2012. március 30.

Gyömbéres karamellával töltött bonbon gyömbéres-mandulagrillázsos étcsokiburokban



... avagy gyömbér a négyzeten! Jó hosszú cím lett, nem vitás, de ez a bonbon kiérdemelte! A töltelék: gyömbéres karamellakrém pici balzsamecettel megbolondítva. És először használtam ízesített csokit bonbonhüvelynek: a nemrég bemutatott gyömbéres-mandulagrillázsos étcsoki tökéletes választásnak bizonyult! Roppanós étcsokiburok, amit a pici grillázsdarabok tesznek izgalmassá, benne krémes-selymes karamell, aminek az édességét a gyömbér pikáns csípős íze ellensúlyozza. Szerintem telitalálat!



Hozzávalók 20 db bonbonhoz:
- 10 tk. habtejszín
- kb. 1 cm-nyi friss gyömbér
- 2 tk. vaj
- 1 tk. balzsamecet

- 2-3 dkg zöld csokoládé (matcha teával színezett fehér csoki, el is hagyható)

A töltelékhez először a tejszínt megmelegítem, belereszelem a gyömbért, és egy órát állni hagyom. A nyalókákat (nálam túl sok készült, így újrahasznosítottam) az átszűrt gyömbéres tejszínnel összeolvasztom, és a végén belekeverem a vajat és a balzsamecetet, hűlni hagyom. (Ha nincs maradék nyalóka kéznél: Készítsük el a gyömbéres karamellát az itt leírtak alapján, majd ha elérte a 125 fokot, adjuk hozzá a plusz 10 tk. gyömbéres tejszínt, vajat és balzsamecetet!)
Ha szeretnénk zöld csokival márványozni a formát, akkor a zöld csokit megolvasztjuk és temperáljuk, zacskóba töltjük, kis lyukat vágunk rajta, és a mélyedésekbe egy-egy pötty csokit nyomunk. Kesztyűbe bújtatjuk a kezünket, és mutatóujjal nagyjából szétmaszatoljuk a csokit a mélyedésben.
Ezután a gyömbéres-mandulagrillázsos étcsokit (ha nem frissen készítem) megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokiburkot szilikon vagy polikarbonát formában. (Én frissen készítettem az ízesített csokit. Ha nem frissen készítjük, érdemes lehet kakaóvaj nélkül, hűtés-melegítéssel temperálni, különben már sok lesz a kakaóvaj a csokiban!) Hűtő, míg a csokiburok megszilárdul. A mélyedéseket megtöltöm a gyömbéres karamellkrémmel, és kb. fél órára visszateszem a formát a hűtőbe. A maradék gyömbéres-grillázsos csokit újratemperálom, majd lezárom vele a mélyedéseket. A grillázs miatt nekem most egyszerűbbnek tűnt rákanalazni egy teáskanállal egyenként a mélyedésekre a csokit, majd spaklival óvatosan lehúztam a felesleget.


2 megjegyzés :

gionetta írta...

Nah, meghülyült a rendszer! Akkor kezdem előlről:
Kedves Zsuzsi! Szeretnélek meghívni a Húsvéti menü ajánló "játékba". Nézz be hozzám a részletekért, ha még nem ismernéd!

Praliné Zsuzsi írta...

Köszönöm a hívást, majd igyekszem! :)