2012. március 22.

Csokigömb készítése (töltött & töltetlen)Akik polikarbonát forma beszerzésére adjuk a fejünket, az egyik "kötelező" darab a sima félgömb forma: talán ebben lesz a legfényesebb a bonbon, és nagyon sok lehetőség van az ebben készült bonbonok díszítésére is. De a sima félgömb forma segítségével készíthetünk csokoládégömböt is! Készülhet ez töltetlen változatban - a töltetlen csokigömböket használhatjuk torták, cupcake-ek, tányérdesszertek, stb. díszítésére, de akár apró ajándékot is rejthetünk a csokigömbbe. És készíthetünk töltött csokigömböt is, a lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt!

Töltetlen csokigömb

Hozzávalók 12 db csokigömbhöz:
- 20 dkg tetszőleges csokoládé (nálam most liofilizált áfonyával színezett fehér csoki)

- sima félgömb polikarbonát forma
- 2 db műanyag kesztyű
- teflonos serpenyő

A csokoládét megolvasztom és temperálom. Elkészítem a csokihüvelyt a polikarbonát formában. Hűtőbe teszem, míg a csokoládé megszilárdul.

A csoki megszilárdult a polikarbonát formában

Ezután kesztyűt húzok, és a mutatóujjam segítségével egyenként óvatosan kiemelem a csokoládéhüvelyeket.
Előmelegítem a teflonserpenyőt, majd kesztyűs kézzel megfogok két félgömböt, és csak egyetlen pillanatra a forró teflonra teszem, el se engedem közben. Tényleg elég egyetlen másodperc, mert a csoki azonnal olvadni kezd. Rögtön kiveszem a félgömböket, és összeillesztem a két félgömböt óvatosan az olvadt csoki segítségével. A gömböt ezután visszaültetem a polikarbonát formába, hogy ne mozduljon el az illesztés.

Sziládul az illeszték

Ugyanígy elkészítem a többi gömböt is. A gömböket addig a polikarbonát formában hagyom, míg az illesztésnél az olvadt csoki meg  nem szilárdul (hűtőbe is tehetjük), majd tetszőlegesen felhasználom a csokigömböket.


Remekül lehet pl. torták, cupcake-ek díszítésére használni a csokigömböket! A képen áfonyás cupcake tetejére került.Töltött csokigömb

Képen: epres-balzsamecetes tavaszváró bonbon

A fent leírt módszerrel töltött csokigömböket is készíthetünk. Ehhez elkészítjük a csokihüvelyt a szokásos módon, megtöltjük egy olyan töltelékkel, ami hűtés hatására elég szilárd lesz (pl. ganache krémek). Ezúttal a lezáráshoz sem kell helyet hagyni, szinte teljesen teletöltjük a mélyedéseket. Megvárjuk, hogy hűtőben a töltelék megszilárduljon, majd a bonbonokat lezárás nélkül, nagyon óvatosan kiborítjuk a formából.
Előmelegítünk egy teflonserpenyőt, és kesztyűs kézzel a fent leírt módon összeragasztjuk a félgömböket. Megvárjuk, hogy az illesztésnél a csoki megszilárduljon, és készen vannak a töltött csokigömbök!


Tipp: Ugyanez az összeragasztós technika más polikarbonát formáknál is működhet, én pl. még tojásformával fogom kipróbálni!

Ötlet (a töltetlen csokigömbhöz):
William Curley: Couture Chocolate. London, 2011. p. 153.

11 megjegyzés :

BirgánAndi írta...

Nem hiába ez a kedvenc formám! Még erre is alkalmas! :)))

Praliné Zsuzsi írta...

Bizony, Andi, és tudod, milyen király dolog a "Guríts egy bonbont!" felszólításnak szó szerint eleget tenni? :DDD

Csenge írta...

Juuj, hiszen ez csúúcs jó... Te is az vagy! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Csenge, kösziii :)))

Gesztenye receptjei írta...

Zsuzsi!
Nagyszerű ötlet:-)) Szuperek lettek:-))

Praliné Zsuzsi írta...

Gesztenye, köszi! Ezért is szeretem a félgömb formát, olyan sokoldalúan lehet használni!

marisz57 írta...

Te aztán tudod halmozni az élvezeteket!Cupcake tetején egész gömb csokiból!

Praliné Zsuzsi írta...

Marisz, igyekszem :)) Ma mutatom még bővebben a fincsi áfonyás cupcake-eket is ;)

Ami írta...

Szétroppantanék pár gömböt a számban :DDD NYam!

Praliné Zsuzsi írta...

:))) Egyesek szerint az üres gömb tiszta átverés, mert nincs benne töltelék :D

Unknown írta...

Üdv én egy gömb karácsonyfadísz segítdégével szeretném elkészíteni de beleragad a csoki és nemtudom kiszedni belole próbáltam lekeni olajal de akkor meg nem maradt meg a csoki az oldalán mit tegyek hogy ne ragadjon le?