2012. március 28.

Gyömbéres-mandulagrillázsos töltetlen csokitojás



... avagy ideje elkezdeni készülni Húsvétra! Nekem biztos, hogy szerepelni fog a húsvéti csokikínálatban néhány fajta üreges csokitojás. Egyszerű elkészíteni, és semmi másra nincs szükség hozzá, mint hobbiboltokban párszáz forintért megvásárolható műanyag tojásformára! Azonban már a mentás töltetlen csoki készítésénél elkezdtem agyalni, milyen ízesített csokit lehetne még készíteni Curley szuper technikájával. Az egyik első ötletem a rendkívül karakteres gyömbér volt: 60%-os étcsokoládéval nagyon jól érvényesül az íze! Aztán jött az újabb ötlet, hogy még egy kis mandulagrillázzsal is meg kellene fejelni a csokit... Az eredmény ultrabrutál jó lett: finom étcsoki a gyömbér ízével, ami ropog a mandulagrillázstól... Jöhetnek a locsolkodók :D



Hozzávalók 20 dkg gyömbéres-mandulagrillázsos csokihoz:
(ebből kb. 6 közepes méretű tojást lehet készíteni)
- 12 gramm kakaóvaj (Bioboltokban, az Ázsia Bt.-ben, netes oldalakon - pl. Amazon - kapható kakaóvaj pasztillás formában. Én ilyet használtam, de gondolom, a porított változat is jó hozzá.)
- kb. másfél centinyi friss gyömbér
- 20 dkg étcsokoládé (nálam 60%)
- 2 dkg blansírozott mandula
- 2,5 dkg cukor

Ha mintákat is szeretnénk a tojásokra "festeni":
- 3 dkg rózsaszín csokoládé
- 3 dkg zöld csokoládé (matcha porral színezett fehér csokoládé)
Természetesen használhatunk tetszőleges más színeket, vagy csak fehér csokit, de akár el is hagyhatjuk a díszítést!



A kakaóvajat alacsony lángon vagy vízfürdő felett felolvasztom és egy lezárható, kicsi műanyag edénybe öntöm. Beledobálom a lereszelt gyömbért, és jól belenyomkodom egy kiskanál segítségével. A dobozt lezárom, és egy éjszakán (kb. 10 óra) keresztül hagyom, hogy a kakaóvaj átvegye a gyömbér ízét.
Elkészítem a mandulagrillázst. A mandulát 180 fokos sütőben pár perc alatt megpirítom. Lábasba teszem, rászórom a cukrot, és addig kevergetem, míg a cukor karamellizálódik. A karamellizált mandulát sütőpapírra öntöm ki, és hűlni hagyom. Mikor kihűlt, aprítógépben összeaprítom egészen finomra.

Másnap alacsony lángon elkezdem kiolvasztani a megszilárdult kakaóvajas-gyömbéres "pogácsát." Amikor a kakaóvaj felolvadt, szűrőn átpasszírozom a kakaóvajat, a gyömbérreszeléket egy kiskanál hátával alaposan kinyomkodom. 20 dkg csokihoz 8 grammnyi gyömbéres kakaóvajra van szükség, ezt kimérem. (A maradékot lezárt dobozban lehet tárolni, és később felhasználni).
Az étcsokoládét megolvasztom és ugyanúgy temperálom, mintha porított kakaóvajjal dolgoznék: amikor 35 fokra hűlt az étcsoki, hozzákeverem a gyömbéres kakaóvajat, majd a mandulagrillázsból is két púpos teáskanálnyit a csokihoz keverek. Lehűtöm 32 fokosra a csokit. (A maradék mandulagrillázst tárolhatjuk későbbi felhasználásig lezárt műanyagdobozban.)
A műanyag tojásformák egyik felét jó kétharmadig töltöm a gyömbéres-grillázsos csokival, majd gyorsan rápattintom a másik felüket, és a két kezembe egy-egy teli tojásformát fogva felváltva rázogatom-forgatom, hogy a csoki egyenletesen terüljön a formákban. Kb. 10-15 másodpercig rázok-forgatok 2 tojást, aztán jön a következő kettő, és így tovább. Ezt folytatom olyan 5-10 percig, majd hűtőbe teszem a formákat, és 2-3 percenként megforgatom fél órán keresztül. Kb. egy óra múlva (mikor már látszik, hogy a csoki elengedte a formát) óvatosan széthúzom a tojásfeleket, és kesztyűs kézzel kiemelem a formákat.





Ha mintákat is szeretnénk készíteni, akkor először a mintákat kell felvinni a formákra, aztán öntjük ki a gyömbéres temperált csokoládéval. A színes/fehér csokoládét megolvasztom és temperálom, majd zacskóba töltöm, pici lyukat vágok a zacskón, és tetszőleges mintákat rajzolok vele (nekem a nonfiguratív minták álltak kézre :)) Ha másik színnel is szeretnénk dolgozni, akkor ugyanúgy megolvasztjuk és temperáljuk a másik színes csokit, zacskóba tesszük, rá lyuk, és megrajzoljuk a mintákat. Csak ezután kezdjük el temperálni az étcsokit a gyömbéres kakaóvajjal a fent leírt módon.




Bővebb leírás üreges csokifigurák készítéséhez itt található.

6 megjegyzés :

Unknown írta...

Ez nagyon klassz! Azt hiszem el kell látogatnom a hobbi boltba:) A gyerekek imádnák :)

Jucus írta...

De szépek! Na jó döntöttem, a családomat meg kell lepnem ilyenekkel :))

Orsi írta...

Deszépek!
Mostanában egy csomó ilyet csináltam a cukiban. Csak ott baromi drága formákban csináljuk...nagyon örülök h leírtad mert én is gondolkoztam hogy ilyeneket csinálnék. POntosan hol találtad a formát?

Praliné Zsuzsi írta...

Vikvi, biztos, hogy tetszene nekik!

Jucus, köszi! Majd mutasd meg, milyenek lettek! :)

Orsi, hát már nem emlékeszem pontosan, még egyszer mentem egy kört több bevásárlóközpontban, és szinte mindegyikben van nagyobb hobbibolt (pl. az Árkádban, allee-ban, Kökiben), és azokban lehet kapni ilyen üreges, két félből álló műanyag formákat, ált. szív, gömb, csillag a készlet, de ilyenkor van húsvéti tojás is, sőt, már repülőt is kifogtam meg mikulást :)

Audrey írta...

Hát ez annyira jól néz ki, hogy holnap hazafelé muszáj lesz beszereznem egy ilyen formát. Nem terveztem ilyet húsvétra, de mindenképp ki fogom próbálni!

Praliné Zsuzsi írta...

Audrey, örülök, hogy tetszik!!