2012. március 26.

Gyömbéres-karamellás nyalókák



Kipróbáltam végre a Tchibóban vett nyalókaformákat. A tömör csokinyalókát nem igazán szeretem (elrágni túl vastag a csoki, nyalogatni meg nem az igazi nyalóka-fíling), így ismét a jól bevált ízesített karamella-recepthez nyúltam, ami már banános verzióban nyalókaformában is elkészült korábban. Az új nyalókaformához viszont egy új íz dukál: gyömbéres karamella pici balzsamecettel megbolondítva! A csípős gyömbér és az édes karamell egyszerűen telitalálat együtt, most ez az új kedvencem az eddig próbált ízesített karamellák közül! A nyalókaformával is nagyon meg voltam elégedve, szépen lehet dolgozni vele, sokkal egyszerűbb, mint a Desszertmesterben vett műanyag formával. Apropó, a szilikon nyalókaformákat meg is nyerhetitek, részletek itt ;) 





Hozzávalók kb. 4-5 db nyalókához:
- 3 dkg frissen facsart narancslé
- kb. másfél centiméternyi friss gyömbér
- 0,3 dl habtejszín
- szűk egy tk. balzsamecet
- 3,5 dkg semlegesebb ízű méz (nálam most akácméz volt)
- 3,7 dkg cukor

(- 1-2 dkg vaj a forma kikenéséhez,  ha nem szilikon formával dolgozunk)

- nyalókaforma és nyalókapálcák (szilikon a Tchibóból vagy műanyag a Desszertmesternél, de pálcák helyett lehet pl. méretre vágott szívószálat is használni)





A karamellához először a narancslét és a tejszínt melegíteni kezdem, majd ha felforrt, belereszelem a gyömbért, lefedem alufóliával, és kb. egy órát állni hagyom. Ezalatt a narancsos tejszín prímán átveszi a gyömbér jellegzetes ízét. Az egy óra elteltével a narancsos-gyömbéres tejszínt újra megmelegítem, és belekeverem a balzsamecetet.  A mézet eg edényben elkezdem melegíteni, de nem várom meg, hogy forrni kezdjen. Hozzáadom a cukrot, és megvárom, hogy karamellizálódjon. Ekkor hozzáöntöm a meglangyosított tejszínes-narancsos lét egy szűrőn keresztül óvatosan, mert fröcsöghet. A szűrőben maradt gyömbérreszeléket egy kanál hátával kinyomkodom, majd kidobom. Ezután folyamatos keverés mellett alacsony lángon sűrűre főzöm a gyömbéres karamellát. Ha nyalókát készítünk, nem annyira harapható, hanem keményebb állagra van szükség, így 125 fokig érdemes főzni, ezt maghőmérővel ellenőrizhetjük. Ha a karamella elérte a 125 fokot, akkor leveszem a tűzről, és pár percig hűtöm. Közben a formát olvasztott vajjal kikenem, hogy ne ragadjon bele a karamella (erre csak akkor van szükség, ha műanyag formát használunk, szilikonnál nem kell). A nyalókapálcákat a formába illesztem, majd mehet rá a karamella. A formát óvatosan megrázom, asztalhoz ütögetem, hogy egyenletesen terüljön el. Kb. 2-3 órára hűtőbe teszem, majd kipattintom a formából. Ha ajándékba akarjuk adni, érdemes lehet temperált csokiba mártani, és úgy celofánba csomagolni, mert úgy kevésbé ragad, könnyebben csomagolható-szállítható.





Tipp: Készíthetünk málnás karamellásnarancsos karamelláspassiógyümölcsös karamellás vagy akár sütőtökös karamellás nyalókát is! Csak arra kell ügyelni, hogy kb. 125 fokig főzzük ezeknél is a karamellát, 
hogy elég kemény "nyalóka-állagú" legyen!


27 megjegyzés :

dorkacsekme írta...

én is vettem ilyen formákat :D és már gyártottam is áfonyás-citromos nyalókaalapot, de valamiért nem jól arányoztam a folyadékot így nem lett jó a keménysége, szörp lett belőle, de ez isssszonyújól néz ki :D

gionetta írta...

Ezek megint nagyon szépek lettek Zsuzsi!!! Én csak szemeztem a formákkal, de nem vettem végül. Hátha megnyerem Nálad! ;-) Viszont nálunk még mindig Mascobado karamella őrület van, nem tudok eleget gyártani belőle, mindenféle formában. :-))

Theia írta...

Szerinted lehet vékonyabbra csinálni a nyalókát? Igazából az a terv, hogy a pálcika részét fogva forró tejben elkevergetem - és kész is a forró csoki. :) Jégkockatartós verzióban már próbáltam régebben, de az a csoki adag elég kevés volt. Ez viszont soknak tűnik... És ez a karamella vajon felolvad a tejben?

