2013. január 3.

Meggyes-chilis trüffel mézeskalácsgrillázsban



Ez a trüffel a maradékfelhasználás jegyében született. Még a karácsonyi ünnepi torta készítéséből maradt ki egy kis bögrényi meggypüré, illetve volt még nagyon-nagyon sok mézeskalács is. Már hagyomány, hogy a finom mézeskalácsokat minden évben a keresztanyám készíti nekünk, én nagyon szeretem rágcsálni. A trüffelt meggypürével ízesítettem, amit egy kis chilipaprikával tettem pikánssá, majd ropogós mézeskalács-grillázsba forgattam. A csípős chili, a savanykás meggy tökéletesen passzol a ropogós mézekalács-burokhoz!



Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
Ganache:
- 10 dkg étcsokoládé (nálam 60% kakaótartalommal)
- 0,5 dl sűrűre beforralt, átpasszírozott meggypüré (kb. 15 dkg meggyből: a meggyet leturmixolom, átpasszírozom és kb. a felére beforralom)
- 0,5 dl habtejszín
- 1 tk. akácméz
- pár karika chilipaprika
- 1 tk. konyak/meggypálinka
- 1 tk. puha vaj
Burok:
- 20 dkg étcsokoládé
- kb. 7-8 közepes méretű mézeskalács
- 4 ek. nádcukor

Először a ganache-t készítem el. A meggypürét, a tejszínt és a mézet összekeverem a chilipaprikával összerottyantom, majd kb. fél órát állni hagyom. Ekkor leszűröm. Az étcsokoládét megolvasztom, majd hozzákeverem a meggyes tejszínt 3-4 részletben. Hozzáadom a vajat és a konyakot/meggypálinkát is, majd formázható állagúra hűtöm. Ekkor diónyi golyókat formálok a masszából, majd ismét hűtöm a kézmelegtől kissé megpuhult golyókat.
A mézeskalácsról az írókát nagyjából lekaparom, majd durvára töröm. A cukrot karamellizálom, és ebbe beleforgatom a mézeskalács-darabokat. Sütőpapírra terítem, kihűtöm, majd aprítógépben összedarabolom. Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd megmártom benne a trüffelgolyókat. A frissen csokizott bonbonokat azonnal megforgatom a mézeskalács-grillázsban, majd sütőpapírra ültetem, míg a csoki megszilárdul.



Tipp: Természetesen durvára tört, sima mézeskalácsba is hempergethetjük a trüffeleket.

3 megjegyzés :

Erika írta...

Nagyon boldog új évet kívánok, és várom a már szokásos fantasztikus alkotásaidat idén is!:))

JinglingApricot írta...

Egyszerűen fenséges! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, köszönöm szépen! Neked is boldog új évet!

JinglingApricot, köszi! :)