2012. március 2.

Kívül-belül zöldteás bonbon



Egy bonbon a zöld tea rajongóinak! Kívül természetesen, matcha teaporral színezett fehércsokoládé-burok, belül pedig étcsoki-ganache aromás sencha teával. Nagyon harmonikus, kiegyensúlyozott ízvilágú bonbon, aminek az ötlete már jópár hete mocorgott a fejemben. Zöld teás bonbont már korábban is készítettem úgynevezett infúziós (áztatós) módszerrel: a tea ízét a ganache-hoz a szálas tea tejszínben való áztatásával nyerem ki. A bonbon különlegességét a zöld teás csokiburok adja: extravagáns, és semmilyen mesterséges színezéket nem tartalmaz! Ez a zöld csokiburok önmagában nem hozza az intenzív matcha-ízt, így egyéb (pl. citrusos) töltelékekhez is remekül használható!



Hozzávalók kb. 15-20 bonbonhoz:
Zöld teás ganache:
- 5 dkg étcsokoládé (nálam 70%-os)
- 0,5 dl habtejszín
- 1 tk. sencha szálas zöld tea (vagy más szálas zöld tea)
- 1 csapott tk. matcha teapor (kapható pl. az Ázsia Bt. boltjában vagy bioboltokban)
- 1 tk. vaj
Zöld csokiburok:
- 15 dkg fehér csokoládé
- 1 tk. matcha teapor
- egy csipet szálas zöld tea díszíteni (el is hagyható)


A tejszínt felforralom, majd beleszórom a szálas zöld teát, és 2-3 órán keresztül letakarva hagyom állni, hogy a zöld tea aromáját átvegye a tejszín. (Én egy éjszakán keresztül hagytam állni.) Utána a tejszínt finom szűrőn átszűröm, majd újra megmelegítem, és beledobom a darabokra tört étcsokit, majd addig keverem, míg egynemű masszát nem kapok. Ekkor belekeverem a vajat. Kóstoljuk meg a ganache-t, és ha hangsúlyosabb zöldtea-ízt szeretnénk, akkor keverjünk még a ganache-hoz egy teáskanálnyi matcha teaport. Ha azt szeretjük, hogy éppen csak átsejlik a zöld tea aromája az étcsokin, akkor nem szükséges a plusz matcha a ganache-ba. Hűlni hagyom.
A csokiburokhoz a fehér csokit megolvasztom és temperálom, majd belekeverem a matcha teaport. A zöld csokival elkészítem a csokiburkot szilikon vagy polikarbonát formában, és hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul.

Zöld csokihüvely

Utána a ganache-t egy (hab)zsákba töltöm, és megtöltöm a mélyedéseket, hagyva helyet a lezáráshoz is.

És a ganache betöltve!

Egy fél órára ismét hűtőbe teszem a formát. Végül a zöld csoki maradékát újratemperálom, és lezárom a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából. Egy-egy pötty zöld csokit ecsettel felviszek a bonbonokra, és szálas zöld teát ragasztok rá díszítésül. A maradék zöld csokit később fel lehet használni bonbonok díszítésére, csíkozására.


Tipp: A zöld teás ganache-hoz nagyon jól illenek a citrusok, keverhetünk bele citrom- vagy narancshéjat, vagy kandírozott citromhéjat, narancshéjat vagy gyömbért.

6 megjegyzés :

Anazar írta...

Micsoda szín!! Pompás lehet :-)

enenga írta...

Wow,nagyon különleges!Nagyon ügyes vagy!

nempiskóta írta...

Eszméletlenül jól néz ki!

Praliné Zsuzsi írta...

Anazar, Enenga, Nempiskóta: köszönöm!! És olyan íze van, hogy érdemes levadászni némi matcha port ;)

Mary írta...

Érdekes és ötletes megoldás! :) Finom lehet.

Praliné Zsuzsi írta...

Mary, köszönöm! A páromnak az egyik új kedvence lett, mert nagyon szereti a zöld teákat ;)