2011. január 20.

Diós - borzselés kocka



Kedves barátnőmtől kaptam még Karácsonyra egy csomag igazi ínyenc csemegét: tejcsokoládés-mézes pörkölt diót. Persze nekem mindjárt az jutott az eszembe, hogy ugyan milyen bonbonban lehetne ezt felhasználni. Az ötlet végül Rebabától jött, hogy az édes diót száraz borból készült borzselével párosítsam. Hihetetlenül ütős lett a végeredmény: a mazsolával felturbózott diós massza és a jó minőségű vörösborból készült zselé együtt egyszerűen fantasztikus!


Hozzávalók 12 kockához:
- 5 dkg tejcsokis-mézes dió (helyettesíthető sima pörkölt dióbél + 2 tk. olvasztott tejcsoki elegyével)
- 5 dkg sima dióbél
- kb. 1 evőkanálnyi mazsola
- 1 tk. méz
- 1,2 dl jó minőségű vörösbor (nálam szekszárdi Takler Syrah 2006)
- 2 db zselatinlap (Dr. Oetker)
- 15 dkg étcsokoládé
- 6 szem mézes-csokis dió és 6 szem fél dióbél a díszítéshez

A tejcsokis-mézes diót és a sima diót S-késes aprítógépben felaprítom, majd hozzáadom a mazsolát és a mézet, és addig aprítom, míg a dióban lévő olajnak köszönhetően jól formázható masszát kapok (3-4 perc volt). A masszát 10 x 10 cm-es, sütőpapírra fektetett krémeskeretbe lapogatom.
A borzseléhez a vörösbort csak éppen megrottyantom. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom, majd kicsavarom, és a borhoz keverem. A zselét kicsit hűlni hagyom, majd a dióréteg tetejére öntöm a krémeskeretben. Hűtőbe teszem.
Miután a zseléréteg megdermedt, óvatosan körbevágom a krémeskeretnél a nagy kocka oldalait, majd lehúzom a keretet. A nagy kétrétegű kockát 12 kicsi kockára vágom egy éles, de nem fűrészes késsel. Kicsit érdemes visszatenni a kockákat a hűtőbe.

Csokizás előtt
Az étcsokit felolvasztom és temperálom, majd egyenként megmártom benne a kockákat. A becsokizott kockákat sütőpapírra ültetem száradni, a tetejükre egy-egy szem sima vagy tejcsokis-mézes diót rakok dísznek.

Frissen csokizva

14 megjegyzés :

Bianka írta...

Ez is nagyon klassz. Szerintem bonbon boltot kéne nyitnod :)

4Gyerek írta...

hogy miket ki nem találsz. borzselé. s milyen zseniális.
bonbonbolt ha már van is, vedd át inkább az irányítását.

Erika írta...

Hú de megkóstolnám!

Erinacea írta...

Bianka, köszönöm, örülök, hogy tetszik! Majd ha megnyerem a lottóötöst, nyitok boltot is, ígérem :D

4Gyerek, asszem rákattantam a zselékre a málnazselés szaloncukker óta! Irtó egyszerű, és sokfajta réteggel lehet kombinálni! Még van zselés a tarsolyomban :)

Erika, köszönöm szépen! Sajnos már elfogyott, pedig én is megennék egy-két darabot :)

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Nagyon klassz lett ez is.

Nelli írta...

Tényleg nem gondolkodtál a bonbonbolt (de szép így leírva :-) ) nyitáson?
Temérdek ötleted van.

Erinacea írta...

Gesztenye, köszönöm szépen!

Nelli, nagyon aranyos vagy! Ha jön a lottóötös, vagy valaki megdob pár milla alaptőkével, simán mehet a bonbonbolt! Addig maradok hobbibonbonozó :D

Maryenne írta...

Csodálatosan néznek ki!:)

Tatin írta...

Azt hiszem a zselések a kedvenceim! A borzselé meg mindent visz!

Karácsonyra csináltam, igaz én a narancsos kacsamájpástétom tetejére dísznek. Úgy is nagyon finom volt.

Tücsök Bogár írta...

Ismét remekművet alkottál!

Anditanti írta...

Amióta láttam a naptárt, azóta erre a receptre vártam:-)) Zseniális, köszönet érte! A bolton pedig komolyan el kéne gondolkodni.

Erinacea írta...

Mary, köszönöm szépen! Az ízük is nagggyon jó volt :)

Tatin, azok nálam is nagy kedvencek lettek!

Tücsök Bogár, köszönöm, nagyon kedves vagy! Kár, hogy fánkos töltelékű bonbont nem tudtam feltalálni, így csak olvasok ebben a VKF-ben :D

Anditanti, nagyon szívesen :)

Gál Edith írta...

Még egy csodás alkotás!!!
Le minden kalappal!!! :)

Erinacea írta...

Edith, nagyon köszönöm, olyan kedves vagy! Bármikor becserélem a sajtos fánkodra :)