2012. február 2.

Házi müzliszelet




Müzliszeletet könnyebb otthon előállítani, mint hinnénk! Ráadásul egy csomó gyári adalékot megúszunk, és az egész csak 10 perc munka! A recept alapja Vrábel Kriszta alias Dolce Vita legújabb könyvéből származik (Főzd magad!). Ezt adtam tavaly Karácsonyra Edit barátnőmnek, aki a kislányának igyekszik nagyon egészségesen, adalékmentesen főzni. (Be kell valljam, nehezen váltam meg az ajándékba vett könyvtől, többször is átlapoztam, és szerintem nagyon szuper receptek vannak benne!) Legutóbb pedig müzliszeletet kaptam kóstolóba Edittől, amikor náluk jártam, és el is kértem tőle a Dolce-féle receptet, annyira ízlett. Edit az alaprecepthez pluszban adott még puffasztott tönkölyt, ez nagyon ízlett nekem benne, úgyhogy el is csórtam ezt az ötletét :) Én még liofilizált gyümölcsökkel is felturbóztam, illetve olyannyira házi lett, hogy a saját aszalt epremet és meggyemet tettem bele. Egyébként az eper frenetikusan finom benne!
Az itt leírt alaprecept abszolút variálható: mehet bele bármilyen pehely, bármilyen puffasztott gabona (búza, rizs, tönköly), bármilyen aszalt vagy liofilizált gyümölcs (nekem a savanykásabbakkal ízlik), mehetnek bele különféle olajos magvak, kókuszreszelék stb. Be lehet csokizni bármilyen csokival, vagy hagyhatjuk pucéran is.



Hozzávalók kb. 10 müzliszelethez:
- 8 dkg zabpehely (lehet más pehely vagy pehelymix is)
- 2 dkg puffasztott tönkölybúza (vagy el is lehet hagyni, helyette mehet 10 dkg pehely)
- 5 dkg aszalt és/vagy liofilizált gyümölcs (nálam most aszalt meggy és eperszeletek, illetve lio áfonya)
- 3 dkg pirított, durvára aprított mogyoró (lehet dió, mandula is)
- 2 dkg szezámmag
- 14 dkg méz

- bevonáshoz tetszőleges csoki



Az aszalt és liofilizált gyümölcsöket, ha kell, apróra vágom. A szezámmagot zsiradék nélkül enyhén megpirítom, majd az összes gyümölcsöt, magvat, pelyhet egy tálban összekeverem.
A mézet megmelegítem, majd beleöntöm a többi hozzávalót, és kb. 4-5 percig kavargatva a tűzhelyen hagyom, hogy a mézet beigyák. Végül sütőpapírral bélelt tálba terítem a masszát kb. másfél centi vastagon, és jól összetömörítem-nyomom vizes kézzel. Egy éjszakára hűtőbe teszem.


Felszeletelés előtt
Másnap éles késsel szeletekre vágom. Én csak a szeletek alját csokiztam: egy részüket temperált étcsokival, egy részüket temperált fehér csokival, de maradt néhány pucér példány is.

Szeletelve


Forrás (kisebb módosításokkal):
Vrábel Krisztina: Főzd magad! Házi finomságok hétköznapokra, ünnepekre és ajándékba adalékok, mesterséges aromák és színezék nélkül. Budapest: Alinea Kiadó, 2011. 141. oldal.



12 megjegyzés :

Nelli írta...

Ez nagyszerű!Mennyi finomság van benne!:)

BirgánAndi írta...

Nagyon csinik lettek, hogy csak az alját vontad be csokival. Így rögtön látszik, hogy milyen belül :))

Mary írta...

Nagyon guszták jó lehet a könyv!
Én Tiborom miatt figyelek az étkezésre de ő is kellően tudatosan étkezik! :)

4Gyerek írta...

óóóó, de kár, hogy vasárnap estig nem leszek. most meg időm sincs rá.
na de hétfőn....

babette írta...

Szuper ötlet és remek recept!!!

Anazar írta...

Igen, ezek a legjobbak. Vesszen a bolti!!

Seffer Lilla írta...

Nagyon guszta!Az biztos, hogy finomabb mint a bolti, nekem eddig egy próbálkozásom volt, annyira nem tetszett, de ez a recept egész már, szóval azt hiszem megpróbálkozok vele még egyszer!

Erika írta...

Nagyon jól hangzik, és még saját aszalt eper,meggy!:))

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, köszi! :) Az a legjobb, hogy ízlésre szabható :)

Andi, köszönöm! Nekem is tetszettek így :D

Mary, igen, nagyon szuper a könyv, nekem is rajta van a kívánságlistámon :)

4Gyerek, akkor hajrá hétfőn! Én épp most öntöttem ki összeszilárdulni még egy adagot! :)

Babette, örülök, hogy tetszik!

Anazar, így van!

Lilla, ezt bátran próbáld ki!

Erika, igen, nekem ezekkel a savanykás gyümikkel ízlett :)

marisz57 írta...

Nincs itthon zabpelyhem, holnap nem hiszem, hogy megyek boltba, de jövő héten megcsinálom.

enenga írta...

Teljesen,mint a bolti,csak nem kell rá az egészségességét sugalló csomagolás.

Praliné Zsuzsi írta...

Marisz, remélem, ízleni fog!

Enenga, szerintem finomabb is mint a bolti :))