2012. július 24.

Túrórudi két változatban: klasszik & deluxe



Úgy látszik, kezd honvágyam lenni, ugyanis rámtört a túrórudi-ehetnék. Elkezdtem hát a netet böngészni túrórudi-receptek után, persze gondolhatjátok, hogy millióféle verzió létezik! Alapvetően két típusra oszthatjuk ezeket a recepteket: vagy zselatint használnak szilárdításhoz vagy nem :) A klasszikus túrórudi mindenképpen a zselatinmentes változat, a régi, eredeti receptben állítólag csak túró, cukor és citromolaj volt. Ezt próbálta meg reprodukálni egy szuper posztban Flatcat: a túrót egy napig csepegtette, hogy önmagában meg lehessen a rudikat formázni. Ma már persze ilyen összetételű túrórudit boltban nem lehet találni, sőt, a Tudatos Vásárló terméktesztje szerint elég siralmas a helyzet: a rudik nagy része tömve van mindenféle adalékkal. Itt az első helyen a Cserpes Trudi végzett, aminek a tölteléke csak túróból, vajból, cukorból és citromolajból áll. Ezt a verziót veszi alapul egy nosalty-n található recept: a túrót konyharuhába csomagolva alaposan kinyomkodja, majd vajat is használ a rudik összefogásához. A zselatinos receptnek pedig, bár nem hagyományos, az a nagy előnye, hogy könnyebb-habosabb állagú rudit tudunk készíteni a megszokotthoz képest. Erről a verzióról egy nagyon részletes, fázisképekkel bőven illusztrált recept található a Balhétteremben.

No, a nagy túrórudi-körkép után vissza a receptekhez. Én most két módszert próbáltam ki: először a Flatcat-féle verziót készítettem, azaz egy nap csöpögtetés után az ízesített túróból próbáltam rudikat formálni, de sajnos a híg német túró nem lett elég jól formázható, így mentőötlet kellett. Korábban készítettem passiógyümölcsből és sárgabarackból az eperhez hasonlóan gyümölcsbőrt, amiből kb. 5x5 cm-es kockákat is vágtam. Ezeket töltöttem meg a túrókrémmel, turbóztam fel egy kis passiógyümölcsös sárgabaracklekvárral, majd tekertem fel és csokiztam. Így született meg a túrórudi deluxe változata :) Aztán a nedvességtartalmától megfosztott túrót megpróbáltam kicsi vajjal összefogni, és így már a német túróból is sikerült klasszikus rudikat készíteni.

Klasszikus túrórudi



Hozzávalók 6 darabhoz:
- 25 dkg túró
- porcukor (nálam nyírfa) ízlés szerint (2-3 tk.)
- 5-6 csepp citromolaj (mehet helyette citromlé + reszelt héj is)
- 3 dkg puha vaj

- 15 dkg étcsokoládé
- 1,5 dkg kakaóvaj



Az első és nagyon fontos lépés (különösen a rettentő híg német túró esetében), hogy a túrót megfosztom a nedvességtartalmától. Ezt két módon lehet (mindkettőt próbáltam): 1. kibélelek egy nagyobb szűrőt gézlapokkal, beleöntöm a túrót, lefedem pl. egy kistányérral, nehezéket (pl. kicsi lekvárosüveg) teszek rá, és hagyom egy napig csöpögni; vagy 2. a túrót belecsomagolom egy tiszta konyharuhába, és próbálom alaposan kipréselni belőle a nedvességet azzal, hogy egyre összébb és összébb húzom a konyharuhát. Nekem az első módszer jött be jobban, jobb lett a túró állaga, illetve a konyharuhás préselésnél itt-ott túrókukacok is kiszivárogtak a szöveten keresztül (bár lehet, hogy a szilárdabb magyar túrónál nem lenne ilyen gond). Igaz viszont, hogy az első módszernél egy napig türelmesnek kell lennünk :)

Ha megvan a lecsepegtetett túrómassza, jöhet az ízesítés: porcukor és citrom. Én pár csepp citromolajat használtam, hogy a plusz lé se hígítsa tovább a túrót, de szerintem a magyar túró elbír egy kevés citromlét is a héjjal együtt. A túrót az ízesítőkkel alaposan összekeverem, majd belegyúrom a puha vajat is. A masszából 6 gombócot formázok lazán, ezeket sütőpapírral bélelt tányérra ültetem, és beteszem a hűtőbe, hogy a vaj megszilárduljon és összefogja a túrót. Kb. jó fél óra hűtés után a gombócokból enyhén nedves kézzel rudakat sodrok, sütőpapíros tányérra fektetem, majd visszateszem a hűtőbe.

