2013. január 9.

Tequila gold bonbonban


Nem vagyok nagy tequila-szakértő, de úgy tudom, hogy alapvetően kétféle módon isszák (én legalábbis eddig így ittam): a tequila silvert sóval és citrommal, a gold változatot pedig naranccsal és fahéjjal. Nekem az utóbbi verzió ízlik jobban, így ezt álmodtam bonbonba még szilveszterre. A "töltelék" a már bevált alkoholos cukorszirup, a narancs és a fahéj pedig a burokba került. Nagyon jó dolog szerintem üreges csokihüvelyt használni folyékony alkoholos töltelékekhez: nemcsak azért, mert így egyszerűbb lesz a dolgunk, könnyebb lezárni, de a buroknál még játszhatunk azzal, hogy az alkohollal harmonizáló plusz réteget viszünk fel hempergetéssel.
A Greweling-féle alaprecept itt már szerepel málnapálinkás verzióban, illetve whiskys változatban.




Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
Alkoholos cukorszirup:
- 74 gr cukor
- 26 gr víz
- 30 gr tequila

- 12 db trüffelhüvely fehér csokiból
- 15 dkg fehér csokoládé
- kb. 2 tk. őrölt, szárított narancshéj (Fűszerész)
- őrölt fahéj ízlés szerint
- kb. 2 ek. átszitált porcukor

(+ kakaóvaj, ha a cukorszirup nem kristályosodik ki)




Kimérem a cukrot egy kisebb lábasba, ráöntöm óvatosan a vizet (kis sugárban, hogy minél kevesebb cukor kerüljön az edény oldalára). A keveréket 112 fokig melegítem (ez módosítás Greweling eredeti receptjéhez képest), közben az edény oldaláról egy vizes ecsettel lemosom a rátapadt cukorkristályokat. A szirupot óvatosan összekeverem az alkohollal: vagy egyik edényből másikba öntve, vagy nagyon-nagyon minimális keveréssel. Egy konyharuhát benedvesítek, ráterítem a szirupos edényre, és hagyom, hogy kb. 28-30 fokosra hűljön - nehogy megolvassza a csokihüvelyeket.

Ezután óvatosan beleadagolom a szirupot a csokihüvelyekbe egy kiskanállal vagy injekciós tűvel, majd éjszakára hűtőbe teszem letakarva.
Nekem másnapra nem kristályosodott ki eléggé, így a kakaóvajas lezárást alkalmaztam. Kb. 10 kakaóvaj-pasztillát (vagy 3 tk. porított kakaóvajat) óvatosan megolvasztok, kicsit lehűtöm kevergetve, majd teszek hozzá 2 késhegynyi porított kakaóvajat, és addig keverem, míg az is elolvad. A kakaóvajból egy keveset a szirup tetejére adagolok kiskanállal, majd pár percre a hűtőbe teszem a bonbonokat. Míg a kakaóvaj-réteg szilárdul, összekeverem a porcukrot, az őrölt narancshéjat és a fahéjat egy kistálban. Ha a kakaóvaj megszilárdult, a fehér csokiból pár dekányit megolvasztok és temperálok, majd lezárom vele a bonbonokat. Hagyom megdermedni, majd temperálom a maradék fehér csokit, és ebben megmártom a golyókat, majd egyenként megforgatom a narancsos-fahéjas porcukorban.



Tipp: Innen már csak egy lépés a silver változat, csak fahéj és őrölt narancshéj helyett sóra és őrölt citromhéjra lesz szükség!

4 megjegyzés :

Muskátli Büfé írta...

Nem győzök álmélkodni! Szuper lett ez is, természetesen!!!!

Praliné Zsuzsi írta...

Köszönöm szépen! :))

Lilla írta...

valahol azt olvastam, hogy ezek a mexikón kívüli fogyasztási szokások. a helyiek csak magában.... :-)

Praliné Zsuzsi írta...

Lilla, hát ez könnyen lehet, végülis kínai kajának se igazit eszünk itthon :)