2012. december 17.

Baileys-es karamellás bonbon alukapszliban



Nagyon dekoratív töltött bonbonokat készíthetünk alukapszlikban, amelyeknek már a színe is a közeledő ünnepeket idézi meg. Jól mutatnak akár az ünnepi asztalon, akár szépen becsomagolva ajándéknak. A töltelék ezúttal Baileys-zel felturbózott folyós karamellakrém étcsokiganache-sal párosítva. A Baileys és a karamella együtt szerintem telitalálat! A Baileys-es karamellakrémet elkészítettem kókuszcukros változatban is (glikémiás indexe 35), jó alternatíva lehet a sokkal magasabb glikémiás indexű cukorból készült karamellakrém helyett.



Hozzávalók kb. 15-18 darabhoz:
Karamellakrém:
- 40 gr nádcukor
- 10 gr akácméz/golden syrup
- 25 gr habtejszín
- 20 gr vaj
- 2 ek. Baileys
Étcsokiganache:
- 6 dkg étcsokoládé
- 2 ek. habtejszín
- 2 ek. Baileys
- 1 tk. puha vaj
Csokiburok:
- kb. 20 dkg étcsokoládé
- 2-3 dkg fehércsokoládé

- alukapszlik (kapható ált. a Desszertmesternél vagy az Ázsia Bt.-ben, de természetesen bonbonformát is használhatunk helyette)



Először a csokihüvelyeket készítem el az alukapszlikban. Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd egy-egy teáskanálnyit óvatosan belekanalazok 4-5 kapszliba, a kapszlikban forgatva a csokit szétterítem, majd lefordítva egy rácsra teszem a kapszlikat, ami alá sütőpapírt tettem.


Ugyanígy járok el a következő 4-5 kapszlival, míg a kapszlik el nem fogynak. A csokizott kapszlikat pár perc csöpögés után visszafordítom, és egy tálcára sorakoztatom. Nem szabad hagyni ugyanis, hogy a csoki megszilárduljon, míg a kapszlik a rácson vannak lefordítva, ugyanis akkor hozzáragad a csoki a rácshoz, és nem lesz szép a kapszliknál a csokizás teteje, mert a rács letépi.



A karamellakrémhez a Baileys kivételével az összes hozzávalót egy lábasba kimérem, és folyamatosan kavargatva 112 fokig melegítem. Ekkor leveszem a tűzről, és hozzákavarom a Baileyst, majd kihűtöm kb. 28 fokosra, nehogy megolvassza a csokiburkot. A karamellakrémet habzsákba töltöm, és kb. harmadig megtöltöm vele a csokihüvelyeket. Hűtőbe teszem a kapszlikat, míg készül a ganache.
Az étcsokiganache-hoz az étcsokit megolvasztom, majd fokozatosan, több részletben hozzáadagolom a tejszínt és a Baileyst, végül belekeverem a vajat is. Habzsába teszem, és a karamellkrémre adagolom a kapszlikban, hagyva helyet a lezáráshoz is. Ismét hűtőbe teszem.
A lezáráshoz újratemperálom az étcsoki maradékát, illetve temperálom a fehér csokit (én szimultán próbáltam a kettőt kevergetni, de egyszerűbb valakit beszervezni :)). A fehér csokit nejlonzacskóba töltöm, aminek a végén icipici lyukat vágok. Az étcsokiból kanalazok 2-3 kapszlira, majd azokat tetszőlegesen díszítem a fehér csokival: lehet absztrakt mintákat rajzolni, vagy Eszerházy-mintát húzni fogpiszkáló segítségével, de a fehér csokit el is hagyhatjuk, és szórhatunk pl. fényes cukorgyöngyöket vagy durvára tört magvakat a csokiburokra. Jöhet a következő 2-3 kapszli, és így tovább, míg mindet befedtük.




***

A kókuszcukros változat ugyanúgy készül, csak a karamellakrém tér el.

Hozzávalók a kókuszcukros karamellakrémhez:
- 50 gr kókuszcukor
- 1 kk. citromlé
- 25 gr habtejszín
- 20 gr vaj
- 2 ek. Baileys



A kókuszcukrot elkeverem-morzsolom a citromlével, majd hozzáadom a habtejszínt és a vajat. Folyamatosan kevergetve 112 fokig főzöm, majd hozzákeverem a Baileyst. Kb. 28 fokosra kihűtöm, majd a csokizott kapszlikba töltöm.

Csak kókuszcukros karamellakrémmel töltve



És miután a poszt végére értetek, megérdemlitek, hogy két igazán szép képet is kapjatok a kis alukapszlis finomságokról! A fotókat Bea, a Dizájnmenza blog írója készítette, itt is nagyon köszönöm neki!



4 megjegyzés :

teller-cake írta...

Zsuzsi, ezt megint jó kifundáltad, isteni lehet ez az ízkombináció! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Teller-cake, köszi! A Baileys mindenbe isteni :D

liné írta...

Kedves Zsuzsi! A megdermedt, temperalt csokit hogyan tavolitod el az edenyekerol. Ma bonbont csinaltam. Szep es jo volt, de a mosogatas, meg takaritas utana remalom...

Praliné Zsuzsi írta...

liné, felolvasztom az edénybe dermedt csokit (mikróban v, vízgőz fölött), majd egy darab alufóliára öntöm az összes maradékot (szilikon spatulával szépen ki lehet kaparni). Ha a maradék megdermedt, becsomagolom a fóliába, majd legközelebb elhasználom. Aztán amit nem tudtam kikaparni, azt mosogatom ki, de az minimális.