Praliné Zsuzsi írta...

Igorka, köszi!! Nagyon finom is ám, érdemes kipróbálni ;)

Gionetta, a hétvégén én is újragyártom a muscovado karamellá bonbont, meg szerintem húsvétkor is benne lesz a repertoárban :)

Theia, igen, én is forrócsoki készítésére akarom majd még ezeket a formákat használni. Igen, szilikonformában túl kicsi lesz a csoki, én pl. műanyag felespohárban csináltam karácsony előtt (itt vannak: http://www.pralineparadicsom.hu/2011/12/mogyoronugatos-forrocsoki-palcak.html). Szerintem nem kell a csokihoz vékonyabbra, nem olyan nagyok ezek a formák, ennyi csoki kell mondjuk 2 dl forró tejhez. Igen, a karamellát (akár sima vajkaramellát is) is lehet forró tejben így megolvasztani, biztosan működne!

Theia írta...

szuper, köszi! Már megnéztem élőben is a formákat, nekem túl nagynak tűnt, de az is igaz, hogy a forrócsokihoz tényleg kellhet is ennyi csoki. Nem tervezel mostanában ilyen bejegyzést? ;-) Hogy lehetne ízesíteni a csokit, ha forrócsokinak szeretném használni?

Katucikonyha, írta...

Már megszállottan vágyom ilyen formára! :-) Nyáron pedig lehetne benne mondjuk jégkrémet készíteni. A gyömbérért odáig vagyok!!!

Praliné Zsuzsi írta...

Theia, szerintem simán jó lesz ez a méret a forrócsokihoz! Nekem csak ez az egy bejegyzésem van forrócsokiról: http://www.pralineparadicsom.hu/2011/12/mogyoronugatos-forrocsoki-palcak.html. A mogyorónugát szerintem nagyon finom hozzá, illetve gyakorlatilag bármilyen fűszerrel lehet ízesíteni: fahéj, tonkabab, chili, kardamom, vanília, bors, stb. Én mostanában nem tervezek forrócsokis bejegyzést újat (lassan már fagyisakat kéne hozni ebben a melegben :D), de az előbb belinkelt posztban vannak linkek további forrócsokis bejegyzésekhez is más blogokon, azokat is érdemes megnézni!

Katuci, igen, a jégkrémre én is gondoltam, ez még pont befér az itteni mini-mélyhűtőrekeszbe is :) Csak asszem legalább 2-3 darabot megennék belőle :D

Zsiri írta...

Eláll a szavam, meseszépek!

Praliné Zsuzsi írta...

Zsiri, köszönöm szépen! Praktikus kis formák! :)

kiralyhedi írta...

Gyönyörűek, mint az összes többi alkotásod! Csak gratulálni tudok:)

inga írta...

elképzelhető,hogy cukor nélkül is működik?
vagyvan esetleg cukormentes recepted?

Praliné Zsuzsi írta...

Inga, a karamell készítése abszolút cukormentesen sajnos nem működik: a nyírfacukor, ill. az eritritol nem karamellizálódik. Áthidaló megoldás lehet a kókuszcukor, aminek 35 a glikémiás indexe a sima cukor 68 körüli értékéhez képest. Kókuszcukorból ilyen tejkaramella van a blogon: http://www.pralineparadicsom.hu/2012/12/tejkaramella-kokuszvirag-cukorbol.html. Persze ezt is készítheted nyalókaformában, ill. ki lehet próbálni gyömbérrel ízesíteni, biztosan más lesz valamennyire ízre, mert a kókuszcukornak kicsit melaszosabb íze van, de működhet.

inga írta...

köszi Zsuzsi,
az otthonunkban nincs cukor, mézzel helyettesítem, a kókuszcukornak utáanézek, de gyanítom az se sokkal egészségesebb a finomított cukroknál :(
mézzel szerinted lehetne csinálni hasonlót?

Praliné Zsuzsi írta...

Inga, nem tudom, te milyen elvek mentén kerülöd a finomított cukrot, de a kókuszcukornak azért érdemes utánanézni, mert mind alacsony szénhidráttartalmú étrendekben, mind - ha jól tudom - a szigorúbb paleóban is elfogadott. Mivel jóval alacsonyabb a glikémiás indexe is a cukornál, így nem is vált ki olyan mértékű inzulinválaszt. Úgy tudom, önmagában (tehát minden egyéb tejtermék nélkül) a mézet is lehet karamellizálni ugyanúgy, mint a cukrot: egy idő után barnább lesz, és csontkeményre szilárdul. Ezt próbálni nem próbáltam, mert a méz ízét önmagában nagyon nem szeretem, illetve a végeredmény is túl kemény lesz (mint a cukor a dobostortán).

inga írta...

