2012. július 18.

Fehércsokis-málnás fagyiszendvics



Újabb fagyiszendvics, csak hogy ne legyen annyira unalmas a sok jégkrém :) Ezúttal a fagyialap főzött fehércsoki-fagyi lett, jó savanykás málnalekvárral turbózva. Keksznek pedig igyekeztem olyat választani, ami illik a fehércsoki-málna kombóhoz, így jött a képbe a mák. Egy sima omlós vajas kekszet készítettem a Michel Roux-féle paté sablée alapján, ahol a liszt egy részét mákra cseréltem. Az omlós keksz prímán bírja a fagyasztást, nagyon bevált fagyiszendvics-alkatrésznek! Ja, és a kekszek menő sün-dizájnt kaptak, éljen a Pufisün! :)



Hozzávalók 6 darabhoz:
Fagyialap:
- 1 dl tej
- 1 dl habtejszín
- 1 tojássárgája
- 1 csapott ek. xilit/cukor (illetve ízlés szerint)
- 4 dkg fehér csokoládé
- 3-4 ek. málnalekvár (vagy más savanykás lekvár/sűrűbb gyümölcspüré)
Mákos paté sablée:
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (mehet persze sima liszttel is)
- 2 dkg darált mák
- 10 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 5 dkg nyírfa-porcukor (vagy sima porcukor) átszitálva

Kezdjük a keksszel. A lisztet, a mákot, a porcukrot és a vajat egy tálban összemorzsolom, majd a tojássárgával összeállítom. A tésztagombócot egy órára hűtőbe teszem. Alaposan lisztezett munkafelületen jó vékonyra nyújtom (én úgy szeretem fagyiszendvicshez), és kb. 7 cm-es köröket szaggatok belőle egy desszertgyűrűvel vagy pohárral. Összesen 12 darabra van szükség, én a felső kekszlapokat (tehát 6 darabot) sünös kiszúróval díszítettem, a tészta szépen megtartja a mintát. A maradék tésztát tetszés szerint kiszaggatom. A tésztával gyorsan kell dolgozni, mert ahogy a vaj olvad szobahőn, jobban szakad. 170 fokos sütőben 8 percig sütöm a kekszeket. (Sajna én csak kilenc percnél kaptam ki a sütőből, így egy árnyalatnyit sötétebbek lettek, bár erre a teljes kiőrlésű liszt is rásegít.) A kekszeket kihűtöm.

A fagyialaphoz a tojássárgáját kikeverem a xilittel/cukorral, hozzáadom a tejet, majd alacsony lángon besűrítem: maghőmérőn ellenőrizve kb. 82 fokig érdemes melegíteni, illetve akkor jó, ha a krém bevonja a fakanál hátát. A forró krémbe belekeverem az apróra vágott fehér csokit és a habtejszínt, majd hozzákeverek másfél-két kanál málnalekvárt is. A masszát kihűtöm, majd fagyigépben kikeverem. Ha nincs fagyigépünk, lapos dobozban kell mélyhűtőbe tenni, majd félóránként alaposan átkeverni, összetörni a jégkristályokat. De a fehér csoki magas zsírtartalmának (kakaóvaj) köszönhetően kevésbé hajlamos a jegesedésre. Mielőtt megfagyna, de már sűrű az állaga, belekeverem a maradék málnalekvárt csak úgy nagyjából, hogy márványos legyen a fagyi, és kekszek közé töltöm. A kekszeket tálcán beteszem a mélyhűtőbe, ha a fagyi megfagyott, praktikusabb egy zárható mikródobozba tenni.



2 megjegyzés :

NYAMMM írta...

Elindíthatnál lassan egy fagyi gyárat, hogy ne csak képeken nézegethessem, hanem megvegyem és megegyem:) A készítés még odébb van nekem, csak a calippo, meg a műanyagpoharas gyümis verzió fut kezdésnek...egyenlőre...szuper ízvilágú ez is!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Nyammm, ha lesz fagyigyáram (de jóóó lenne :DD), akkor szólok :) A calippó-féléket is szeretem nagyon!