2012. március 16.

Egzotikus Toffifee passiógyümölccsel



Toffifee - vagy mégsem? Vigyázat, csalok! Kinézetre pont olyan, mint a Karácsony előtt elkészített házi Toffifee-m: azaz karamellburok megtöltve, tetején egy csepp csokival. De az íze! Az kérem kötelező (sőt, receptre kéne felírni :)) megrögzött passiógyümölcs-rajongóknak: a karamellburok passiógyümölcsös karamella, benne passiógyümölcsös fehércsoki-ganache, rajta pedig egy csepp narancsos csokoládé ül. Azaz egzotikus Toffifee avagy Toffifee újragondolva - érdemes kipróbálni!



Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
Passiógyümölcsös karamella-hüvely:
- 3 dkg passiógyümölcs-püré (kb. 4 db húsosabb passiógyümölcsből jön ki)
- 0,3 dl tejszín
- 3,5 dkg méz
- 3,7 dkg cukor
- 2-3 gramm  vaj
Passiógyümölcsös ganache:
- 2 db passiógyümölcs leve
- 2 tk. habtejszín
- 5 dkg fehér csoki

- 2-3 dkg narancsos csokilencse (vagy fehér csoki helyette)

Először a passiógyümölcsös karamella-burkokat készítem el. A karamellát éppúgy készítem el, mint a már korábban mutatott passiógyümölcsös karamellát, de mivel itt arra van szükség, hogy legyen tartása a buroknak, kicsit tovább, körülbelül 125 fokig kell főzni. Ezt a legjobb maghőmérővel ellenőrizni, ellenkező esetben egy cseppnyit tegyünk kistányérra, tegyük hűtőbe: akkor jó, ha a csepp keményebb lesz, nem pedig nyúlós-ragadós. Miközben a karamellt főzzük, érdemes a szilikon formát előmelegíteni: én most a fűtőtestre tettem rá, de lehet meleg sütőbe is tenni, vagy pár percig mikrózni. Ha kész a karamell, gyorsan kell dolgozni. Én hármasával haladok a szilikonformában: három mélyedésbe kanalazok egy-egy teáskanálnyi karamellt, majd ezt a teáskanál hátával igyekszem eloszlatni a mélyedésben. Mikor az összes mélyedéssel készen vagyok, visszatérek az elejére, mert egy kevés karamella vissza szokott folyni a mélyedések aljába: picit bevizezett ujjakkal próbálom eloszlatni, felfelé tolni a mélyedések aljába visszafolyt karamellát. Ha ezzel megvagyok, hűtőbe teszem a karamellaburkokkal a formát egy éjszakára.
Másnap elkészítem a passiógyümölcsös ganache-t. A passiógyümölcsök húsát kikanalazom, majd leturmixolom és áttöröm. Pár perc alatt beforralom, majd hozzákeverem a tejszínt, végül a darabokra tört fehér csokit, és addig keverem, míg egynemű masszát nem kapok (ha szükséges, picit visszateszem a tűzhelyre). A ganache-t belekanalazom a karamellburkokba, picit a munkapulthoz ütögetem a formát, hogy egyenletesen terüljön el, és szűk fél órára hűtőbe teszem.
A narancsos csokilencséket megolvasztom és temperálom, majd levágott végű nejlonzsákba töltöm, és cseppeket nyomok a ganache tetejére. Visszateszem a formát a hűtőbe, majd egy óra múlva óvatosan kipattintom az egzotikus Toffifee-ket.


Tipp: Természetesen a passiógyümölcsöt mind a karamellben, mind a ganache-ban tetszőleges másik gyümölcsrepürére cserélhetjük (pl. eper, málna, narancs, banán stb.)!

4 megjegyzés :

Unknown írta...

Nagyon klassz! Irtó jól néznek ki :) Köszi hogy ilyen gyorsan feltetted a receptet :)

Praliné Zsuzsi írta...

Vikvi, köszönöm! Remélem, megmutatod majd a Te verziódat! ;)

Erika írta...

De finom lehet!!!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, az ám!!! Eperből is finom lenne ;)