2012. március 23.

Áfonyás trüffel & cupcake



Az Amazonon szert tettem áfonyaporra, ami nem más, mint liofilizált áfonya finomra darálva, majd átszitálva egészen egyenletes, finom szemcséjű porrá. A por nagyon sokféleképpen használható: tehetjük fehér csokihoz természetes színezéknek, így lilás-rózsaszínes - szerintem gyönyörű színű - csokit kapunk (mint a csokilabdák itt). Színezhetünk és ízesíthetünk vele krémeket is, de a legkézenfekvőbb megoldás, hogy áfonyatrüffelt hempergessünk meg benne.
Áfonyapor helyett a trüffelt forgathatjuk fehér csokiba vagy porcukorba is, illetve áfonya helyett más bogyós gyümölcsökkel is készíthetjük (pl. málna, eper, erdei gyümölcs).



Hozzávalók kb. 16 trüffelhez:
- 15 dkg fehér csokoládé
- kb. 10 dkg kékáfonya
- 2 tk. liofilizált áfonya (elhagyható)
- 1 tk. vaj
- 3-4 ek. áfonyapor



Az áfonyát leturmixolom, átpasszírozom, majd kis lángon a pürét addig főzöm, míg kb. 3 evőkanálnyi mennyiségre besűrűsödik. Ekkor hozzáadom a kis darabokra tört fehér csokit, és addig kavarom, míg a csoki elolvad. Hozzáadom a vajat és a liofilizált áfonyát is. A masszát jól lezárható mikrodobozban egy éjszakára hűtőbe teszem.

Hempergetés

Másnap teáskanállal egy-egy adagot kikanalazok a megszilárdult masszából, és a kezeimmel gömbbé formálom. A golyókat az áfonyaporban meghempergetem, majd kapszliba ültetem. Hűtőben tároljuk, fogyasztás előtt érdemes egy fél órát várni, hogy a csoki szobahőmérsékletű legyen.



A kis trüffeleket díszítésre is használhatjuk, én például áfonyás tésztájú és áfonyás krémmel megkoronázott cupcake-ek tetejére ültettem a trüffeleket. A cupcake-ek a SAD (Süss! Alkoss! Díszíts!) 4. fordulójára készültek, amelynek a háziasszonya Gesztenye volt (itt látható az összefoglalóban). Én triplán áfonyás cupcake-eket készítettem: áfonya került a muffinok tésztájába, a kalapjukat fedő mascarponés krémbe, és a díszítés is áfonyás volt: áfonyás trüffelek, illetve áfonyás fehércsoki-gömbök.



Hozzávalók 12 db cupcake-hez:
Muffintészta:
- 10 dkg puha vaj
- 12 dkg xilit (vagy 15 dkg cukor)
- fél vaníliarúd
- 2 tojás
- 12 dkg liszt
- 3 dkg darált mandula (helyette mehet liszt is)
- 1 kk. sütőpor
- fél kk. fahéj
- 1 citrom héja
- 1 marék áfonya
- kb. fél-egy deci tej
Áfonyás krém:
- 25 dkg mascarpone
- nyírfaporcukor (vagy sima porcukor) ízlés szerint (nálam kb. 2 csapott evőkanálnyi)
- kb. 10 dkg áfonya
- egy-két teáskanálnyi liofilizált áfonyapor
Díszítéshez:
- áfonyás trüffelek
- áfonyás fehércsoki-gömbök



Először a muffint készítem el. A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, mandula, fahéj, só, vaníliamagok, citromhéj) egy tálba kimérem, majd egy másik tálban összedolgozom a nedves hozzávalókat (vaj, tej, tojás, xilit). Végül a két tál tartalmát összeforgatom, és a legvégén óvatosan beleforgatom a megmosott áfonyaszemeket is. A masszát kapszlikkal bélelt muffinsütőbe kanalazom, és 200 fokon kb. 20 percig (tűpróba!) sütöm. Hagyom kihűlni.

Jön a krém. Az áfonyát leturmixolom, átpasszírozom, majd kb. 5 perc alatt beforralom, a pürét kihűtöm. A mascarponéhez hozzákeverem az áfonyapürét és a porcukrot, illetve az áfonyaport, ha van (szép halványlilás színt ad a krémnek). Nekem viszonylag híg mascarponém volt, ha kicsit sűrűbb a mascarpone, egy deci felvert tejszínhabot is adhatunk hozzá. Habzsákba töltöm a krémet, majd kidekorálom vele a muffinok tetejét. (Én a menő új Tchibós cupcake-díszítővel csináltam.) A krém tetejére áfonyás trüffelt vagy áfonyás fehércsoki-gömböt nyomok.


2 megjegyzés :

Nelli írta...

De szépségesek lettek!Én valahogy nem tudom a Tchibos cupcake készítőt használni.Állandóan lenyomta a krém a tetejét.

Szeretnélek játékra hívni a Kutya és Konyha blog írójához.
Az Online Vacsoracsata folytatódik.:)))

Babáknak való bonbon!De szerintem Te ilyet is tudsz Zsuzsi!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, először nekem is lenyomta a krém a tetejét, aztán már ráfogtam, és úgy nyomtam ki, úgy már okés volt.
Igen, láttam az OVCS 2-t, háát, nem tudom, sajnos nulla tapasztalatom van babakajákban egyelőre, ha jól rémlik, a babák nem esznek csokit :) Meglátom, vmi eszembe jut-e :)