2012. június 10.

Eperbőr bonbonokhozMég a múlt héten olvastam Zizinél az eperbőrről, és persze rögtön kattogni kezdett az agyam, hogy hogyan is lehetne az eperbőrt bonbonozáshoz felhasználni, úgyhogy neki is álltam egy adagnak. Negyven deka epret használtam, és mivel elsősorban nem nasinak készült (bár úgy is finom volt!), én az eperpürét nem ízesítettem semmivel. Írom is, mik készültek belőle!

Hozzávalók:
- 40 dkg eper

Az epret kisebb darabokra vágtam, kb. 10 percig rotyogtattam, míg kicsit összeesett, levet eresztett, majd turmixgében teljesen simára pürésítettem. Természetesen a pürét át is passzírozhatjuk, ha magokat nem szeretnénk az eperbőrbe. Egy gáztepsit kibéleltem sütőpapírral, azon terítettem el az eperpürét egyenletesen, majd 50 fokos sütőbe tettem. A sütő ajtaját fakanál nyelével támasztom ki, hogy a pára ne az eperre csapódjon le.
A negyven deka epernek kb. 5 órára volt szüksége, hogy bőrszerűvé száradjon, de ez függ az eperpüré vastagságától, sütőtől, úgyhogy érdemes időnként ránézni, megfordítani.
Az eperbőr sütése képekben:

Eperpüré a sütés elején
Eperbőr kb. 3 óra sütés után
Kész eperbőr
Helló, eperbőr! :)
Azt figyeltem meg, hogy közvetlenül mikor elkészül az eperbőr, akkor ropogósabb, törékenyebb, főleg a széleken, ahol picit vékonyabb volt a réteg, majd felpuhul kicsit. Az eperbőr felét így ebben a törékenyebb állapotában használtam fel, és kézzel durvára összetörtem. Az összetört eperbőr-darabok felét aprítógépben finomra daráltam. A finomra aprított, és a durvább eperbőr-darabokat visszatettem még az 50 fokos sütőbe egy jó órát száradni. 
Durvára tört eperbőr-darabok
Finomabb eperbőr-por
Mire lehet használni a finomabb, illetve durvább eperbőr-darabokat?
Mivel nagyon szép színe, és szuperintenzív eperillata és -íze van, sokféleképp használhatjuk bonbonoknál:
- belekeverhetjük ganache-ba, finom eperízű és szép pöttyös lesz tőle

Eperbőr-feltét rózsaborssal
- a nagyobb darabokat táblás csokira szórhatjuk feltétnek


Finomra aprított eperbőr pettyezi a burkot

- keverhetjük csokiburokba, akár epres jégkrémhez is
- szórhatjuk csokibevonatra díszítésképp bonbonokon
- keverhetjük mousse-ba
- feldobhatunk vele fagyikat
- hengergethetünk bele trüffelt

Az eperbőr másik felét téglalapokra vágtam. Ezek egy részét magában elnassoltuk, a többiből bonbon készült - a következő posztban hozom a receptjét!


Az eperhez hasonlóan más gyümölcsökből is készíthetünk gyümölcsbőrt!

11 megjegyzés :

gionetta írta...

Hát ez egy remek módszer. Csodaszép bonbonok, biztos nagyon finomak is. Kérlek nézz be hozzám, lenne egy meglepetésem Neked. :-)

Praliné Zsuzsi írta...

Köszi, gionetta, nézek :)

marisz57 írta...

Minden elismerésem ezért a munkáért!

Praliné Zsuzsi írta...

Marisz, köszönöm, de igazából a munka oroszlánrészét a sütő végezte :) Nekem a legnehezebb az volt, hogy ne egyem meg mindet magában ;)

NEDUDDGI írta...

hogy tartósíthatom, meddig áll el, hűtőbe, mélyhűtőbe, por alakban mi a teendő?
Maradok 10-telettel

Praliné Zsuzsi írta...

Én simán légmentesen záró dobozban tároltam szobahőmérsékleten, kb. két hónap alatt használtam el, addig semmi baja sem lett. Nem kell neki szerintem hűtő, hiszen a szárítás során gyakorlatilag az összes nedvességtartalmát elveszti, mint az aszalt gyümölcsök. Ha sokáig tároljuk, akkor arra tippelek, hogy kicsit veszíthet a szín és az íz intenzitásából. Ha egészen finom porállagot szeretnél elérni, akkor mindenképp passzírozd át a gyümölcspürét, hogy magok ne legyenek benne, és jó szárazra szárítsd!

NEDUDDGI írta...

Pontosan ezt szeretném, átpasszírozom aztán szárítom, porítom, és úgy rakom el, mert akkor lehet ízesítő ganache krémbe, vagy színezék, és ha por alakú, nem akarom mindenáron megenni :D
Maradok mint fenn, 10-telettel NEDUDDGI

Praliné Zsuzsi írta...

Hát, akkor állnak a fenti javaslataim :)

NEDUDDGI írta...

na. Most indul a 3-5 óra, jól szét terítettem, és kitámasztottam a sütőt :) remélem sikerül
maradok 10-telettel NEDUDDGI

Vali írta...

Ez csuda jó. Talán én is elkészítem, ha az unokák másképp nem döntenek helyettem.

Praliné Zsuzsi írta...

Vali, szerintem érdemes kipróbálni, végülis ha már betetted a sütőbe, onnantól alig van vele munka :)