Túrómassza formázva

A netes receptek átbogarászásakor már kiderült, hogy a rudik csokizása nem egyszerű dolog. Az egyik lehetőség, hogy a rudik tetejét bekenjük (lehetőleg temperált) csokival egy ecset vagy kesztyűbe bújtatott ujjak segítségével. Ha a csoki itt megszilárdult, akkor a rudikat áttesszük egy rácsra a csokis felükkel lefelé, majd (temperált) csokival lelocsoljuk a rudikat, megvárjuk, hogy a fölösleges csoki lecsepegjen, a bevonat megszilárduljon, majd leszedjük a rácsról a rudikat.
Én most nem így csináltam, hanem tulajdonképpen kétszer vontam be a rudikat. Először a csokiból 3 dekányit összeolvasztottam a másfél deka kakaóvajjal, így egy nagyon vékony, híg csokibevonót kaptam. Ezzel kentem át kesztyűs ujjakkal először a rudik egyik felét, majd szilárdulás után megfordítottam, és az aljukat is bekentem. Ennek a vékony, szilárd bevonatnak az a funckiója, hogy jobban kezelhetővé, könnyebben márthatóvá teszi a rudikat, egyfajta merevítőt ad nekik anélkül, hogy túl vastag lenne a csokiburok kétszer mártva (az ötlet William Curley könyvéből van). A végső bevonáshoz pedig a maradék étcsokit temperáltam, majd nagyon óvatosan, két villa segítségével megmártottam a rudikat. Sütőpapírra tettem, majd amikor a csokibevonat megszilárdult, késsel itt-ott igazítottam rajta. Persze így sem tökéletes a bevonat, de messziről már egész jó :)
Első kakaóvaj-csoki bevonat: itt még nem túl bizalomgerjesztő :)
Még egy ötletem van a bevonás megkönnyítésére: érdemes lehet az igazi rudiknál kisebb, kb. 4-5 centis hengereket csinálni, és ezeket már egy mártóvillával csokiba lehet mártani.



Túrórudi deluxe



Hozzávalók 10 kisebb rúdhoz:
- 25 dkg túró
- (nyírfa) porcukor ízlés szerint (2-3 tk.)
- citromolaj vagy citromlé + héj
(- 3 dkg puha vaj: én nem tettem bele, de utólag szerintem jobb lesz a tartása, állaga tőle)
- 10 db 5x5 cm passiógyümölcsös sárgabarackbőr (vagy bármilyen más gyümölcsbőr)
- 2 ek. passiógyümölcsös sárgabaracklekvár (vagy másmilyen lekvár)

- 15 dkg étcsokoládé
- kevés passiós sárgabarackbőr-darab díszíteni

A passiógyümölcsös sárgabarackbőr 4 db passiógyümölcs levélből és 40 dkg sárgabarackból (meghámozva és kimagozva mérve) készült úgy, mint a korábban bemutatott eperbőr. A barackot leforráztam, meghámoztam, kisebb darabokra vágtam és a passiógyümölcsök levével kb. negyed órán át rotyogtattam, majd leturmixoltam. A pürét sütőpapírral bélelt gáztepsin szétterítettem, majd 50 fokos, fakanállal kitámasztott ajtajú sütőben kb. 6 órát szárítottam. Egy részét apróra törtem-aprítottam, ezeket a darabokat még egy órát szárítottam, a többit pedig 10 db 5x5 cm-es kockára vágtam - ezek kellenek a deluxe túrórudikhoz.

