2013. január 28.

Karamella ropogós rizses csokiburokban




Ez volt a karácsonyi slágerbonbon - vagy inkább csokiszelet: pillanatok alatt elfogyott, és a közakaratnak engedelmeskedve már karácsony másnapján készíthettem a karamellát a következő adaghoz. A rizses csokiburok ötlete az előző posztban is emlegetett cukorkás-csokis könyvből van (Elizabeth LaBau: The Sweet Book of Candy Making. Beverly, MA, 2012. p. 67. Caramel Crunch Candy Bars), a puha karamella pedig már a nálam bevált recept szerint készült.

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
Karamella:
- 1,5 dl habtejszín
- 70 gr akácméz
- 75 gr nádcukor
- 30 gr vaj
- egy csipet fleur de sel vagy tengeri só
Rizses burok:
- kb. 300 gr étcsokoládé
- kb. 2-3 maréknyi puffasztott rizs



Először a karamellt készítem el. A mézet és a cukrot egy lábasban melegíteni kezdem kavargatva, ha a cukor nagyjából elolvadt, ráöntöm a tejszínt is. Folyamatosan kavargatva 118 fokosra főzöm maghőmérővel ellenőrizve. Ekkor leveszem a tűzről, és belekeverem a vajat és a sót. 10x10 cm-es, sütőpapírral bélelt krémeskeretbe vagy más szögletes edénybe öntöm, és teljes szilárdulásig hűtöm.
Ha megszilárdult, kb. 3 cm hosszú hasábokra vágom a karamellát. Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, a rizst előkészítem egy befőttestálban. A csokiban egyenként megmártom a karamella-hasábokat, majd a frissen csokizott karamellát rögtön meghempergetem a puffasztott rizsben is. Sütőpapírra teszem, míg a csoki megszilárdul.

Az utolsó csokiréteg felvitele előtt
Ekkor még egyszer megmártom temperált csokoládéban a rizses hasábokat: így dupla csokiborítást kapnak. Sütőpapírra ültetem, míg a csokiburok megszilárdul.

Tipp: Ha puha karamella helyett fudge-ot (tejkaramellát; jól bevált recept hozzá itt) készítünk alapnak a ropogós rizses csokiburokhoz, akkor a Chokitóhoz hasonló csokiszeletet készíthetünk! Ehhez törjük durván össze a puffasztott rizst, és a csokiszeletek aljára ne kerüljön a rizsből hempergetésnél!

8 megjegyzés :

marisz57 írta...

Hát tényleg amilyen egyszerű, olyan finom lehet!

Praliné Zsuzsi írta...

Marisz, köszi! Érdemes kipróbálni, nagyon-nagyon finom! :)

Névtelen írta...

Én imádtam a "ronda és finom" Chocito-t. Ez kb pont olyan :))) Zsofi

Praliné Zsuzsi írta...

Zsófi, nagyon köszi a kommentet, frissítettem is ezzel kapcsolatban egy tippel a posztot! :)

Névtelen írta...

szia!
kipróbáltam a receptet, és nagyon, nagyon finom volt, de sajnos a karamella nem dermedt meg? mit ronthattam el?

Praliné Zsuzsi írta...

Szia! A legfontosabb kérdésem, hogy a karamella főzésénél mérted-e maghőmérővel a hőfokot? Vagy csak ránézésre próbáltad belőni, mikor jó az állaga?

Isaura58 írta...

Szia, Zsuzsi!
Teljesen megfogott ez a karamelles-rizses bonbon. Na, nekiláttam, de... A világ minden kincséért sem volt hajlandó megdermedni a karamell. Hiába a hűtő, a fagyasztó stb. Így aztán belga csokival karamelles ganache-t csináltam belőle. Ezt mártottam csokiba, utána forgattam a puffasztott rizsbe. Amikor megdermedt, akkor tejcsoki következett, hogy ne legyen olyan tömény. Addig nem nyugszom, amíg nem sikerül a karamell. (Lehet, hogy új hőmérőt kell vennem, mert az enyém csak 100 fokig mér. Először a mutató túlment a 100 fokon, gondoltam, na, az már van vagy 118 fok. Utána már csak 90 fokig volt hajlandó mérni. Úgyhogy jöhet egy új hőmérő és az újabb próbálkozás.
Nagyon köszi ezt a receptet (is).

Szia
Judit

Praliné Zsuzsi írta...

Judit, ha nem szilárdul meg akaramella, akkor 100%, hogy a hőmérséklet nem stimmelt. A hőfok emelkedése éppen 100 fok körül lassul be, hőmérő nélkül nehezebb megsaccolni, mikor lehet 118 fok. Sajnos a túl lágy karamellán a fagyasztás nem segít, mert a sok cukortól nm fagy meg. Érdemes szerintem egy 150 fokig mérő maghőmérőt szerezni!