2011. január 17.

Kávés - mogyorós golyó



Biztos írtam már, hogy imádok mindent, ami kávés, elég csak a profilképemre nézni, ahol egy csésze capuccinót kortyolgatok a bécsi Café Hawelkában. Így a kávés bonbonok különösen közel állnak a szívemhez. Ezek a golyóbisok nagyon gazdag ízűek lettek: belül egy pici gömb mogyorónugát van mogyorókrokant-darabokkal gazdagítva, ezt pedig egy kávés csokiganache veszi körül. Egyszerűen nem lehet abbahagyni! Remélem, Dolce Vitának is tetszeni fog!



Hozzávalók:
- 10 dkg tejcsokoládé
- 6 dkg + 20 dkg étcsokoládé
- 1 tk. vaj
- 0,75 dl tejszín
- 1 púpos tk. instant kávé
- 10 dkg mogyorónugát
- 3-4 ek. mogyorókrokant + a díszítéshez

Először a kávés csokiganache-t készítem el. A tejszínt megmelegítem, és először feloldom benne az instant kávét. Utána beledobom az apróra tört-vágott tejcsokit és 6 dkg étcsokit, majd simára keverem a vajjal. A kész ganache-t hűtőbe teszem.
Jöhetnek a pici nugátgömbök, amelyek a golyóbisok belsejét adják majd. A nugáttömböt (jó, ha hűtött) kockákra vágom, a kockákat meghempergetem a krokantban, majd a kezemmel pici golyókat formálok, miközben a krokantdarabokat is belegyúrom a nugátba. Így néznek ki:

A krokantos nugátgömböcskék
A krokantos nugátgömböket visszateszem a hűtőbe kicsit dermedni.
A megszilárdul ganache-ból egy-egy diónyit kiveszek, golyóbissá alakítom, majd a tenyeremmel kilapítom: ennek a közepére ültetek egy nugátgömböcskét, és becsomagolom a ganache-sal, majd végül gömb formára igazítom. Gyorsan kell dolgozni, mert a ganache a kézmelegtől olvad. Nem baj, ha először kicsit csálé gömböket kapunk, ezeket visszatesszük a hűtőbe kicsit visszadermedni, majd ismét meggömbölyítjük.
A 20 dkg étcsokit megolvasztom és temperálom, majd egyenként megmártom benne a gömböket. Kétféleképp díszítettem. A gömbök egyik részét csokizás után krokantba forgattam. A másik részüket csokizás után glitterrácsra tettem, és jól meghengergettem rajta, így borzas dizájnt kaptak.

Nekem ebből a mennyiségből 22 db golyó lett.


15 megjegyzés :

Elif írta...

Ó... csodásak!

Maryenne írta...

Gyönyörűek!:)

Gál Edith írta...

Nagyon-nagyon-nagyon finomak lehetnek!!!

Nelli írta...

Oh!Kellett nekem ily korán reggel erre tévednem!:-)Nagyon finomak lehetnek!:-)

4Gyerek írta...

kávé nekem sajna csak reggel 1 jöhet, másképp éccaka nem alszióom (attól az 1-től is éjfél magasságig símán ébren vagyok). de a kávé íze a számban....na az jöhetne napi többször is. s mert presszóból nem bírnék 1 kortynál megállni, ezért volna jobb az ízvilág kedvéért kávés nasi.
egy szó mint száz, ilyent el bírnék most szopogatni.
(magamnak meg lusta dög vagyok elkészíteni, Oldalborda nem kávézik, gyerekeknek meg nem engedélyezett)

Tatin írta...

Remélem neked kedvez a szerencse, és te nyered majd a kávéfőzőt! Ennyi kávés finomság után igazán megérdemled!

Chef Viki írta...

Jó ég... Szinte érzem a számban az ízorgiát...

Bianka írta...

Olyan ügyes vagy nagyon finom lehet

Anditanti írta...

Ez az egyik gyengém! Mogyoró mogyoróval, na és persze jöhet egy kis kávé is:) Gratulálok, nagyon jó házasítás!!

Erinacea írta...

Elif, Mary, Edith, Nelli, köszönöm szépen!

4Gyerek, ez remek kávé helyett vagy mellé is, én a helyedben azért meggondolnám a kipróbálást :)

Tatin, köszönöm, szívemből szóltál :D

Chef Viki, aztán meg vigyázni kell, mert tényleg nem lehet abbahagyni :)

Bianka, köszi, kedves vagy!

Anditanti, nekem is ez volt a gyengém :)

Anzsu írta...

Nagy érdeklődéssel figyelem a blogodat, egyik bonbont a másik után. Úgy látom ötlettárad kimeríthetetlen, igényességed törhetetlen. Csak így tovább!!!

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Hmmm, nagyon guszta!
Finom lehetett. Én is szeretem a nugátos dolgokat.

Erinacea írta...

Anzsu, köszönöm, igyekszem :)

Gesztenye, no igen, a nugátot jó sokféleképp lehet variálni!

Colors in the Kitchen írta...

Nagyon szépek és tuti finomak is! :)

Erinacea írta...

Colors in the Kitchen, köszönöm, kedves vagy!