2013. január 14.

Mogyorópraliné-mousse csokitáblában




Még Karácsony előtt vettem a Food-Pack Kft.-nél tölthető csokitábla-formákat (Martellato márkájú): ezek egy darabosak, nem polikarbonát, de jó minőségű, nem nyeklenek-nyaklanak használat közben, jól lehet velük dolgozni. Hasonló formákat darabonként a Gasztroshopnál is lehet kapni. Már Karácsonyra is készültek bennük töltött táblák, de akkor nem volt időm lefotózni. A töltelék ezúttal egy újabb mousse-variáció: arra gondoltam, hogy ötvözöm két kedvencem, a habkönnyű csokimousse-t és a ropogós mogyorópralinét, így született meg a szuperkönnyű tejcsokis mogyorópraliné-mousse.
(Az eddig készült töltött táblás csokikat itt és itt találjátok a blogon!)

Hozzávalók:
Mogyorópraliné-mousse:
- 0,8 dl + 3 ek. habtejszín
- 4 dkg tejcsokoládé
- 3 dkg mogyorópraliné (most mandula helyett is törökmogyorót tettem bele, tehát csak mogyoróból készült)
- 4 db (kb. 20 gr) nagyobb pillecukor (marshmallow)
Csokiburok:
- kb. 8 dkg étcsokoládé



A burokhoz az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokiburkot ugyanúgy, ahogy polikarbonát formában szoktam. A formát hűtőbe teszem, míg a csokoládé visszaszilárdul.



A mousse-hoz a 3 ek. habtejszínt, a tejcsokoládét apróra törve és a pillecukrot összedarabolva egy lábasba teszem, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett összeolvasztom egynemű masszává. Leveszem a tűzről, és belekeverem a mogyorópralinét. A maradék habtejszínt kemény habbá verem, és óvatosan a kissé kihűlt tejcsokis-pralinés masszához forgatom. Habzsák segítségével megtöltöm a mousse-szal a táblaforma mélyedéseit, majd a formát visszateszem a hűtőbe, míg a mousse megszilárdul. Ekkor újratemperálom az étcsoki maradékát, és feltöltöm vele a csokitáblaformát. Visszateszem a hűtőre egy órára, majd óvatosan kifordítom a formából.

Ebből a mousse-mennyiségből egy táblát töltöttem, plusz a képeken látható pohár lett tele.


Ma reggelre már csak két kocka maradt :)

8 megjegyzés :

JinglingApricot írta...

Jaj de finom lehet! :)
Honnan van ez a forma? :)

JinglingApricot írta...

Oké, már látom. :D A Food Pack Kft.-nél én is jártam, vagyis megpróbáltam, de nem volt ott senki, nem jutottam be. :S

Praliné Zsuzsi írta...

JinglingApricot, köszi! :) Igen, Food-Pack, de elég rövid a nyitvatartásuk, a honlapjuk szerint 7-15h között vannak nyitva hétköznaponként.

Muskátli Büfé írta...

Újabb csoda, újabb csoda!

Konyhavirtuóz írta...

A Food Pack-os vagy a gasztroshopos formát ajánlanád annak, aki eddig csak szilikonos bonbonformát használt? Szeretnék táblás csokit készíteni, de félek hogy nem egyben jönne ki a formából. A gasztroshoptól csak interneten lehet rendelni, üzletük nincs?

Praliné Zsuzsi írta...

Muskátli Büfé, köszi :))

Konyhavirtuóz, ez a forma a használatát tekintve inkább a polikarbonát formára hasonlít, azaz ez is egy merevebb forma, nem olyan rugalmas, mint a szilikon társaik. Tehát a csokit temperálni kell hozzá, de én nagyon ajánlom kipróbálni, könnyű vele dolgozni, és jó gyakorlat lehet a polikarbonát formához is, plusz olcsóbb, mint a polikarbonátok. A gasztroshopról csak neten tudsz rendelni.

Katucikonyha, írta...

Zsuzsi, ez nagyon-nagyon jól hangzik! Tényleg jó ez a forma, én is kipróbáltam Karácsony előtt (KÖSZÖNÖM!!!), vörösboros szilvás marcipánkrémmel. :-)

Praliné Zsuzsi írta...

Katuci, örülök, hogy neked is bejött a forma! ;) A tölteléked meg szuperül hangzik!!