2012. december 30.

Szilveszteri bólé bonbon


Ebbe a bonbonba próbáltam belesűríteni, amit a szilveszteri partik elengedhetetlen tartozéka, a narancsos bólé tartalmazni szokott: az étcsokiganache-ba került narancshéj, narancslikőr, kandírozott narancs és természetesen száraz pezsgő. A bronz lüszter adta csillogás pedig elmaradhatatlan kelléke a szilveszteri bulik hangulatát megidéző bonbonnak!  

Ezzel a recepttel szeretnék nektek nagyon boldog új évet kívánni!

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
Ganache:
- 60 gr étcsokoládé
- 20 gr habtejszín
- 2 tk. Cointreau
- 4 tk. száraz pezsgő
- fél bionarancs héja lereszelve
- 1 tk. puha vaj
- 30-40 pici kocka kandírozott narancs

- 20 dkg étcsokoládé
- bronz lüszter
- 2-3 pasztilla kakaóvaj + egy csipet porított kakaóvaj

A kakaóvaj-pasztillákat pici csészében, mikróban megolvasztom, majd egy csipet porított kakaóvajat teszek hozzá, ezzel tulajdonképpen picit visszahűtöm. Annyi bronz lüsztert keverek hozzá, hogy sűrű, majonézszerű állaga legyen. A bonbonformába egy ecset segítségével absztrakt mintákat festek, vagy akár a BUÉK feliratot is kiírhatom (tükörírással kell, hogy jó irányba álljanak a betűk a kész bonbonokon). Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát bonbonformában. Hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul.
A ganache-hoz az étcsokoládét megolvasztom, a tejszínbe keverem a reszelt narancshéjat, és picit összemelegítem. A tejszínt 3-4 részletben hozzákeverem az olvasztott étcsokoládéhoz, majd hozzáadom a narancslikőrt, a száraz pezsgőt és végül a puha vajat. A bonbonforma kicsokizott mélyedéseibe 2-3 kicsi kocka kandírozott narancsot teszek, majd erre adagolom a ganache-t habzsákból, hagyva helyet a lezáráshoz. A formát hűtőbe teszem, míg a töltelék megbőrösödik.
Újratemperálom a maradék étcsokoládét, és lezárom a bonbonokat. Egy jó fél óra hűtés után kifordítom a formából.


4 megjegyzés :

teller-cake írta...

Ilyen bólét szemezgetnék egész Szilveszter éjjel....:)

Muskátli Büfé írta...

Csoki, száraz pezsgő, narancs - csodaszépek lettek!

gionetta írta...

Köszönjük a receptet. Remek! BÚÉK Neked is! :-))

Praliné Zsuzsi írta...

Teller-cake, Muskátli Büfé, Gionetta, nagyon szépen köszönöm! :)