2013. január 23.

Folyékony kávés bonbon




Gondolom, ismeritek a Pocket Coffee nevű bonbont a Ferrerótól: finom ét- és tejcsokiburokban folyékony eszpresszó található ropogós cukorkéregben. Nagy kávérajongóként én imádom, úgyhogy éppen itt volt az ideje, hogy kísérletezzek a házi verzióval is. Jelentem, a folyós alkoholos cukorszirup receptjéből kiindulva sikerült is, bár egy szépséghibája van a dolognak: a ropogós cukorkérget nem sikerült belecsempészni, azon még dolgozni kell. Bár nekem nem igazán hiányzott, a folyékony kávé & csoki kombináció bőven ütős volt!


Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
Kávés cukorszirup:
- 74 gr cukor
- 26 gr víz
- 30 gr jó erősre főzött eszpresszó

- 12 db trüffelhüvely tejcsokoládéból
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 dkg fehér csokoládé
- kb. 10 pasztilla kakaóvaj + 2 késhegynyi porított kakaóvaj



Kimérem a cukrot egy kisebb lábasba, ráöntöm óvatosan a vizet (kis sugárban, hogy minél kevesebb cukor kerüljön az edény oldalára). A keveréket 112 fokig melegítem, közben az edény oldaláról egy vizes ecsettel lemosom a rátapadt cukorkristályokat. A szirupot óvatosan összekeverem az eszpresszóval: vagy egyik edényből másikba öntve, vagy nagyon-nagyon minimális keveréssel. Egy konyharuhát benedvesítek, ráterítem a szirupos edényre, és hagyom, hogy kb. 28-30 fokosra hűljön - nehogy megolvassza a csokihüvelyeket.
Ezután óvatosan beleadagolom a kávés szirupot a csokihüvelyekbe egy kiskanállal vagy injekciós fecskendővel (tű nélkül), majd éjszakára hűtőbe teszem letakarva.
Először kakaóvajjal zárjuk le: ez egy vékony réteget fog képezni a kávén, ami majd megtartja a lezáró csokiréteget. Kb. 10 kakaóvaj-pasztillát (vagy 3 tk. porított kakaóvajat) óvatosan megolvasztok, kicsit lehűtöm kevergetve, majd teszek hozzá 2 késhegynyi porított kakaóvajat, és addig keverem, míg az is elolvad. A kakaóvajból egy keveset a szirup tetejére adagolok kiskanállal, majd pár percre a hűtőbe teszem a bonbonokat. Ha a kakaóvaj-réteg megszilárdult, az étcsokiból pár dekányit megolvasztok és temperálok, majd lezárom vele a bonbonokat. Hagyom megdermedni, majd temperálom a maradék étcsokit, és ebben megmártom a golyókat. Végül temperált fehér csokival húzott csíkokkal díszítem a bonbonokat.