Az alaprecept segítségével egyéni ízvilágú trüffelekkel lephetjük meg szeretteinket
Karácsonykor (is). Kombináljuk bátran az ízeket, textúrákat!
A recept a Masni Magazin karácsonyi számában jelent meg eredetileg, amely itt ingyenesen letölthető.
Hozzávalók
kb. 25 darabhoz:
Trüffelalap:
- 60
gr habtejszín
- 15
gr akácméz
- 20
gr folyékony ízesítő: ez lehet bármilyen alkohol (pl. whisky, konyak, Baileys,
narancslikőr, gyümölcspálinka, rum, amaretto)
- 10
gr puha vaj
- 150
gr étcsokoládé (min. 60% kakaótartalommal)
Bevonás:
- 150
gr étcsokoládé (min. 60% kakaótartalommal)
A
trüffelalaphoz a tejszínt felforraljuk a mézzel, és az étcsokoládét
megolvasztjuk. Az olvasztott étcsokoládéhoz 4-5 részletben keverjük hozzá a
mézes tejszínt, hogy szép fényes állagú ganache-t kapjunk. Ekkor
hozzákeverjük az ízesítőt, végül a vajat. Az alapot egy lapos tálba öntve,
lefedve a hűtőbe tesszük, míg formázhatóvá nem szilárdul. Ekkor teáskanálnyi
adagokat golyóvá formázunk, majd a kézmelegtől kissé megpuhult golyókat rövid
időre visszatesszük a hűtőbe.
A
trüffelgolyók bevonásához az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk, majd mártóvilla segítségével
egyenként megmártjuk a golyókat. Végül sütőpapírra ültetjük a kész trüffeleket,
míg a bevonat megszilárdul. Ha borzas trüffelgolyókat szeretnénk, akkor a
frissen bevont trüffeleket hempergessük meg glitterrácson, majd tegyük át
sütőpapírra dermedni.
Abszolút időhiánnyal küzdők és/vagy lusták elhagyhatják a temperált csokiba mártást, helyette elég valamiben meghempergetni (lentebb vannak erre ötletek), de ebben az esetben két, max. három napon belül el kell fogyasztani, mert a csokiburok védőrétege nélkül gyorsabban kiszárad a trüffel.
Abszolút időhiánnyal küzdők és/vagy lusták elhagyhatják a temperált csokiba mártást, helyette elég valamiben meghempergetni (lentebb vannak erre ötletek), de ebben az esetben két, max. három napon belül el kell fogyasztani, mert a csokiburok védőrétege nélkül gyorsabban kiszárad a trüffel.
Kapós lett :) |
- kb.
30-40 gr apróra vágott aszalt gyümölccsel (akár alkoholba is áztathatjuk egy-két
nappal korábban)
- kb.
30 gr apróra vágott kandírozott gyömbérrel vagy narancshéjjal
- egy
bionarancs lereszelt héjával
- grillázzsal:
egy púpos evőkanál cukrot karamellizálunk, belekeverünk 30-40 gr apróra vágott
diót/mogyorót/mandulát, sütőpapírra terítve kihűtjük, majd aprítógépben durvára
törjük
- kávéval:
a forró mézes tejszínben feloldunk 2 teáskanálnyi instant kávét
- különféle
fűszerekkel: chiliporral, őrölt gyömbérrel, mézeskalácsfűszerrel, fahéjjal,
lereszelt tonkababbal, kardamommal – ezeket ízlés szerint, kóstolgatással
ellenőrizve adagoljuk
A
trüffeleket tovább variálhatjuk, ha a bevonás után közvetlenül meghempergetjük
valamiben:
- aprított
grillázsban (három evőkanál cukrot karamellizálunk, belekeverünk 100 gr apróra
vágott diót/mogyorót/mandulát, sütőpapírra terítve kihűtjük, majd aprítógépben
durvára aprítjuk)
- kakaóporban
- átszitált,
fűszeres (fahéjas, mézeskalácsfűszeres stb.) porcukorban
Ötletadóként
néhány nyerő kombináció:
- kávéval
ízesített trüffel kardamomos porcukorba forgatva
- kávés-konyakos
trüffel diógrillázsba hempergetve
- narancshéjjal
és narancslikőrrel ízesített trüffel fahéjas porcukorba hempergetve
- konyakba
áztatott, darabolt aszalt meggyel gazdagított trüffel chilis kakaóporba
hempergetve
- amarettós
trüffel mandulagrillázsba forgatva
11 megjegyzés :
Szerinted marad abból 2-3 napnál tovább valami is? Egyébként nálam, egy jól záródó dobozban a hűtőben eláll két hétig, akár egy hónapig is. Főleg a kakaóban megforgatott. Köszi a receptet. Az enyém is hasonló! :-))
Hát, gondoltam, hátha valaki ajándékba adná :)
..szerintem nem jut el egy ilyen finomság az ajándékozásig!! Szinte csorog a nyálam, olyan jól néz ki!
Gabi :)) Hát látod a második képből, hogy még a fotózásig is alig jutott el :D
Kedves Zsuzsi! Limarától "tévedtem" ide és olyan gyönyörűségeseket találtam nálad! Korrekt, részletes leírásokkal segíted a munkát pont, mint Limara, ezért talán ebbe is belevágok, olyan izgalmasnak tűnik kikísérletezni a legtökéletesebb ízeket. További jó munkát kívánok!
Zsuzsi, ez már a kínzás kategória! Nagyon szépek!!!!!
Medora, üdv itt nálam, örülök, hogy idetaláltál! Vágj bele nyugodtan, izgalmas kaland lesz, meglátod!
Muskátli Büfé, köszi :))) Próbáld ki, pikk-pakk megvannak :)
Kedves Zsuzsi!
Az ízesítőnek szánt alkoholt le lehet cserélni valamilyen gyümölcslére, hogy a gyerekek is tudják fogyasztani? Válaszodat előre is köszönöm. Kalmár Andi
Andi, használj az alkohol helyett 100%-os gyümölcslevet vagy friss gyümölcsből készített pürét, de simán tehetsz helyette pluszban tejszínt is!
Kedves Zsuzsi!
Fehércsokihoz tudnál ajánlani valami ízesítést? Alkoholt, fűszert.
Előre is köszönöm! Niki
Be Sweet, alkoholok közül pl. fehér rum, Baileys, limoncello, tojáslikőr; gyömbér, kardamom, citromhéj- és lé, narancshéj és -lé, lime, vanília, kókuszreszelék, kókusztej, kávé stb. :) Jócskán van választék :)
Megjegyzés küldése