2012. július 27.

Duplán málnás kocka



Igazi csemege a málna és a fehér csoki rajongóinak! A töltelék málnapürével turbózott vajas ganache fehér csokiból, ami szobahőmérsékleten szinte szétolvad a szájban. És miért duplán málnás? Mert a bevonáshoz liofilizált málnás fehér csokit használtam, amit szívószállal nyomott mintával díszítettem (mint itt). Ha nincs liofilizált málnánk, készíthetünk málnából is ugyanúgy gyümölcsbőrt, ahogy azt az eperbőr posztjánál leírtam, majd a felaprított málnabőr-darabokat keverjük a fehér csokiba!
A recept a Masni Online Kreatív Magazin harmadik számában jelent meg, a magazint innen letölthetitek ingyen!



Hozzávalók 16 nagyobb kockához:
Trüffelmassza:
- 16,5 dkg fehér csokoládé
- 3 dkg puha vaj
- 4 dkg beforralt málnapüré (kb. 2 maréknyi málnából)
- 1 ek. málnapálinka (ha nincs, tegyünk helyette málnapürét)
Bevonás:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 2 tk. ledarált liofilizált málna
- 16 db harmonikás szívószál



A málnát leturmixolom, átpasszírozom, majd pár percig forralom, és kimérek belőle 4 dekát. A pürét összekeverem a puha vajjal. A fehér csokoládét megolvasztom és temperálom (a vajas ganache-hoz - a tejszínes alapúval ellentétben - a csokoládét temperálni kell, így jobban fog elegyedni a vajjal), és hozzákeverem a vajas málnapüréhez, végül hozzáadom a málnapálinkát. Sütőpapírral bélelt, 14x14 cm-es krémeskeretbe (vagy ekkora szögletes edénybe) simítom a masszát, és hűtőbe teszem, míg megdermed.
A masszát hajszárítóval melegített késsel 16 vagy 20 kockára vágom, A bevonáshoz előkészítem a szívószálakat: kihúzom a harmonikás részüket, és akkorára vágom, hogy átlósan kicsit túlérjen a kockákon. A 20 deka fehér csokit megolvasztom és temperálom, majd hozzákeverem a liofilizált málnát. Egyenként megmártom benne a kockákat, sütőpapírral ültetem, és minden kocka tetejére egy-egy szívószáldarabot teszek így:



Ha a csokoládébevonat megdermedt, még egy jó félórára hűtőbe teszem a kockákat, majd óvatosan lehúzom a szívószálakat.


Tipp: A málnát tetszés szerint más gyümölcsre is le lehet cserélni, pl. eperre, áfonyára, szederre, erdei gyümölcsre, sárgabarackra. Jól el tudnám még képzelni, hogy a vajas ganache-t ugyanennyi meggypürével készítem málna helyett, a burokhoz használt fehér csokiba pedig egy kevés darált mákot keverek!

3 megjegyzés :

NYAMMM írta...

Brutális!:)Bárcsak neki mernék leselkedni!:(

Praliné Zsuzsi írta...

Miner.hu, köszönöm szépen a jó hírt :)

Nyammm, na ne viccelj, simán menne neked!!! Pl. Ázsia Bt.-nél tudsz venni porított kakaóvajat, azzal elronthatatlan a temperálás, csak egyszer kell kipróbálni, aztán megy majd, mint a karikacsapás!!!! Én azt hittem, lángosanalfabéta vagyok, aztán csak nekiveselkedtem a receptednek, és milyen jól tettem ;)

Dom Rozalii írta...

Same cuda u Ciebie! wszystkie słodycze są na pewno pyszne. Narobiłaś mi apetytu :))))
Gorąco pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny do Domu Rozalii!