2012. július 10.

Passiógyümölcsös sárgabaracklekvár & Masni



A passiógyümölcsös-sárgabarackos jégkrémnél már megállapítottam, hogy a passiógyümölcs és a sárgabarack házassága a mennyekben köttetett. A hétvégén a helyi bio zöldségesnél egy adag passiógyümölcsre bukkantam, és mivel a hűtőben még pihent némi sárgabarack, rögtön jött az ötlet, hogy lekvárban is kipróbáljam a sárgabarack-passiógyümölcs kombót. A sárgabarack a passiógyümölcstől egész más dimenzióba kerül, valahogy üdébb-frissebb lesz, kis egzotikus beütéssel... nem ragozom, szerintem érdemes kipróbálni, ha valahogy szert tesztek pár szem passiógyümölcsre! Aztán akár bonbonokhoz is lehet használni, hozok erre is majd egy ötletet!



Mielőtt pedig a recept jönne, szeretném a figyelmetekbe ajánlani a Masni Online Kreatív Magazint! A magazinban sok-sok szuper DIY-csináld magad! ötletet, stílus & divat tippet, dekor ötletet és receptet találtok. A most megjelent harmadik számban tőlem is olvashattok egy szezonális, málnából készült bonbonreceptet, töltsétek le innen ingyenesen, érdemes!!




Hozzávalók:
- fél kg sárgabarack (megtisztítva mérve)
- 4 db passiógyümölcs (Pesten a Culinarisban lehet jó eséllyel találni)
- 15 dkg xilit/cukor
- fél rúd vanília
- fél csomag Dr. Oetker 3:1 dzsemfix



Az üvegeket forró vízzel elmosom, hagyom kicsit lecsöpögni, majd 150 fokos sütőbe teszem, míg készül a lekvár.
A sárgabarackokat leforrázom pár pillanatra, lehúzom a héjukat, felezem és kimagozom. A passiógyümölcsök húsát kikanalazom, majd aprítógépben párszor megforgatom, és átpasszírozom. Egy lábasba beleteszem a sárgabarackot, a passiógyümölcsök levét, a kimért xilitet, a kikapart vaníliamagokat és az üres fél vaníliarudat is. Picit összerottyantom, majd botmixerrel tetszőleges állagúra pürésítem (én egy picit darabosra szeretem hagyni). Kb. öt percig szép lassan rotyogtatom, majd beleöntöm folyamatos keverés mellett a zselésítőt. Újabb öt percig rotyogtatom folyamatos kavarás mellett.
A sütőből kivett forró üvegekbe adagolom a lekvárt, erősen rácsavarom a tetejüket, majd 5 percre a tetejükre állítom. Száraz dunsztba teszem az üvegeket, míg teljesen kihűlnek (kb. egy nap).
Ebből a mennyiségből három darab 230 ml-es üveg lett tele.


A képen pate sablée-kekszekre kanalaztam: az itt leírt vajas tésztát csináltam meg, de mivel a sok vaj miatt a tészta viszonylag nehezen kezelhető (bár pont ettől is hiperfinom), nem szórakoztam a kinyújtásával, kisebb gömböcöket formáltam belőle lisztezett kézzel, ezekbe mélyedést nyomtam mutatóujjal, megsütöttem, majd egyszerűen belekanalaztam a lekvárt a mélyedésekbe.


+ 1 ötlet: A neten böngészve szuper címkéket találhatunk lekváros- és befőttesüvegekre: így jól is néznek ki a házi lekvárok, befőttek, és még véletlenül sem keverjük össze őket :) Nekem nagyon bejöttek a címkék ezen az oldalon: én a Simple Scallop Top Labels címkéket választottam végül, és az üvegek tetejére ragasztgattam. További címkés oldalak vannak még panyizsuzsinál is összegyűjtve.



5 megjegyzés :

Névtelen írta...

Istenem! Ha várok holnapig, akkor most nekem is lenne 3 üveg ilyen dzsemem. Na, sebaj, majd legközelebb! (Ma délelőtt felhasználtam életem első 3 db passiógyümölcsét.)Kedves Zsuzsi! Szeretném megköszönni neked ezt a sok remek receptet, neked köszönhetően kezdtem el bonbonozni, mert a blogodon olvasott finomságok egész egyszerűen nem hagytak nyugodni. Sok-sok receptet kérünk szépen még!!!! Szívből köszöntelek!
Kati

Praliné Zsuzsi írta...

Kati, nagyon jó olvasni a soraid, örülök, hogy sikerült megfertőzni a bonbonozással :)) Sok-sok recept jön még, az tuti! És ne haragudj, hogy nem tettem egy kicsit korábban fel a passiós lekvárt (vasárnap készült) :((

Unknown írta...

Nagyon finom lekvár lehet!

Erika írta...

Nyami, biztos imádnám!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Vikvi, Erika, köszönöm! Tényleg nagyon finom így együtt a két gyümi! :)