működött nekem sem állagban, sem ízben nem passzolt). Végül pedig tejcsoki-bevonatot kapott a csokiszelet. Szerintem tökéletesen olyan lett ízben, állagban, mint a bolti, nagyon meg vagyok vele elégedve!
Egy házi Snickers-receptet találtok Csokiparány Csenge blogján is, ő a levegős nugátréteg helyett egy mogyoróvajas fehércsoki-krémet készít.



Hozzávalók 4 db csokiszelethez:
Puha karamellréteg:
- 48 gr cukor
- 48 gr cukrozatlan sűrített tej (pl. Maresi; ha cukrozott sűrített tejünk van, abból tegyünk 83 grammot, ebben az esetben a cukrot csökkentsük 17 grammra, így is kipróbáltam, működik!)
- 20 gr habtejszín
- 40 gr akácméz
- fél tk. vaj
- kb. 2 ek. sós földimogyoró
Mogyoróvajas nugát:
- 50 gr cukor
- 53 gr Golden Syrup (én Lyle's Golden Syrup-ot használtam, az eredeti recept kukoricaszirupot ír)
- 20 gr víz
- egy nagyobb tojásfehérje harmada (kb. 12 gr)
- csipet só
- 40 gr sós mogyoróvaj (nálam sima, de mehet darabos is)
Bevonás:
- 22 dkg tejcsokoládé



Egy 10x10 cm-es krémeskeretet vagy szögletes edényt kibélelek sütőpapírral, a sütőpapírt beolajozom (tényleg szükséges, különben a karamella nagyon nehezen operálható le a papírról!!). A karamellréteggel kezdem. A cukrot, a sűrített tejet és a tejszínt egy kis lábosban melegíteni kezdem. Amikor forr, hozzáadom a mézet, és 115 fokra melegítem. Ez a hőfok ideális a Snickers-állagú karamellához, hidegen elég stabil lesz mártani, de szobahőn már szépen nyúlik. A végén belekeverem a vajat és a mogyorót, majd a kibélelt szögletes formába öntöm.
Jöhet a nugátréteg. Egy habverőtálba készítem a tojásfehérjét a sóval, és kimérem a mogyoróvajat. Cukorszirupot készítek: a cukrot, a vizet és a kukoricaszirupot kimérem egy kisebb lábasba, majd melegíteni kezdem. Amíg a cukor felolvad, kavarom, aztán már csak néha érdemes rákavarni. A lábasba maghőmérőt állítok: 135 fokra kell melegíteni a szirupot. Míg a szirup melegszik, a fehérjét felverem keményre. Ha a szirup kész, nagyon-nagyon lassan, vékony sugárban belecsurgatom a tojásfehérje-habhoz, miközben folyamatosan keverem a habot a robotgéppel. Ha az összes szirupot beleadagoltam, még pár percig nagy fokozaton verem a masszát: akkor jó, amikor már érződik, hogy sokkal nehezebben dolgozik a gép, a nugát elválik az edény falától. Ekkor belekeverem a mogyoróvajat, és belesimítom a nugátot a szögletes edénybe, a karamellréteg tetejére. Érdemes egy kanál hátát vékonyan beolajozni, azzal könnyű elsimítani, mert amúgy nagyon ragad. Megvárom, míg szobahőmérsékletű lesz, majd lefedve hűtőbe teszem.
3-4 óra hűtés után a csokialapot kiemelem az edényből. A tejcsokiból két dekányit megolvasztok és temperálok (ez esetleg el is maradhat), és nagyon vékony rétegben rákenem a nugátréteg tetejére. Erre azért van szükség, hogy a csokiszeletek mártásánál a villa ne ragadjon bele a nugátba, és így tökéletesen tudja a bevonat fedni a csokit. Ha ez a réteg hűtőben megdermedt, négy szeletre vágom a csokialapot. A maradék tejcsokit megolvasztom és temperálom, majd két villa segítségével megmártom benne a szeleteket. Mikor már kezd szilárdulni a bevonat, mártóvillával kicsit megcakkozom a szeletek tetejét.

Tipp: Esetleg érdemes lehet kisebb (kb. 5 centis) csokiszeleteket készíteni - bár az eredeti Snickersnél kisebb csokiszeletek lesznek, de könnyebb mártani.

Balról a bolti: nekem kicsit vastagabb lett a nugátréteg
Praliné Paradicsomos csomagolásban :)

19 megjegyzés :

Julia írta...

csodás! de ügyes vagy Zsuzsi! bár ezt eddig is tudtam! :)

Vera írta...

Elájulok!! ez fantasztikus :)

Kriszta írta...

Hálás köszönet a receptért. Na és az egyedi csomagolás Az is nagyon ott van.

JinglingApricot írta...

Nagyon nagyon jól néz ki! Tuti kipróbálom majd! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Julia, Vera, köszönöm :)

Kriszta, nagyon szívesen!

JinglingApricot, írd majd meg, milyen lett! :)

Dinka írta...

Gyönyörű, mint minden, amit csinálsz!!! :)) Nagyon nagyon jól néz ki és tényleg olyan, mint az igazi :)

Praliné Zsuzsi írta...

Edina, köszönöm :)

dizájnmenza írta...

Egyszerűen sokkal jobb, mint az eredeti! Össze se lehet hasonlítani! :) Köszönöm!

Praliné Zsuzsi írta...

De örülök, hogy ízlett!! :)

Jenis írta...

Fú! Ez a kedvencem! Örülök, hogy többé nem kell, lelkiismeret furdalással együtt (kb. évi egyszer), leemelnem a polcról.

Praliné Zsuzsi írta...

Jenis, örülök, hogy tetszik, próbáld ki :))

Névtelen írta...

Szia!

Az a kérdésem, hogy alul a mogyoróvaj, az sima nem sós földimogyoróból készül? Házilag állítanám elő, ezért kérdezem.
Valamint a Golden Syrup-ot elő lehet állítani házilag? Köszi, Renáta

Praliné Zsuzsi írta...

Renáta, de igen, sós volt a mogyoróvaj (azt hittem, minden bolti mogyoróvaj sós alapból, de akkor mindjárt pótolom a posztban is), ha házilag csinálod, tegyél bele egy kevés durvára aprított mogyorót, h darabos legyen.
Golden syrup helyett ezzel a recepttel érdemes próbálkozni: http://www.kifoztuk.hu/index.php/receptjeink/item/kukoricaszirup-helyett. De szerintem akácmézzel is helyettesíthető.

Szandi írta...

Szia!
Snickers recept keresgélése közben akadtam a Te recepted másolására egy másik oldalon, még a kép is ugyanaz! Nem tudom láttad-e már, ezért belinkelem Neked:
http://www.kecskemetihir.hu/eletmod/receptek/snickers-hazilag

Praliné Zsuzsi írta...

Köszönöm, hogy szóltál, Szandi, írtam nekik!

Szandi írta...

Szívesen!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Már le is vették az oldalról! :)

Unknown írta...

Kedves Zsuzsi!
Szeretném ezt a tölteléket bonbonokba tölteni, mit tanácsolsz? Leginkább technikailag, nyúlósság-ragacsosság és hőmérséklet tekintetében.. és persze minden egyéb útmutatást szívesen fogadok!
Köszi szépen!
Gigi

Praliné Zsuzsi írta...

Gigi, ezt egyáltalán nem javaslom bonbonformába tölteni. A karamellréteg csak forrón terül-formázható, úgy nem fogod tudni csokihüvelybe tölteni, hogy ne olvassza fel a csokit. Vágott bonbont lehet belőle készíteni, tehát kisebb falatokra vágod, nem pedig szeletekre.