2011. január 2.

Málnazselés - étcsokoládés kocka: VKF! XXXIX. forduló



Egyetlen recept erejéig megszakítom a karácsonyi bonbonválogatásnál beígért bonbonok sorát. Gál Edith felhívásának szeretnék ugyanis eleget tenni, aki a VKF! soros háziasszonyaként töltött húsokat és kocsonyákat rendelt. Szerencsére a gyümölcszselék is tökéletesen megfelelnek a kiírásnak, így egy olyan bonbont készítettem, amelynek egy gyümölcsös zseléréteg a meghatározó eleme.

Amióta megleptem magam a két krémeskerettel, nagy kedvenceim lettek a kétrétegű kockák. Így készült a Bounty-kocka de luxe, amiben a kókuszréteg ganache-on ül. A most következő kocka hihetetlen intenzív gyümölcsös ízvilágú, amikor készítettem, fantasztikus málnaillat volt a konyhában. A málnazselét pedig remekül kiegészíti az étcsokis ganache-réteg.
A dekorációnál nem bírtam magammal, így kétféle változatban is készült. A kockák egyik felét ehető csillámporral díszítettem, amit ecsettel vittem fel a már megszáradt csokifelületre. A másik felüknél az érdekes mintát szívószálak segítségével készítettem. Nektek melyik tetszik jobban?




Hozzávalók:
- 12,5 dkg málnás étcsokoládé
- 2,5 dkg + 20 dkg étcsokoládé
- 0,75 dl tejszín
- 1 tk. vaj
- 20 dkg málna (nálam most fagyasztott volt)
- 2 ek. vodka
- 2 tk. méz
- 2 zselatinlap (Dr. Oetker)
- ehető csillámpor vagy szívószálak a díszítéshez

Először a ganache-réteget készítem el. A 0,75 dl tejszínt felmelegítem, majd beledobom az apróra tört-vágott málnás étcsokit és a 2,5 dkg sima étcsokit. Simára keverem, és belekeverek még egy teáskanálnyi vajat is. A masszát a 14 x 14 cm-es krémeskeretbe öntöm, ami alá sütőpapírt tettem. Ennek hiányában egy kb. ekkora szögletes edényre van szükség. Hűtőbe teszem.
A második rétegnél a málnazselés szaloncukorhoz hasonlóan dolgoztam, csak ezúttal nem lekvárral, hanem fagyasztott málnával. A (kiolvasztott) málnát tűzön egy kicsit megrottyantom, villával összetöröm, hozzákeverem a vodkát, és átpasszírozom. A málnapüréhez hozzáadom a mézet, és kis lángon kb. 10 percet forralom. A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatom, majd kinyomkodom, és hozzákeverem a tűzről levett málnapüréhez. Szobahőmérsékleten kicsit hűlni hagyom, majd ráöntöm a ganache-rétegre a krémeskeretben, és mehet a hűtőbe. Nekem két óra alatt szépet megkötött a zselé.
Amikor a zselé is megkötött, akkor körbevágom a krémeskeretet, és óvatosan lehúzom a kétrétegű masszáról. Utána éles késsel kockákra vágom, és kicsit visszateszem a hűtőbe.

Csokizás előtt
A 20 dkg étcsokit megolvasztom és temperálom, majd ebben egyenként megmártom a kockákat, és sütőpapírral ültetem. A szívószálas díszítéshez előre le kell vágni a szívószálak harmonika-szerű részét, és ezt rá kell helyezni a még olvadt csokiborításra ferdén, így:

A szívószálas díszítés
Miután a csoki megszilárdult, óvatosan le lehet emelni a szívószálakat, és a minta szépen megmarad. A csillámporos díszítésnél a már megszilárdul csokiburokra csillámporba mártott ecsettel kentem sávokat.

Nekem ebből az adagból 28 kocka lett.



Ha szeretnétek év közben ínycsiklandozó bonbonokat nézegetni, töltsétek le a Praliné Paradicsom 2011-es naptárt!

A szívószálas díszítés ötlete:
Karin Ebelsberger: Pralinék és bonbonok. A meggyes pralinétól a mogyorós marcipánig. (Ford. Kiszlinger Henrietta). Kaposvár: Holló és Társa, 2009. pp. 48-49.

9 megjegyzés :

4Gyerek írta...

Ma mikor elküldtem én is az aktuális recipét a VKF-re, épp arra gondoltam, hogy valami zselés cuccal jelentkezel-e. Hát minden gondolatom így teljesüljön ;)
Ezeket a bordás szívószáldarabkákat még újrahasznosítod?

Amúgy az aszalt sárgabarackos bonbon elkészült, csak épp nem jött össze a fotózása. Célembernek ízlett, sőt másoknak is. Köszike

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon klasszul néz ki!!!
Ezt a szívószálas módszert már én is kinéztem a bonbonos könyvemből, de még nem próbáltam!
Ügyes nagyon!

Túry Amália írta...

Ez nagyon fincsi lehet és nagyon tetszik ez a szívószálas módszer!

Csirli írta...

A naptar szintiszta kinzas! :)
De ha jobban belegondolok, ez a malnas is :)juuuuj!

BirgánAndi írta...

Azt hiszem én benevezek a tolvaj szarka címre, mert nekem a csillogó tetejű tetszik jobban.
Kb. meddig áll el egy ilyen zselatinos csoda? Szaloncukornál gondolkodtam, hogy zseléset csinálok, de nem mertem bevállani, hogy 6 hétig ( vagy tovább ) amíg áll a karácsonyfánk lengedezzenek rajta.

Citromhab írta...

Hihetetlen, hogy miket tudsz kitalálni:-))! Nagyon ügyes vagy!

Orsi írta...

Már régóta fenem a fogam egy étcsoki-málna párosításra, és tessék! :o)
Nekem a szívószálas tetszik jobban.

Bianka írta...

Hű micsoda finomság

Praliné Zsuzsi írta...

4Gyerek, örülök, hogy célembernél sikert arattál! A harmonikás részt nem hasznosítom újra (lusta lettem volna elmosogatni...), de a szívószál többi részét még szívószálnak lehet használni!

Gesztenye, nekem is tetszett ez a díszítés, egyszerű, de nagyon mutatós!


Colors in the Kitchen, köszönöm!


Csirli, ki kell próbálni :)

Tatin, én csináltam zselés szaloncukit, eddig még bírja, én inkább olyan 3 hetet adnék neki, hatot talán nem, de három hét alatt simán leesszük a fáról!

Citromhab, köszönöm szépen!

Orsi, talán nekem is az tetszik jobban!

Bianka, köszönöm, kedves vagy!