2013. január 21.

Bounty-minitorták



A tökéletes Bounty-élmény minitortában: egy vékony lap brownie, pillekönnyű kókuszmousse, amelyet a Mandulasarokról, Noémitől kölcsönöztem, és a tetején csigavonalban kókusztejes étcsokiganache kacskaringózik. Nagyon könnyű, egyáltalán nem tömény édes, szerintem tökéletesen hozza a Bounty ízvilágát. Ráadásul liszt- és cukormentes is, ha cukormentes étcsokoládét használunk!
Bevallom, mostanában rákattantam a minitortákra. Nagyon jól lehet velük kísérletezni, látványosak, és nem utolsósorban egy-egy ilyen adag minitorta pont jó mennyiség kettőnknek. Kicsit úgy érzem, olyanok, mint a bonbonok: itt is lehet játszani a rétegekkel, textúrákkal, ízekkel, és mindig pont olyan izgatottam húzom le a desszertgyűrűt a kész minitortákról, mint amilyen izgalommal megfordítom a polikarbonát formát, várva, hogy kipotyogjanak a bonbonok. Szóval lehet, hogy mostanában lesz még pár minitorta is a blogon. De ha valaki mégis inkább bonbon-változatban enne Bountyt, az kattintson ide!

Hozzávalók 3 minitortához:
(7 cm átmérőjű desszertgyűrűk)
Brownie alap:
- 75 gr min. étcsokoládé (min. 70% kakaótartalommal)
- 20 gr vaj
- 2 ek. kakaópor
- 1 tojás
- 70 gr xilit
- csipet fleur de sel vagy tengeri só
- 40 gr darált mandula
Kókuszmousse:
- 2 tojássárgája
- 20 gr xilit
- 125 gr kókusztej
- fél rúd vanília
- másfél lap zselatin (2 gr)
- 125 gr habtejszín
Kókusztejes ganache:
- 50 gr étcsokoládé (70% kakaótartalommal)
- 0,5 dl kókusztej

- kókuszreszelék díszítéshez



Először a brownie alapot készítem el. Az étcsokoládét a vajjal óvatosan, kevergetve összeolvasztom, vigyázva, hogy ne melegedjen túl. Majd ha már éppen csak langyos, hozzákeverem a tojást is. Ezután hozzákeverem a kakaóport, a xilitet, a sót, és végül a mandulát is. Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 1 cm vastagon elterítem. Én mindig meg szoktam nézni előre, hogy ki tudom-e majd szúrni belőle a 3 korongot a desszertgyűrűvel. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütöm: akkor jó, amikor a teteje már megszilárdult, megsült, de nem szabad túlsütni, különben a belseje könnyen kiszárad. Mikor kész, kiveszem, és langyosra hűtöm. Az egyik desszertgyűrűvel három korongot szúrok ki belőle, majd teljesen kihűtöm a korongokat.
A kókuszmousse-hoz a xilitet a tojássárgákkal habosra keverem, majd hozzákeverem a kókusztejet és belekaparom a vaníliarúd magjait. Folyamatos keverés mellett, alacsony lángon besűrítem a tojásos krémet: maghőmérőn ellenőrizve 82 fokig melegítem, illetve addig, amíg láthatóan besűrűsödik, és az ujjunk nyoma megmarad a fakanálon, ha végighúzzuk rajta. Ekkor az előre hideg vízbe áztatott zselatint feloldom a forró tojásos krémben, majd szobahőmérsékletűre hűtöm. A habtejszínt kemény habbá verem, és a tojásos részhez forgatom óvatosan.
A desszertgyűrűk aljába teszek egy-egy brownie-korongok, majd szétosztom a kókuszmousse-t a három desszertgyűrűben. Letakarom, és egy éjszakára, de legalább 6 órára hűtőbe teszem. 
Másnap a desszertgyűrűket hajszárítóval kicsit felmelegítem, és óvatosan lehúzom a minitortákról. A ganache-hoz az étcsokoládét felolvasztom, majd óvatosan összekeverem a meglangyosított kókusztejjel. A krémet annyira kihűtöm, hogy még ne legyen teljesen szilárd, de már jól formázható legyen. Habzsákba töltöm (nálam sima csővel, de lehet cifrázni is), majd csigavonalban kidíszítem a minitorták tetejét. Hagyom, hogy a ganache hűvösön megszilárduljon, majd kókuszreszelékkel körbepanírozom a minitorták oldalát.

11 megjegyzés :

Névtelen írta...

Kedves Zsuzsi!

Nem ehhez a tortához, de van egy kérdésem. Elkészítettem a dulce de leche krémet és bonbont töltöttem vel. Nagyon szép lett és finom, de pár darab ami megmaradt. kb 2 hetesek, kicsit kicukrosodott a krém. Nem nagyon, de érezhető. Mit rontottam el? Tubusos cukrozott, sűrített tejet használtam és semmit nem adtam hozzá. A sütőben, jénaiban vízfürdős módszerrel készítettem.
Köszi, ha válaszolsz.
Marcsi

MrsSame írta...

Oh,de nagyon guszták. Imádom a Bountyt. Kérek!!!

gionetta írta...

Kellett nekem ide is benézni! Minden ami kókuszos jöhet, de nagyon! :-)) Ez is irtó mutatós lett! Nagyon ügyes vagy!

Praliné Zsuzsi írta...

Marcsi, én ilyet még nem tapasztaltam (khm, lehet mert nálunk két hetet még sosem élt meg dulce de leche :D), de azt javaslom, legközelebb a sűrített tejbe sütőbe tevés előtt tegyél egy kávéskanál frissen csavart citromlevet vagy tubusonként 1-2 ek. akácmézet, ezek meg tudják gátolni a cukor visszakristályosodását.

MrsSame, köszi! :) Sajna már tegnap megettük, de legközelebb adok ;)

Gionetta, köszönöm szépen! :)

teller-cake írta...

Zsuzsi, ez több mint fantasztikus!!! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Teller-cake, köszi :) A kókusz-étcsoki párostól nem is várhat mást az ember :D

Erika írta...

Szerintem ez finomabb még a bounty-nál is!:)

Okki írta...

Milyen kis cukik, és milyen finomak lehetnek. :)

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, Okki, köszönöm szépen :))

Névtelen írta...

3 db minitortához írod a hozzávalókat, ezek kb kiadnának egy normál tortaformát? nekem rögtön normál adaggal kell kezdeni, amilyen édesszájú a családom :)

Praliné Zsuzsi írta...

18 cm-es tortaformához legalább az adag másfélszeresét, de inkább a dupláját kell venni szerintem :)