2012. február 7.

Joghurtos csokiszelet



Gondolom, sokan szeretitek a bolti joghurtos csokikat, amiben kicsit savanykás, puha, könnyű joghurtos töltelék lapul a csokiburokban. Még Karácsony körül Szilvi kérdezte a Facebook-on, hogyan lehetne ilyesmi joghurtos tölteléket csinálni, mivel ajándékba szeretett volna ilyet készíteni. Ott kicsit ötleteltünk, nekem pl. a tejpor villant be, hogy az jót tenne egy ilyen tölteléknek. Joghurtnak egyértelmű volt, hogy görög joghurtot kell használni, hiszen az a legsűrűbb és legkrémesebb, szilárdítani meg fehér csokival szilárdítottam. Nagyon finom, savanykás lett a töltelék, igazi friss joghurt-ízű, és úgy érzem, az állagot is jól eltaláltam. Az alaptöltelék önmagában is megállja a helyét, de még finomabb egy kicsi savanykás liofilizált gyümölccsel! Készítettem étcsokis burokban is, de az igazi fehér csokis burokban volt, amit liofilizált málnával színeztem rózsaszínre.



Hozzávalók kb. 7-8 csokiszelethez/ 20 bonbonhoz:
Joghurtos krém:
- 4 ek. habtejszín
- 15 dkg görög joghurt
- 5 dkg fehér csokoládé
- 1 dkg vaj
- 2-3 cm-nyi vaníliarúd-darab
- 2 ek. tejpor
- néhány gramm liofilizált gyümölcs (nálam most málna és áfonya volt, de el is lehet hagyni)

- 30 dkg étcsokoládé
VAGY
- 30 dkg fehér csokoládé + néhány gramm liofilizált málna

Először a tölteléket készítem el. A tejszínt és a joghurtot összekeverem, a vaníliamagokat belekaparom és felmelegítem. Ezután beledobom a darabokra tört fehér csokit, és addig keverem, míg a csoki felolvad. Végül hozzákeverem a vajat és a tejport, majd (picit összemorzsolva) a liofilizált gyümölcsöt, és hagyom hűlni.
A burokhoz az étcsokit megolvasztom és temperálom. Ha fehér csokiból készítjük a burkot, akkor a liofilizált málnát aprítóban összetörjük, majd a megolvasztott fehér csokiba szitáljuk, és csak ezután temperáljuk. A csokiburkot elkészítem csokiszelet alakú polikarbonát formában (de természetesen más polikarbonát bonbonformában vagy szilikon formában is készíthetjük), majd hűtő.

A friss rózsaszín csokiburok


A csokihüvelyt megtöltöm a joghurtos krémmel, hagyva helyet a lezáráshoz. Ismét hűtőbe teszem a formát egy jó félórára. A csoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a csokiszeleteket. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a csokiszeleteket a formából.




13 megjegyzés :

Nelli írta...

Én a fehércsokisból elvettem egy szeletet!:)
Szinte érzem az ízét!
A katalógusban pontosan melyik forma ez?

Seffer Lilla írta...

Nagyon jól néznek ki, még ilyen későn is jöhetne...:)

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, egészségedre! :) A Food-Pack oldalán a pdf-es Chocolate World katalógusban (http://www.food-pack.hu/uj/pdf/eszkozok/bon-bon_csokolade/chocolate_world/CWmoulds_ed12.pdf) a 102. oldaltól vannak ilyen tölthető csokiszelet-formák, az enyém azt hiszem a CW-2010 kódú.

Lilla, köszönöm! Én már csak reggel vállalok be pár kockát! :)

Gesztenye receptjei írta...

Zsuzsi!
Nagyszerű lett ez a szelet. Én is vettem még december elején egy szeletformát, de nem avattam még fel:-((
Lassan elfelejtem hogy kell bonbont készíteni:-))

Vianne írta...

Ez is szuper:)

Petra írta...

Nagyon tetszik a fehércsoki színezésének ötlete. A fehércsokitól eddig tartottam, de már nagyon érik a gondolat, hogy burokként is kipróbáljam.
A töltelék is remek! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Gesztenye, köszönöm! Azt nem hiszem, hogy elfelejtenéd, olyan, mint a biciklizés! Azért várom majd türelmesen, hogy lássam a csokiszelet formád!

Vianne, köszönöm!!

Petra, köszi! Igazából teljes buroknál idegenkedek a mesterségesen színezett buroktól (csíkozós díszítéshez azért még szoktam használni). A fehér csokit nagyon jól lehet még pl. matcha teaporral zöldre is színezni, ezt eddig csíkozáshoz használtam, de teljes burokhoz is ki fogom próbálni hamarosan. Én a fehér csokit pont azért szeretem buroknak, mert jól lehet díszíteni akár pöttyökkel (mák, vanília, lio gyümik) vagy színezni, mindenképp próbáld ki!

Katucikonyha, írta...

Csodás! Köszönöm a receptet, kipróbálom mihamarabb! :-)

Praliné Zsuzsi írta...

Katuci, remélem, hogy ízleni fog a férjednek! :)

Unknown írta...

Abszolút a fehér csokis vezet. A másik is biztos finom, de annyira jól néz ki a rózsaszín. Klassz töltelék :)

Turák Kinga írta...

ez nagyon tetszik!!! :) kár, h sogórnőm nem laknak a közeledbe :) hétvégén jönnek haza! bár, nem biztos, h haza érne hiánytalanul!!! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Vikvi, köszi!!

Kinga, hát igen, hosszú az út hazáig, elkopna :D Örülök, hogy tetszik!

Nelli írta...

Köszi megtaláltam őket!:)