2011. január 4.

Karamellkrémes praliné



A VKF-es kitérő után folytatom a karácsonyi bonbonválogatással.
Nagyon-nagyon szeretem a karamellát. Valahogy úgy, mint Gombóc Artúr a csokit: szeretem fagyinak, szopogatós cukorkának, tortának, Dobostorta-tetőnek... és persze bonbontölteléknek is. Még Áginál láttam egy szuper, karamellában tobzódó posztot: volt ott vajkaramella-cukorka, csokival bevont diódarabos karamella és isteni likőr is. A nála olvasott vajkaramella-receptből indultam ki (az erdeti Ritánál), de én most egy nyúlós-ragadós karamellkrémet szerettem volna, így kevesebb ideig főzőcskéztem a masszát. És most, hogy utólag megnéztem Ági posztját, látom, hogy az elkészítés menete is módosult nálam: nem az összes hozzávalót kezdtem el rotyogtatni, hanem először a cukrot karamellizáltam, és utána adtam hozzá a karamellkrém többi hozzávalóját.
És mivel öblítettük le? Természetesen házi karamell-likőrrel, ami nagyjából Dolce Vita receptje szerint készült, de én a fahéjat és a vaníliarudat kihagytam, viszont a whisky mennyiségét emeltem - biztos, ami biztos :)

Hozzávalók 15 darabhoz:
- 12,5 dkg cukor
- 125 ml tejszín
- 1 vaníliarúd
- 2 dkg vaj
- 3 dkg méz
- csipet só
- 15 dkg étcsokoládé

A cukorból karamellt készítek, majd hozzáöntöm a tejszínt. Ezután felolvasztom a hideg tejszíntől megkeményedett karamellt. Ekkor hozzáadom a vaníliarúd kikapart magjait, a vajat, a mézet és a csipet sót, majd kavargatva főzöm addig, amíg kavarásnál meg nem látom az edény alját. Ekkor leveszem a tűzről és kihűtöm.
Az étcsoki kétharmadát megolvasztom és temperálom, ezzel kikenem egy szilikon bonbonforma mélyedéseit. A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem. Mikor a csokihüvelyek megszilárdultak, megtöltöm őket a karamellkrémmel. Egy kevés időre ismét hűtőbe teszem a formát. Az étcsoki maradékát megolvasztom, temperálom, és lezárom vele a bonbonokat. A formát kb. egy órára hűtőbe teszem, majd kibújtatom a bonbonokat a mélyedésekből.



Megjegyzés:
A karamellkrémből nekem kb. egy fél bögrényi kimaradt. Remek alapanyag egy kis karamell-likőrhöz!

17 megjegyzés :

4Gyerek írta...

váóóóóó
csorog-csorog-ömlik

(természetesen a bonbon tölteléke....mi másra is gondoltatok?)

Chef Viki írta...

Én a nyálra :-DD

Az enyém is elindult, mestermű!

BirgánAndi írta...

Ezek a csokiból kifolydogáló töltelékek valami fenomenálisak!
A karamell nálunk is nagy kedvenc.

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon klassz lehet, én is szeretem a karamellt:-)

Ötvös Sándor írta...

Szevasz kedves nővérem! Látom szorgalmasan postolod a karácsonyi felhozatalt... amiben - egyébként - hiba egy szál sem volt, sőt nagyonis odab*szott! A kedves olvasó társakat pedig biztosíthatom afelől (én, mint "hiteles forrás"), hogy ez a bonbon legalább annyira finom, mint amennyire jól kinéz...

Praliné Zsuzsi írta...

4Gyerek, :D

Viki, képzelheted, milyen volt szétharapni a jó kis ragacsos karamelltölteléknél :)

Tatin, köszönöm!

Gesztenye, hát igen, akkor a karamell közös kedvenc.

Kedves testvérem, köszönöm, hogy megszólalt a hiteles forrás is :)

Nelli írta...

Eszméletlen finom lehet!A képei csodaszépek!Hogy tudod ilyen szépen elvágni őket?:-)Nyitom az ablakot!:-)

Bianka írta...

Ezt ugye nekem találtad ki :)

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, köszönöm! Hát igen, az elvágás az nehéz ügy, egyrészt, hogy ne nyomódjon össze közben, másrészt meg hogy guszta képet mutasson a bonbon elvágva is. Általában megvárom, hogy a hűtőhidegről kicsit felengedjen, és akkor könnyebb, nem törik annyira a csoki. Node így is sokszor kell feláldozni magam, és többet elvágni-megenni :)

Bianka, neked bizony! :)

Málna írta...

Ez is istenien néz ki, mint mindegyik korábbi! Erről a folydogáló karamellről eszembe jutott, hogy már régóta szerettem volna megkérdezni, nincs-e a tarsolyodban egy olyan gyümölcsös töltelék, ami az étcsokoládés T*bi csokiban van epres és ananászos ízekben. A korábban posztolt narancsos krém kinézetre hasonló, de sajnos allergiás vagyok a tojásra...

Praliné Zsuzsi írta...

Málna, én nem ettem még az epres meg ananászos Tibit, de ha olyasmi állagú gyümölcsös krémről van szó, mint a narancsosnál, akkor szerintem úgy lehetne megvalósítani, hogy valamennyi gyümölcspürét (pl. átpasszírozott eper, málna) összekeversz mascarponéval, esetleg pici porcukrot ízlés szerint lehet hozzáadni. Próbálni még nem próbáltam, bár vicces, épp ma gondolkoztam ilyesmi mascarponés-gyümölcsös krémen (valami rózsaszínt szeretnék). Viszont lehet, hogy valamennyi zselatin fix pl. kellene bele - nem annyi, hogy teljesen szilrád legyen, csak hogy be lehessen csokival zárni a bonbonokat. Most egy kicsit el vagyok havazva (mondjuk poszt van bőven a karácsonyi időszakból), de pár hét múlva kikísérletezem :)

Unknown írta...

Egy ilyen bonbon meddig tarolhato? A tejszin a gyenge lancszem gondolom... 2-3 hetig?

Unknown írta...

Egy ilyen bonbon meddig tarolhato? A tejszin a gyenge lancszem gondolom... 2-3 hetig?

Praliné Zsuzsi írta...

Igen, kb. 2-3 hétig tartható el.

Névtelen írta...

Lányok (és fiú)!
Csak nekem nem triviális ez a sor?

A karamellkrémből nekem kb. egy fél bögrényi kimaradt. Remek alapanyag egy kis karamell-likőrhöz!

Hétvégére készülök karamellás bonbonnal és "félek" nekem is maradni fog karamella.
Hogyan készíted a likőrt?
Vagy valahol megtalálom a receptek között? (mindjárt szétnézek :)

Praliné Zsuzsi írta...

Szia! Dolce Vita receptje szerint készítettem karamell-likőrt, itt találod meg: http://www.dolcevitablog.hu/2010/12/karamell-likor-2/.

Unknown írta...

Köszi a linket! :)