2011. január 15.

Limoncellós praliné



Rendszeresen készítek házi limoncellót Dolce Vita receptje alapján. Miután leszűröm a citromos alkoholt a készítés utolsó fázisánál, akkor mindig elrakom egy befőttesüvegben némi maradék citromos vodkában a citromhéjakat későbbi felhasználásra. Az alkoholban ázott citromhéjak ezúttal egy pralinéban végezték. Az ötletet az előző posztban bemutatott Pralinék és bonbonok című könyvből merítettem, de aztán módosítottam rajta, hiszen a reszelt citromhéjra és limoncellóra külön-külön már nem volt szükség, a citromlikőrből félretett héjak mindezt hozták. A külső megjelenésnél is változtattam: az eredeti receptben a fehércsokival való bevonás után porcukorba hempergették a pralinékat. Én viszont nem szeretem, ha ropog a porcukor a fogam alatt, így csak szimplán fehércsokiba forgattam, az érdekes mintát pedig a golyó alakú pralinékhoz való spirálos mártókanállal csináltam.



Hozzávalók:
- 10 dkg + 10 dkg fehércsokoládé
- 0,5 dl tejszín
- 1 tk. vaj
- 4-5 csík limoncellóban ázott citromhéj (ha ez nincs, áztassunk vékonyan levágott biocitrom-héjat citromlikőrbe egy éjszakára)

A tejszínt megmelegítem, majd hozzákeverem az összetört-vágott 10 dkg fehércsokit. A vajat is hozzákeverem, majd a pici darabokra vágott limoncellós citromhéjat. Hűtőben pihentetem, míg formázhatóvá szilárdul. Ekkor golyókat formázok a masszából, majd egy rövid időre hűtőbe teszem a golyókat.
A maradék 10 dkg fehércsokit megolvasztom és temperálom, majd egyenként megmártom benne a golyóbisokat. A tetejükre a spirális mártókanállal mintát nyomok.

12 praliné lett ebből az adagból.



Ötlet:
Karin Ebelsberger: Pralinék és bonbonok. A meggyes pralinétól a mogyorós marcipánig. (Ford. Kiszlinger Henrietta). Kaposvár: Holló és Társa Kiadó, 2009. pp. 36-37.

Az eredeti recept alapján készítette el Á la carte itt.

14 megjegyzés :

Gál Edith írta...

Jajj, de fincsi lehet!!!

Maryenne írta...

Nagyon szépek a mintázat is! :)

Mézeskalács írta...

Gyönyörűségesek!!!

Citromhab írta...

Mint citromimádó, ez a kedvenc bonbonom Tőled:-))

Pixie Pie írta...

Ez aztán fini lehet! Hűtőben kell tartani vagy eláll szobahőn is?

Nelli írta...

Jaj de nagyon szépek!Kóstolónak nem lehet elmenni hozzád?:-)

Erinacea írta...

Edith, az volt, csak nagyon gyorsan elfogyott :)

Mary, köszönöm szépen!

Mézeskalács, köszi, kedves vagy!

Citromhab, örülök, hogy eltaláltam az ízlésed! Egy próbát megér szerintem :)

Pixie Pie, amiben tejszín van, én azokat a bonbonokat jobban szeretem hűtőben tartani, bár lehet, hogy nem lenne muszáj.

Nelli, ha nem bánnád, hogy a fotózáshoz félbenyesett darabokat kell kóstolni :)))

Bianka írta...

Nagyon szépséges

Vizicsibe írta...

*sóhajt, nyel* :)

Viki írta...

sóhajt, nyel ? én még egy párat hozzá tudnék tenni !! - Húúúú ha én egyszer egyetlen pralinét el tudnék készíteni??? Szerintem azt sem tudnám hogy fogjak hozzá :((( grrrrr - mindjárt nyelek a könnyeimből :)))) ha már a praliné ilyen messze van :)

4Gyerek írta...

egy ilyen édes kényeztetés holnapra? csak nekem?

Erinacea írta...

Bianka, köszi!

Vizicsibe, ez a helyes sorrend: *sóhajt, nyel, megcsinál* :D

Viki, hát ezért írom le a receptet! Hogy tudd, hogyan kezdj hozzá! Nem nehéz, hidd el :)

4Gyerek, küldöm fénypostával :)

Anditanti írta...

Ez a citromos finomság csodálatos lehet! Ide vele:)))

Erinacea írta...

Sajnos egy darab se maradt :(