2012. március 20.

Epres-balzsamecetes tavaszváró bonbon



Igazi tavaszváró bonbont készítettem! Ízében az eper idézi meg a tavaszt, egy pici balzsamecettel megbolondított tejcsokis réteggel összeházasítva. Kívülről is tavaszias dizájnt kaptak a bonbonok: kis virágokkal díszítettem a barna félgömböket rózsaszín és zöld csoki segítségével. 

A félgömb formájú bonbonok egy részéből gömbök lettek - hogy hogyan, a következő bejegyzésből kiderül!



Hozzávalók kb. 15 bonbonhoz:
Töltelék:
- 1 jó marék eper (lehet fagyasztott is)
- 1 tk. málnapálinka (el is hagyható)
- 5 dkg tejcsokoládé
- kb. 0,3-0,5 dl tejszín
- 1 tk. jó minőségű balzsamecet (nálam modenai)
- 1 tk. vaj
Csokiburok:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2-3 dkg rózsaszín csokoládé (lehet liofilizált eperrel vagy málnával színezett fehér csoki)
- 2-3 dkg zöld csokoládé (fehér csoki + matcha teapor)



Először a csokiburkot készítem el. A rózsaszín csokit megolvasztom és temperálom, majd nejlonzsákba töltöm, picike lyukat vágok a sarkán, és pöttyökből virágok rajzolok a sima félgömb forma mélyedéseibe - több-kevesebb sikerrel :) Ezután a zöld csokit olvasztom meg és temperálom, zacskóba töltöm, azon pici lyukat vágok, és a virágokhoz megrajzolom a szárat és a leveleket. Ha ezzel megvagyok, hagyom, hogy a színes csokik szobahőmérsékleten megszilárduljanak.

Virágok a polikarbonát formában

Ekkor megolvasztom és temperálom az étcsokit, és a hagyományos módon elkészítem a csokihüvelyt polikarbonát formában. Ilyenkor különösen ügyelni kell arra, hogy alaposan a munkapulthoz csapkodjam a formát a felesleges csoki kiöntése előtt, mert a minták miatt nagyobb lehetőség van légbuborékok képződésére. Hűtő, míg az étcsokihüvely megszilárdul.

Az epret leturmixolom, átpasszírozom, majd pár perc alatt sűrűre beforralom. Ha nem elég édes, pici porcukrot teszek bele. Majd leveszem a tűzről, és belekeverem a málnapálinkát. (Még Wybauw könyvében olvastam azt a trükköt, hogy a málnapálinka szépen kiemeli az eper ízét és fordítva: eperpálinka a málnáét. Most kipróbáltam, és tényleg így van!)
A tejcsokis réteghez a tejszínt a balzsamecettel megmelegítem, majd beledobom az összetört tejcsokit és simára keverem. Végül hozzáadom a vajat, és kicsit kihűtöm.
Jöhet a csokihüvelyek betöltése. A mélyedések aljába egy pici eperpürét teszek, majd erre adagolom a balzsamecetes tejcsokiganache-t egy kivágott nejlonzsák segítségével, helyet hagyva a lezáráshoz. Kis időre hűtőbe teszem a formát.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat (illetve néhányat nem zártam le - ezekből lettek a gömbök). Kb. egy óra hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.


3 megjegyzés :

Kati írta...

Csodaszépek, bekapnék egyet:)

Praliné Zsuzsi írta...

Kati, köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik!

Unknown írta...

Már másodjára csináltam meg. Most it variáltam rajta. Igy fehércsokis lett a töltelék és málna helyett egyszerüen házi áfonya lekvárt tettem bele. Nagy sikere lett.