Müzliszeletet könnyebb otthon előállítani, mint hinnénk! Ráadásul egy csomó gyári adalékot megúszunk, és az egész csak 10 perc munka! A recept alapja Vrábel Kriszta alias Dolce Vita legújabb könyvéből származik (Főzd magad!). Ezt adtam tavaly Karácsonyra Edit barátnőmnek, aki a kislányának igyekszik nagyon egészségesen, adalékmentesen főzni. (Be kell valljam, nehezen váltam meg az ajándékba vett könyvtől, többször is átlapoztam, és szerintem nagyon szuper receptek vannak benne!) Legutóbb pedig müzliszeletet kaptam kóstolóba Edittől, amikor náluk jártam, és el is kértem tőle a Dolce-féle receptet, annyira ízlett. Edit az alaprecepthez pluszban adott még puffasztott tönkölyt, ez nagyon ízlett nekem benne, úgyhogy el is csórtam ezt az ötletét :) Én még liofilizált gyümölcsökkel is felturbóztam, illetve olyannyira házi lett, hogy a saját aszalt epremet és meggyemet tettem bele. Egyébként az eper frenetikusan finom benne!
Az itt leírt alaprecept abszolút variálható: mehet bele bármilyen pehely, bármilyen puffasztott gabona (búza, rizs, tönköly), bármilyen aszalt vagy liofilizált gyümölcs (nekem a savanykásabbakkal ízlik), mehetnek bele különféle olajos magvak, kókuszreszelék stb. Be lehet csokizni bármilyen csokival, vagy hagyhatjuk pucéran is.
Hozzávalók kb. 10 müzliszelethez:
- 8 dkg zabpehely (lehet más pehely vagy pehelymix is)
- 2 dkg puffasztott tönkölybúza (vagy el is lehet hagyni, helyette mehet 10 dkg pehely)
- 5 dkg aszalt és/vagy liofilizált gyümölcs (nálam most aszalt meggy és eperszeletek, illetve lio áfonya)
- 3 dkg pirított, durvára aprított mogyoró (lehet dió, mandula is)
- 2 dkg szezámmag
- 14 dkg méz
- bevonáshoz tetszőleges csoki
Az aszalt és liofilizált gyümölcsöket, ha kell, apróra vágom. A szezámmagot zsiradék nélkül enyhén megpirítom, majd az összes gyümölcsöt, magvat, pelyhet egy tálban összekeverem.
A mézet megmelegítem, majd beleöntöm a többi hozzávalót, és kb. 4-5 percig kavargatva a tűzhelyen hagyom, hogy a mézet beigyák. Végül sütőpapírral bélelt tálba terítem a masszát kb. másfél centi vastagon, és jól összetömörítem-nyomom vizes kézzel. Egy éjszakára hűtőbe teszem.
Felszeletelés előtt |
Másnap éles késsel szeletekre vágom. Én csak a szeletek alját csokiztam: egy részüket temperált étcsokival, egy részüket temperált fehér csokival, de maradt néhány pucér példány is.
Szeletelve |
Forrás (kisebb módosításokkal):
12 megjegyzés :
Ez nagyszerű!Mennyi finomság van benne!:)
Nagyon csinik lettek, hogy csak az alját vontad be csokival. Így rögtön látszik, hogy milyen belül :))
Nagyon guszták jó lehet a könyv!
Én Tiborom miatt figyelek az étkezésre de ő is kellően tudatosan étkezik! :)
óóóó, de kár, hogy vasárnap estig nem leszek. most meg időm sincs rá.
na de hétfőn....
Szuper ötlet és remek recept!!!
Igen, ezek a legjobbak. Vesszen a bolti!!
Nagyon guszta!Az biztos, hogy finomabb mint a bolti, nekem eddig egy próbálkozásom volt, annyira nem tetszett, de ez a recept egész már, szóval azt hiszem megpróbálkozok vele még egyszer!
Nagyon jól hangzik, és még saját aszalt eper,meggy!:))
Nelli, köszi! :) Az a legjobb, hogy ízlésre szabható :)
Andi, köszönöm! Nekem is tetszettek így :D
Mary, igen, nagyon szuper a könyv, nekem is rajta van a kívánságlistámon :)
4Gyerek, akkor hajrá hétfőn! Én épp most öntöttem ki összeszilárdulni még egy adagot! :)
Babette, örülök, hogy tetszik!
Anazar, így van!
Lilla, ezt bátran próbáld ki!
Erika, igen, nekem ezekkel a savanykás gyümikkel ízlett :)
Nincs itthon zabpelyhem, holnap nem hiszem, hogy megyek boltba, de jövő héten megcsinálom.
Teljesen,mint a bolti,csak nem kell rá az egészségességét sugalló csomagolás.
Marisz, remélem, ízleni fog!
Enenga, szerintem finomabb is mint a bolti :))
Megjegyzés küldése