Egyik kedvenc bonbonos könyvemben, Wybauw Fine chocolates, great experience című művében van egy tojáslikőrös recept, amit még Húsvét táján ki akartam próbálni, csak tojáslikőr helyett Baileys-zel. Mivel a könyv Németországban maradt, így Emőke tojáslikőrös verzióját csekkoltam gyorsan - és milyen jól tettem! Emőke ugyanis a receptje alapján a Wybauw-nál található vaj mennyiségének csak a harmadát használta, így egy folyós állagú likőrös bonbon született a Wybauw-nál látható szilárd töltelékű helyett. Én egy kicsit csökkentettem a Baileys mennyiségén, szerintem az picit hígabb, mint a tojáslikőr. Így is egy éjszakán keresztül a hűtőben pihent a forma, és épphogy le lehetett zárni, de megérte, mert gyakorlatilag olyan, mintha folyékony Baileys-zel töltött bonbont ennénk!
Hozzávalók 24 darabhoz:
- 2 dkg puha vaj*
- 4 dkg fondantmassza**
- 5 dkg Baileys
- 3 dkg fehér csokoládé
- 20 dkg étcsokoládé
* Wybauw receptje - ezzel a mennyiséggel számolva - 6 dkg vajat ír, ezzel szilárdabb állagú tölteléket kapunk. Ha elsőre nem szeretnénk kísérletezni a nehezebben lezárható töltelékkel, emeljük a vaj mennyiségét 4 dkg-ra!
** Fondantmassza kapható készen több helyen is (pl. Ázsia Bt., Desszertmester). Én magam készítem szintén Wybauw receptje alapján, ahol glükóz szerepel invertáló anyagként (kapható gyógyszertárakban vagy pl. az Ázsia Bt.-nél). A recept megtalálható az Alapreceptek posztomban, a 8. pontban.
Először a tölteléket készítem el. A fehér csokoládét mikróban vagy gőz fölött megolvasztom, majd hozzákeverem a Baileyst és a fondantmasszát. A puha vajat habosra keverem egy kiskanállal, majd hozzákeverem a csokis masszához. Habverővel dolgozom bele, míg a töltelék teljesen egynemű nem lesz.
Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokiburkot polikarbonát formában (szerintem ez a töltelék szilikon formában nem működne). Hűtőbe teszem a formát, míg a csoki megszilárdul. A mélyedéseket megtöltöm a Baileys-es krémmel, hagyva helyet a lezáráshoz is. Hűtőbe teszem a formát egy éjszakára.
Másnap újratemperálom az étcsoki maradékát, és lezárom a bonbonokat. Nehezebben lezárható bonbonoknál a lezárást úgy szoktam megoldani, hogy a mélyedésekre egyenként kanalazom az étcsokit, nem pedig a forma közepére öntök nagyobb mennyiséget és egyengetem azt el. A mélyedésenként kanalazott csoki azonnal fed, kisebb az esélye, hogy kinyomja a kicsit labilisabb tölteléket. A felesleges csokit spaklival lehúzom. Egy óra hűtés után kiborítom a bonbonokat a formából.
9 megjegyzés :
A kedvenc likőröm... :))))
Jól néznek ki a kis virágokkal a tetején, és ahogy folyik... Jaj, nekem. :9
Petra, én is nagyon szeretem :)) Hát igen, sajnos jobb félbevágott képet nem lehet róla csinálni :D
Ha jobban belegondolsz akkor a csoki csak a szájban olvad...:-D
Mennyei lehet!
Belly, az ám :))
Szia! Gyönyörű finomság! A virágmintát hogy csináltad a tetejére?
Névtelen, ez mágneses polikarbonát formában készült, az aljához be lehet tenni méretre vágott, kakaóvajjal készült mintájú transzferfóliát, ami átolvad a csokira.
Szia!Abban még tudnál segíteni, hogy hol tudnék transzfer fóliát beszerezni? Előre is köszönöm!
Ázsia Bt. boltja, Food-Pack kft., Goodwill Kft. Linekeket ebben a posztban találsz a felsoroltakhoz: http://www.pralineparadicsom.hu/2011/11/kerdezz-felelek-alapok-bonbonozashoz.html.
Ez is egy gyönyörű alkotás lett. :) imádom ezt a likőrt és az a baj hogy megjött a kedvem a bonbonozáshoz. :) csak nálunk nem nagyon szokott fogyni. Te mire szoktál készíteni? Mindig ajándékba vagy csak otthon nasinak? :)
Megjegyzés küldése