Olvastam a Cukorblues című könyvet, azóta szoktam le a cukorról, fehérlisztről...
Dióhéjban: az összes hasznos anyagot eltávolítják belőlük feldolgozás során, így az emésztéséhez szükséges anyagokat a szervezetedtől vonják el.
Ráadásul a cukor függőséget okoz, egyre több kell belőle.
Mióta mézezünk kb harmadára csökkent a mézadagom....

Praliné Zsuzsi írta...

Értem, csak néha nehéz kiigazodni a sokféle étrend-életmód között :) Szerintem a kókuszvirág cukornak azért nézz utána, arról én nagyon jókat olvastam: "A virágok édes nektárját alacsony hőfokon kristályosra párologtatják. Ez a hagyományos módszer biztosítja, hogy a benne lévő B1, B2, B3 és B6 vitamin, a kálium, a magnézium, cink, vas és a 16-féle aminosav nagy része nem vész el, ezért ezek a kókuszvirág cukor fogyasztásával bekerülnek a szervezetünkbe." (Forrás: http://bioszallito.hu/Meru_kokuszvirag_cukor-termek-156635). Én sütikhez nyírfacukrot használok, karamellához szoktam kókuszcukrot, illetve "sima" cukrot is. Ha mégsem szimpatikus a kókuszcukor, akkor első körben próbáld meg a mézet magában karamellizálni (ahogy a cukrot is szoktuk), és abból nyalókát önteni. Keményebb lesz, mint ezek, de végülis nyalni és nem harapni kell :) Megpróbálhatod egy az egyben ezt a receptet is úgy, hogy a cukrot mézre cseréled, viszont azt sajnos nem tudom, úgy hogy fog működni a dolog, de ha esetleg kipróbálod, írd meg :)

inga írta...

rendben, köszi a segítséget!

Lilla írta...

Kedves Zsuzsi!

Nemrég elkészítettem a recepted alapján a nyalókákat, maghőmérőt is használtam , viszont valamiért eléggé fogkitépős lett, de az íze ,viszont valami mennyei :)
125 foktól főzzem esetleg tovább, vagy hogyan érhetem el a kemény cukorka állagot?

Praliné Zsuzsi írta...

Lilla, nem értem sajnos a kérdést. Azt írod, hogy fogkitépős lett, ami azt jelenti, hogy túl kemény - ami mondjuk egy nyalókánál nem baj, hiszen azt nyalogatjuk, és nem elharapjuk, mint egy karamellkockát. De aztán azt kérdezed, hogy tovább főzd-e, hogy kemény cukorka legyen - ami meg azt jelenti, hogy túl lágy lett. Ez nekem sehogy sem jön össze :(

Névtelen írta...

Ne haragudj Zsuzsi , el írtam, a sok fájdalomcsillapító kicsit megzavart.
Szóval nem lett elég kemény, pedig a hűtőben több órát töltöttek. Máltak, nyúltak mindenfelé :(
Mit lehetett az oka szerinted ?

Praliné Zsuzsi írta...

Lilla, ha nem lett elég kemény, akkor tovább kell főzni. Maghőmérővel mérted, hány fokos, mikor főzted? Mert 125 fokon már jó keménynek kéne lennie. De akkor mindenképp főzd tovább!

Névtelen írta...

Zsuzsi, elméletileg 125 fok volt ,habár bepárásodott a hőmérő , így lehet rosszul láttam , viszont ízre mesés lett :) ha egyszerre többet szeretnék készíteni,akkor nyugodtan tehetek nagyobb darab gyömbért is és több balzsamecetet,azon túl ,hogy a többi összetevőt csak szimplán triplázom?

Praliné Zsuzsi írta...

Akkor próbáld meg pár fokkal tovább főzni legközelebb! Igen, ha növeled a mennyiséget, akkor arányosan az ízesítők (gyömbér és balzsamecet) mennyiségét is növeld!

Lilla írta...

Köszönöm a segítséget :) csupán egy utolsó kérdésem lenne, ha a tejet felforralom, annak leszedem a tetejéről a tejszínt , az használható e a bolti habtejszín helyett a nyaloka készítéséhez ?

Praliné Zsuzsi írta...

Lilla, erről sajnos fogalmam sincs, sosem próbáltam.

Ancsa írta...

Hány dl a 3 dkg frissen facsart narancslé?

Praliné Zsuzsi írta...

Ancsa, itt fontos a pontos mérés, ezért van a folyadék is így megadva, érdemes digitális konyhai mérlegen kimérni a 30 grammot a narancsléből is.