2012. február 21.

Banános karamellás nyalóka



Még Vianne-nál láttam csokinyalókákat, majd nem sokkal később betévedtem a Desszertmesterbe, és ott szereztem én is egy smiley-s műanyag nyalókaformát. Én viszont nem annyira csokinyalókában gondolkoztam, hanem a kedvenc ízesített karamelláim ugrottak be rögtön. Az eddigi ízek után egy újfajta gyümölccsel próbálkoztam, így ezúttal banános karamellás nyalókák születtek. Szuper ötlet gyerekeknek és gyerek lelkű felnőtteknek egyaránt! :)



Hozzávalók kb. 5 db nyalókához:
- 3 dkg karikákra vágott banán
- 0,3 dl habtejszín
- pár csepp citromlé
- 3,5 dkg semlegesebb ízű méz
- 3,7 dkg cukor

- 1-2 dkg vaj a forma kikenéséhez

- nyalókaforma és nyalókapálcák (ezek a Desszertmesternél kaphatók, de pálcák helyett lehet pl. méretre vágott szívószálat is használni, ahogy én is tettem)

A karamellához először a banánt, a citromlét és a tejszínt leturmixolom, majd melegíteni kezdem.  A mézet eg edényben elkezdem melegíteni, de nem várom meg, hogy forrni kezdjen. Hozzáadom a cukrot, és megvárom, hogy karamellizálódjon. Ekkor hozzáöntöm a meglangyosított tejszínes banánpürét óvatosan, mert fröcsöghet. Ezután folyamatos keverés mellett alacsony lángon sűrűre főzöm. Ha nyalókát készítünk, nem annyira harapható, hanem keményebb állagra van szükség, így 125 fokig érdemes főzni, ezt maghőmérővel ellenőrizhetjük. Ha a karamella elérte a 125 fokot, akkor leveszem a tűzről, és pár percig hűtöm. Közben a formát olvasztott vajjal kikenem, hogy ne ragadjon bele a karamella (az első kísérleti példányom ezért nem akart kijönni). A szívószálakat/nyalókapálcákat a formába illesztem, majd mehet rá a karamella. A formát óvatosan megrázom, asztalhoz ütögetem, hogy egyenletesen terüljön el. Kb. 2-3 órára hűtőbe teszem, majd kipattintom a formából. Celofánba csomagolva ajándékba is lehet adni.



Tipp: Készíthetünk málnás karamellás, narancsos karamellás, passiógyümölcsös karamellás vagy akár sütőtökös karamellás nyalókát is! Csak arra kell ügyelni, hogy kb. 125 fokig főzzük ezeknél is a karamellát, hogy elég kemény "nyalóka-állagú" legyen!

11 megjegyzés :

Pixie Pie írta...

Jajj, de klafa! Mentettem. :)

Praliné Zsuzsi írta...

Pixie, remélem, ízleni fog :))

Nelli írta...

Miket ki nem találsz Te lány!:)Ki sem fogysz az ötletekből!Szerintem a csokigyárosok idejárnak ötletelni!:)

Vianne írta...

Nagyon szupi;))

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, köszönöm :)) De látod, ahogy írom, én is máshol (blogon, könyvben) meglátok vmit, abból pedig csak jó esetben bevillan egy továbbgondolt ötlet :)

Vianne, köszi :)

BirgánAndi írta...

Egyszer már kipróbálom valamelyik gyümis karamelledet. Mindig csak olvasom, nyelek nagyon, és ennyiben marad. Mondjuk nem ezt a banánost, mert a banánt nem szeretem. De hát olyan sok félét leírtál már, bőven lehet válogatni. :)))

Praliné Zsuzsi írta...

Andi, tényleg próbáld ki!!! Nem olyan nagy munka, és ha szilikonformába öntöd mondjuk ki, akkor még a szeletelgetést is megúszod, mégis pofás kis karamelláid lesznek! Nekem a legnagyobb kedvencem a passiógyümis, aztán talán a málnás és a narancsos a megosztott második :)

Unknown írta...

Ez nagyon klassz ötlet. Nekem tengeri állatos nyalókaformám van, abban tuti elkészítem a gyerkőcöknek valamelyik karamellát. Szeretik is jó lesz a változatosság a csokinyalókák után.

Praliné Zsuzsi írta...

Vikvi, köszi! Szerintem tetszeni fog a gyerekeknek, olyan igazi nyalogatós nyalóka :)) Majd szólj, milyen lett!

Gesztenye receptjei írta...

De jó kis ötlet, nagyon édes:-)))

Praliné Zsuzsi írta...

Gesztenye, köszönöm! Szó szerint édes volt :))