2013. január 25.

Passiógyümölcsös pillecukor



A hétvégén passiógyümölcsös pillecukrot készítettem egy szuper angol nyelvű cukorkás-édességes könyvből. Akkor még nem is tudtam, hogy milyen menő vagyok, pedig az vagyok, bizony ám! Merthogy a BBC GoodFood blogon megjelent egy írás 2013. sütitrendjeiről, ami aztán egy szubjektív sorrenddel a Cuppcake blogra is felkerült magyar nyelven a héten. Lényeg a lényeg, hogy az eclair fánk, a zebrasütik és a színes belsejű torták mellett az egyik legtrendibb édesség a pillecukor lesz! Passiógyümölccsel meg egyenesen hipertrendi! (Zárójelben jegyzem meg, hogy szerintem akkor is a bonbon a legtrendibb. És pont. :D)
Na de viccet félretéve el kell mondanom, hogy nem vagyok feltétlen rajongója a pillecukornak. Most azonban megfogott a passiógyümölcsös ízesítés, úgyhogy muszáj volt kipróbálnom a receptet. A passiógyümölcs nagyon intenzíven érződik, bár igaz, hogy kicsit növeltem is a passiógyümölcslé arányát a vízzel szemben a receptben. Azonban szerintem más savanykás gyümölcsökkel is remekül működhet a recept: málnával, naranccsal vagy akár citrommal.
A blogon még egy csokis-mentás pillecukor-receptet találtok itt.

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
- 30 + 45 ml víz
- 40 gr passiógyümölcs-püré (kb. két nagyobb passiógyümölcsből)
- 7 gr zselatin (= kb. 4,5 lap zselatin)
- 150 gr cukor
- 100 gr glükózszirup vagy akácméz

- kb. 4-5 ek. porcukor



Egy nagyobb tálba kimérem a 30 ml hideg vizet és a 40 gr átpasszírozott passiógyümölcspürét, és összekeverem. Ebbe a keverékbe beáztatom a zselatint. A cukrot, a glükózszirupot/mézet és a 45 ml vizet egy lábasba kimérem, és melegíteni kezdem. Többször megkeverem, míg a cukor feloldódik. Ha már feloldódott, nem keverem tovább, hanem 118 fokosra melegítem maghőmérővel ellenőrizve. A cukorszirupot  kis sugárban, fokozatosan adagolom a zselatinos-passiógyümölcsös keverékhez, miközben elektromos habverővel elkezdem verni (ami nálunk éppen nincs, így egy erős férfikezet hívtam segítségül :)) Miután a cukorszirupot hozzáadtuk a passiógyümölcsös részhez, magasabb fokozatra érdemes kapcsolni az elektromos habverőt (= megkérem a segítőmet, hogy kapcsoljon magasabb sebességre :D). Közben megfigyelhetjük, hogy a massza áttetsző sárga színűből opálos-fehéres sárga lesz. Akkor jó, amikor már vastag szalagban, lassan folyik le a massza a habverőről, és érezhetően nehezen lehet verni a masszát (kb. 8-10 perc). Az eredeti recept ekkor még narancssárga ételfestéket ad hozzá, de ez szerintem felesleges, én kihagytam.
Egy kb. 16x16 cm-es edényt kibélelek sütőpapírral, és a sütőpapírt nagyon vékonyan átkenem valamilyen semleges olajjal (pl. étolaj) -  ez szükséges lépés, mert különben a papírhoz ragad a pillecukor. Ebbe öntöm a felvert masszát, és kicsit a munkapulthoz ütögetem, hogy szépen elterüljön. Az edényt letakarom, és legalább 6-8 órára hűtőbe teszem.
Miután a massza megszilárdult, egy darab sütőpapírra porcukrot szitálok, és erre borítom ki a pillecukor-tömböt. Éles késsel hasábokra vágom, a kést folyamatosan megtisztítom, amikor már túlságosan ragad. A porcukrot egy befőttestálba szitálom, és ebben megforgatom a pillecukrokat. Légmentesen lezárt dobozban tárolom.

Forrás:
Elizabeth LaBau: The Sweet Book of Candy Making. Beverly, MA, 2012. p. 120 (Passion Fruit Marshmallows). 
Az eredeti adagot a negyedére csökkentettem, kicsit durva lett volna 60 dkg cukorból és 40 dkg mézből/glükózszirupból ipari mennyiségű pillecukrot gyártani! 

7 megjegyzés :

Muskátli Büfé írta...

Micsoda gyönyörű színe és állaga van! Szerintem is jól tetted, hogy nem színezted narancssárgára!

Praliné Zsuzsi írta...

Muskátli Büfé, köszi! :) Valahogy szerintem se illett volna hozzá a narancssárga!

LittleMucli írta...

Az a gyanúm,hogy el fogok kárhozni a blogoddal. Jajj,mennyi mindent csinálhatnék... Jajj ...

Praliné Zsuzsi írta...

LittleMucli, hát ennek én csak örülök :))

Névtelen írta...

hello,

szted pillecukrot agaragarral is lehet készíteni(vega ismerősömnek lenne ajándék),lesz-e annyira sűrű?
Anna

Praliné Zsuzsi írta...

Anna, én nem használok agar-agart, úgyhogy azt sajnos nem tudom megmondani, hogy ebben a receptben mennyi agar-agarral kellene a zselatint kiváltani. A dolog biztosan működik, mert a google több találatot is ad erre, érdemes egy eredetileg is vegáknak készülő agar-agaros receptet kipróbálni inkább, pl. egy ilyet: http://www.seriouseats.com/recipes/2010/12/vegan-marshmallows-recipe.html

Névtelen írta...

köszönöm szépen:) anna