2012. február 29.

Tripla csokimousse minitorták & bonbonok


Látványos és nagyon csokis - mi kellhet még? A recept alapja a Dulce Delight blogról van, ahol Raiza nagyon egyedi stílusban prezentálja videóreceptjeit, de egyre jobban bírom a csajt, hát még a recepteket! A nála talált mousse-recepten alapjaiban nem változtattam, tetszett, hogy a tojássárgája nem nyersen, hanem megfőzve kerül az édességbe, a zselére meg szerintem szükség van ahhoz, hogy piskótaalap nélkül ilyen szépen megálljon a mousse-torta. Az arányokat kicsit átvariáltam viszont, egyrészt csökkentettem itt-ott, másrészt "cup"-ról emberi mértékegységekre írtam át.
A receptben megadott mousse-adagból három darab minitorta készült 7,5 cm átmérőjű desszertgyűrűben és 10 db nagyobb, csíkos belsejű bonbon. De egy tortaformában (18 cm) is elkészíthetjük a tortát, ahogy azt Raiza tette, majd szeleteljük az adagokat, sőt, vékony piskótaalapra (vagy brownie-alapra... hmmm!) is ültethetjük a rétegeket!



Hozzávalók a háromféle mousse-hoz:
- 3 tojássárgája
- 1 ek. cukor
- 2 dl tej
- 10 gr (lap)zselatin kevés vízben feloldva
- 2,8 dl habtejszín
- 10 dkg étcsoki
- 10 dkg tejcsoki
- 10 dkg fehér csoki

+ 15 dkg étcsokoládé a bonbonhüvelyekhez



Először a csokihüvelyeket készítem el a szokásos módon a bonbonoknak. Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokiburkot szilikon vagy polikarbonát formában. Hűtő, míg a csoki megszilárdul.

A háromféle csokoládét apróra vágom, és három tálba teszem. A tojássárgákat a cukorral egy kézi habverő segítségével habosra verem, majd ehhez hozzáadom a tejet és lassú tűzön, folyamatos kavargatás mellett sűrűre főzöm (ha van maghőmérőnk: kb. 80 foknál sűrűsödik be). Közben a zselatinport áztassuk kevés hideg vízbe pár percre, majd mikor már sűrűsödni kezd, öntsük a meleg tojásos masszához (ha zselatinlapunk van: pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a tojásos masszában feloldjuk). A forró tojásos masszát egy merőkanál segítségével nagyjából egyenlően szétosztom a háromféle csokoládét tartalmazó tál között. Egy-két percet várok, hogy a csokoládék olvadni kezdjenek, majd felváltva kavarom a három tálban lévő csokikat, míg mindhárom felolvad és három adag egynemű masszát kapok. Ha valamelyik nem akar felolvadni teljesen, állítsuk vízfürdőbe kicsit! 

A habtejszínt kemény habbá verem, majd egy evőkanállal nagyjából egyenlően szétosztom a három tál között.   A habot mindhárom tálban óvatosan a csokis-tojásos masszához forgatom. (Az étcsoki nekem hamar kezdett megszilárdulni, így azt ismét vízfürdő fölé tettem, hogy könnyebben lehessen adagolni.)

A desszertgyűrűket egy-egy kistányérra állítom, majd kezdem a rétegezést. Alulra az étcsokis mousse-t érdemes tenni, mert az étcsokis szilárdul legelőször, illetve ez lesz a legstabilabb réteg is. Először a csokihüvelyek negyedéig étcsokis mousse-t adagolok, majd a maradékot szétosztom a három desszertgyűrű között. A bonbonformát és a gyűrűket hűtőbe teszem, míg az étcsokimousse megszilárdul (kb. fél óra). Ezután a bonbonhüvelyekbe egy kevés fehércsokimousse-t adagolok, a maradékot ismét a desszertgyűrűk között osztom el. Ismét hűtő egy jó félórára. Végül a tejcsokimousse-ból adagolok a bonbonformák mélyedéseibe, helyet hagyva a lezáráshoz. A maradék tejcsokis mousse-t elosztom a desszertgyűrűk között. 

A bonbonformát hűtőbe teszem, majd egy fél óra múlva a maradék újratemperált étcsokival lezárom a bonbonokat, és kb. egy óra hűtés után kiborítom a formából. 
A desszertgyűrűket egy éjszakára a hűtőben hagyom, másnap forró vízbe mártott, letörölt késsel körbevágom és leemelem a gyűrűket.



Tipp: A tortácskák tetejét sokféleképpen díszíthetjük: különféle (karamellizált) magvakkal, reszelt csokival, cukorgyöngyökkel stb.


11 megjegyzés :

Mary írta...

Fantasztikus lett a bonbon is meg a mini torta is! :)

Unknown írta...

Ínycsiklandó! A bonbonokban a rétegek, pedig egyszerűen fantasztikusak :)

Seffer Lilla írta...

Jaj Zsuzsi, ez kínzás, még mindig nagy kedvenc nálam ez az összeállításod...:)

Névtelen írta...

Gyönyörűek!:)

gionetta írta...

Mennyeiek! Meg Te is! Kár hogy még mindig csak térképen nézegethetem, merre is laknak ezek a finomságok! :-) Bár most ez aktuális, hogy térképészet házi feladatokat csinálok, csiga lassan. Kehet hamarosan bele is férek ezekbe a csigaházakba vagy inkább ők belém. ;-)

Praliné Zsuzsi írta...

Mary, köszönöm szépen!!

Vikvi, köszönöm neked is!

Lilla, érdemes kipróbálni! Igazából nem nagy macera, hiszen egyszerre készül a háromféle mousse, és nagyon látványos a végeredmény!

Flóra, köszönöm!

Gionetta, köszönöm, nagyon kedves vagy! Lazíts egy kis csokival ;)

JinglingApricot írta...

Hogy tudsz ilyen csodákat készíteni? :)
Nyami :)

Praliné Zsuzsi írta...

:)) A titok a türelem :) Mármint itt a lényeg, hogy kivárjam az egyes rétegek dermedését, és akkor szép csíkos lesz :)

Névtelen írta...

Göz fölött melegites utan köze nics a moussehoz. Egymas utan keszitse El a retegeket aki tenyleg mousset szeretne. Elsöre ahogy itt leirtak egy nagy sz*r. Másodjara sajat modra MOUSSE...

Névtelen írta...

A negativ megjegyzes nagyon hamar eltünik. Nevetseges....

Praliné Zsuzsi írta...

Kedves Névtelen!
Először is, az első kommentedet a blogger tette spam mappába, sajnos vagy nem, nem ülök egész nap a blog előtt és törölgetem a kommenteket :) De visszaállítottam a spam mappából, így már Te is láthatod újra.
Nyilván ha túlmelegíted gőz fölött, nem lesz mousse, és persze teljesen jó módszer egyenként készíteni a rétegeket. Ahogy a posztban is láthatod, itt egy másik oldalról vett receptet próbáltam ki, nekem - ahogy a kép is mutatja - anno működött. Ma már teljesen máshogy csinálnám én is - ha jól emlékszem, életem egyik első próbálkozása volt ez mousse-okkal. Ajánlom a frissebb, utóbbi egy-két évben íródott posztjaimat inkább, azok tényleg a jelenlegi tudásomat tükrözik.