Nagyon dekoratív töltött bonbonokat készíthetünk alukapszlikban, amelyeknek már a színe is a közeledő ünnepeket idézi meg. Jól mutatnak akár az ünnepi asztalon, akár szépen becsomagolva ajándéknak. A töltelék ezúttal Baileys-zel felturbózott folyós karamellakrém étcsokiganache-sal párosítva. A Baileys és a karamella együtt szerintem telitalálat! A Baileys-es karamellakrémet elkészítettem kókuszcukros változatban is (glikémiás indexe 35), jó alternatíva lehet a sokkal magasabb glikémiás indexű cukorból készült karamellakrém helyett.
Hozzávalók kb. 15-18 darabhoz:
Karamellakrém:
- 40 gr nádcukor
- 10 gr akácméz/golden syrup
- 25 gr habtejszín
- 20 gr vaj
- 2 ek. Baileys
Étcsokiganache:
- 6 dkg étcsokoládé
- 2 ek. habtejszín
- 2 ek. Baileys
- 1 tk. puha vaj
Csokiburok:
- kb. 20 dkg étcsokoládé
- 2-3 dkg fehércsokoládé
- alukapszlik (kapható ált. a Desszertmesternél vagy az Ázsia Bt.-ben, de természetesen bonbonformát is használhatunk helyette)
Először a csokihüvelyeket készítem el az alukapszlikban. Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd egy-egy teáskanálnyit óvatosan belekanalazok 4-5 kapszliba, a kapszlikban forgatva a csokit szétterítem, majd lefordítva egy rácsra teszem a kapszlikat, ami alá sütőpapírt tettem.
Ugyanígy járok el a következő 4-5 kapszlival, míg a kapszlik el nem fogynak. A csokizott kapszlikat pár perc csöpögés után visszafordítom, és egy tálcára sorakoztatom. Nem szabad hagyni ugyanis, hogy a csoki megszilárduljon, míg a kapszlik a rácson vannak lefordítva, ugyanis akkor hozzáragad a csoki a rácshoz, és nem lesz szép a kapszliknál a csokizás teteje, mert a rács letépi.
A karamellakrémhez a Baileys kivételével az összes hozzávalót egy lábasba kimérem, és folyamatosan kavargatva 112 fokig melegítem. Ekkor leveszem a tűzről, és hozzákavarom a Baileyst, majd kihűtöm kb. 28 fokosra, nehogy megolvassza a csokiburkot. A karamellakrémet habzsákba töltöm, és kb. harmadig megtöltöm vele a csokihüvelyeket. Hűtőbe teszem a kapszlikat, míg készül a ganache.
Az étcsokiganache-hoz az étcsokit megolvasztom, majd fokozatosan, több részletben hozzáadagolom a tejszínt és a Baileyst, végül belekeverem a vajat is. Habzsába teszem, és a karamellkrémre adagolom a kapszlikban, hagyva helyet a lezáráshoz is. Ismét hűtőbe teszem.
A lezáráshoz újratemperálom az étcsoki maradékát, illetve temperálom a fehér csokit (én szimultán próbáltam a kettőt kevergetni, de egyszerűbb valakit beszervezni :)). A fehér csokit nejlonzacskóba töltöm, aminek a végén icipici lyukat vágok. Az étcsokiból kanalazok 2-3 kapszlira, majd azokat tetszőlegesen díszítem a fehér csokival: lehet absztrakt mintákat rajzolni, vagy Eszerházy-mintát húzni fogpiszkáló segítségével, de a fehér csokit el is hagyhatjuk, és szórhatunk pl. fényes cukorgyöngyöket vagy durvára tört magvakat a csokiburokra. Jöhet a következő 2-3 kapszli, és így tovább, míg mindet befedtük.
***
A kókuszcukros változat ugyanúgy készül, csak a karamellakrém tér el.
Hozzávalók a kókuszcukros karamellakrémhez:
- 50 gr kókuszcukor
- 1 kk. citromlé
- 25 gr habtejszín
- 20 gr vaj
- 2 ek. Baileys
A kókuszcukrot elkeverem-morzsolom a citromlével, majd hozzáadom a habtejszínt és a vajat. Folyamatosan kevergetve 112 fokig főzöm, majd hozzákeverem a Baileyst. Kb. 28 fokosra kihűtöm, majd a csokizott kapszlikba töltöm.
Csak kókuszcukros karamellakrémmel töltve |
És miután a poszt végére értetek, megérdemlitek, hogy két igazán szép képet is kapjatok a kis alukapszlis finomságokról! A fotókat Bea, a Dizájnmenza blog írója készítette, itt is nagyon köszönöm neki!
4 megjegyzés :
Zsuzsi, ezt megint jó kifundáltad, isteni lehet ez az ízkombináció! :)
Teller-cake, köszi! A Baileys mindenbe isteni :D
Kedves Zsuzsi! A megdermedt, temperalt csokit hogyan tavolitod el az edenyekerol. Ma bonbont csinaltam. Szep es jo volt, de a mosogatas, meg takaritas utana remalom...
liné, felolvasztom az edénybe dermedt csokit (mikróban v, vízgőz fölött), majd egy darab alufóliára öntöm az összes maradékot (szilikon spatulával szépen ki lehet kaparni). Ha a maradék megdermedt, becsomagolom a fóliába, majd legközelebb elhasználom. Aztán amit nem tudtam kikaparni, azt mosogatom ki, de az minimális.
Megjegyzés küldése