2013. január 30.

Passiógyümölcsös minitorták trüffellel



Bevallom, nagy passiógyümölcs-rajongó vagyok, már tavaly is több recept került fel a blogra ezzel a különleges gyümölccsel. Itt Németországban időről-időre felbukkan sima Pennyben, Aldiban is hármas csomagolásban, olyankor szoktam több csomagra is lecsapni., majd gondolkozok, mit is készítsek belőle. Tavaly nagyon megtetszett a passiógyümölcs és a mák párosa, egy bonbonban találkoztak akkor, most pedig minitortákat készítettem ebben az ízvilágban: egy réteg lisztmentes mákos tésztalap, rajta habkönnyű passiógyümölcsös fehércsoki-mousse, majd egy réteg savanykás passiógyümölcs-zselé. A tortákat mákos-passiógyümölcsös trüffelek díszítik.



Hozzávalók 3 minitortához (7 cm):
Mákos tésztalapok:
- 2 tojásfehérje
- 8 dkg darált mák
- 5 dkg xilit (vagy cukor)
- fél biocitrom héja
Mousse:
- 0,5 dl passiógyümölcs-lé (kb. 2 passiógyümölcs leve)
- 7-8 db nagyobb pillecukor (marshmallow, kb. 35 gr)
- 13 dkg fehér csokoládé
- 2 dl habtejszín
- fél rúd vanília
Zselé:
- 50 gr passiógyümölcs-lé (kb. 2 passiógyümölcs leve)
- 1 lap (= 1,6 gr) zselatin
Trüffelek:
- 50 gr passiógyümölcs-lé (kb. 2 passiógyümölcs leve)
- 1 ek. habtejszín
- 7 dkg fehér csokoládé
- 1 ek. darált mák (vagy 1 tk. darált mák és 1 tk. átszitált porcukor összekeverve)



A mákos tésztaalappal kezdem. A tojásfehérjéket a xilittel kemény habbá verem, majd belereszelem a citrom héját, beleöntöm a kimért darált mákot, és óvatosan összeforgatom a habbal. Egy tepsibe sütőpapírt terítek, ezen terítem el a mákos tojáshabot 1 cm vastagon. Érdemes nézni, hogy úgy terítsük ki, hogy aztán ki lehessen szaggatni a korongokat a desszertgyűrűkkel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm. Mikor már langyos, lehúzom róla a sütőpapírt, és egy desszertgyűrűvel (7 cm átmérőjűt használtam) három korongot szaggatok belőle. A kimaradt mákos tésztából pl. készíthetünk később mákos-gyömbéres cake popokat.

A mousse-hoz a passiógyümölcsök levét átszűröm, egy lábasba dobom, és hozzáadom a darabokra tört fehér csokit, a kicsire tépkedett pillecukrokat és a vaníliarúd kikapart magjait. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett addig melegítem, míg egynemű masszát nem kapok. Leveszem a tűzről, és szobahőmérsékletűre hűtöm. A tejszínt kemény habbá verem, majd hozzáforgatom óvatosan a fehér csokis masszához. A három desszertgyűrűt egy-egy kistálra teszem, a gyűrűk aljába helyezem a mákos tésztakorongokat, majd erre rákanalazom a mousse-t háromfelé osztva. Letakarom a gyűrűket, és hűtőbe teszem egy éjszakára, de min. 5 órára. 

Közben elkészítem a passiógyümölcsös ganache-t a trüffelekhez. A passiógyümölcsök levét átpasszírozom, majd pár percig forralom. Ekkor hozzáadom a tejszínt és a kockára tördelt fehér csokit, és egyneművé keverem. A masszát hűtőbe teszem, míg formázható állagú nem lesz. Ekkor kis golyókat formálok belőle, amelyeket mákban vagy mák és porcukor keverékében hempergetek meg. (Ha nem fogyasztjuk el rövid időn - 1-2 napon - belül a trüffeleket, érdemes temperált fehér csokiban kimártani őket, majd utána mákba hempergetni.)

Ha a mousse megdermedt, jöhet a zselé. A passiógyümölcsök levét átpasszírozom - én egy teáskanálnyi fekete magot visszatettem a lébe, mert feldobja szépen a zseléréteget (meg finom is a kis magokat ropogtatni, az összes átpasszírozott passiógyümölcsét is elropogtattam magában :D). A lapzselatint hideg vízbe áztatom, míg megpuhul. A passiógyümölcs-lét megmelegítem, majd leveszem a tűzről, és belekeverem a zselatinlapot, míg feloldóik. A zselét ezután kb. szobahőmérsékletűre hűtöm, a mousse-réteget nehogy megolvassza, majd szétosztom a desszertgyűrűkbe egyenlően. Kb. egy órát hűtöm ezután a minitortákat.

A desszertgyűrűk oldalát hajszárítóval kicsit megmelegítem, majd óvatosan lehúzom a minitortákról, és minden minitorta tetejére egy-egy mákba hempergetett trüffelt ültetek.



Tipp: Passiógyümölcs helyett szerintem málnával is nagyon finom lehet!

***

Készültek polikarbonát formában is bonbonok passiógyümölcsös ganache-sal töltve. A fehér csokiból készült burkot mákkal pettyeztem.



Hozzávalók 21 darabhoz:
Ganache:
- 2 passiógyümölcs leve
- 1 tk. méz
- kb. 2 ek. habtejszín
- 6,5 dkg fehér csokoládé
Burok:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 1 kk. darált mák
- pár pasztilla kakaóvaj

A ganache-hoz a passiógyümölcsök levét átpasszírozom, majd a mézzel pár perc alatt beforralom. Hozzáadom az apróra darabolt fehér csokit, és egyneművé keverem. Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
A burokhoz a mákot kevés olvasztott, majd picit visszahűtött kakaóvajjal rögzítem a forma mélyedéseibe. (Akár a fehér csokiba is keverhetjük a mákot, úgy is pöttyös lesz a burok.) A fehér csokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a formában a burokot. Hűtőbe teszem, míg a fehér csoki megszilárdul.
Ekkor betöltöm a passiógyümölcsös ganache-t, hagyva helyet a lezáráshoz. Ismét hűtőbe teszem a formát, míg a ganache picit megbőrösödik.
Ekkor a fehér csoki maradékát újratemperálom, és lezárom a bonbonokat. Hűtőbe teszem a formát jó félórára, majd kifordítom a kész bonbonokat.

3 megjegyzés :

Blogkonyha írta...

Fantasztikusan gyönyörűek!

Kati írta...

Hogy ezek milyen finomak lehetnek:) És a tányérkáid is nagyon tetszenek.

Praliné Zsuzsi írta...

Illéskrisz, köszönöm szépen :) Nekem az tetszett bennük, hogy olyan napsütés-színük van így télen :)

Kati, köszönöm! A tányérkák nekem is nagy kedvenceim, még két másik színben is van, pont jó méret ezekhez a tortácskákhoz :)