Sárgabarackpép sütés előtt
A kész passiós sárgabarackbőr feldarabolás előtt
Kis sárgabarackbőr-darabok díszítéshez/ízesítéshez
Ezekbe a lapocskákba csomagoltam a túrómasszát
A túrót a fent leírt módon egy napig csepegtetem, majd ízesítem porcukorral és citrommal (illetve érdemes még a vajat is belegyúrni szerintem). Kb. fél centi vastagon megkenem a gyümölcsbőr-darabokat a túrókrémmel. A lekvárt nejlonzsákba töltöm, kicsi lyukat vágok a végén, és a túróval megkent gyümölcsbőrök közepére nyomok egy-egy csík lekvárt. Utána a gyümölcsbőröket óvatosan összehajtom, hogy a gyümölcsbőr pontosan körülölelje a túrókrémet. Kicsi túrókrémmel befedem a tekercsek két végén kikandikáló lekvárpöttyöket. A tekercseket 10-15 percre hűtőbe teszem, hogy a krém kicsit visszaszilárduljon - tovább nem érdemes, mert a túró maradék nedvességtartalma túlságosan felpuhítja a gyümölcsbőrt, és nehéz lesz csokiba mártani.

Tekercsek bevonás előtt
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, és mártóvilla segítségével megmártom a tekercseket. Sütőpapírral bélelt tálcára teszem, és a csokiburokra, míg nem szilárdult meg, gyümölcsbőr-darabokat szórok. Végül ahol kell, késsel picit megigazítom a csokiburkot. A csokiburok alatt aztán teljesen felpuhul a gyümölcsbőr, így nagyon finom, koncentrált passiós sárgabarackízt ad a rudiknak amellett, hogy a csokiba mártást is megkönnyíti ez a "csomagolás" jelentősen.


11 megjegyzés :

bbarbi89 írta...

A kakaóvaj nem helyettesíthető? Vagy csak simán étcsoki?

Hapci írta...

Szeretemrecept :)

Praliné Zsuzsi írta...

Névtelen, próbáld ki a rácsos bevonást, amit a kakaóvajas előtt írtam le! Vagy ha csak simán étcsokit használsz, az a lényeg, hogy nagyon híg, folyósra olvadó legyen, hogy vékony első réteget tudj csinálni. Ilyen pl. szerintem a lidl-ben kapható J.D. Gross 60%-os étcsoki.

Hapci, köszi :)))

HajniZoli írta...

A gyerekeim Túró Rudi imádók. Fantasztikus ez a recept, így itthon is elkészíthetem. Házi tejből készített házi túróból képzeltem el:) majd meglátom hogy boldogulok a csokizással:) mindenképp köszönöm a receptet.

Praliné Zsuzsi írta...

HajniZoli, házi túróból biztos nagyon-nagyon finom lesz!!!

teller-cake írta...

Mennyei recept, amit muszáj lesz kipróbálnom! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Teller-cake, köszi!! És hajrá :))

Unknown írta...

A hagymanyost keszitettem es nagyon finom lett, a gyerekek ket perc alatt befaltak, a legkisebb egy eves pedig a turot ette ki belole. Milka etcsokival vontam be. 200g turohoz hasznaltam 100g csokit, de legkozelebb vekonyabban probalom bevonni. Mikroban melegitettem a csokit folyosra, igy is mukodott.
A nemet turo alatt pontosan melyiket ertetted? Itt Kröniger frischkäse hasonlit a legjobban a turohoz, igaz kicsit sosabb, mint az otthoni, meg darabos, de miutan konyharuhaval kicsit kinyomkodtam, tokeletes, otthoni papiros turo allaga lett.
effa

Praliné Zsuzsi írta...

Effa, örülök, hogy jól sikerültek a rudik :) Én a Speisequark nevűt vettem (a normál zsírtartalmút, talán Pennyben), az nem darabos, inkább krémes, azért is csöpögtettem le. :)

Unknown írta...

jujj akkor azt jol le kellett csepegtetni, amit en hasznaltam sokkal inkabb turo allagu, ma is elkeszitettem es ismet befaltak a fiuk :)

Praliné Zsuzsi írta...

Igen, ahogy írtam is a posztban, alaposan lecsepegtettem :) Sajnos nekem vhogy ízre az a darabosabb verzió nem jön be, de hát ízlések és pofonok :)