2012. október 10.

Csokikorongok bonbonalapnak & díszítéshez




Ebben a posztban azt mutatom meg, hogyan készíthetünk egyforma, szabályos kicsi csokikorongokat. A korongokat használhatjuk díszítéshez, vagy pedig bonbonok alapjának. Csokikorong-alapon ilyen alakú látványos, kézzel mártott bonbonokat készíthetünk (a receptek jönnek majd!):

Málna & rózsabors


Vörösáfonya & pisztáciapraliné

Csokikorongokat a legegyszerűbben direkt erre a célra árult szilikon sablonnal készíthetünk. A sablonok többféle nagyságú korongátmérővel kaphatók, én egy kisebbet vettem, kifejezetten bonbonkészítéshez (26 mm átmérővel).
A használatuk nagyon egyszerű: a sablon alá sütőpapírt teszünk, majd temperált, tetszőleges (ét-, tej-, fehér) csokoládét öntünk a sablonra, és egy spatulával vagy kenőkéssel a csokit a mélyedésekbe egyengetjük, a felesleget pedig lehúzzuk. Miután a csoki megszilárdult, óvatoson lehúzzuk a sablont, és a kész csokikorongokat felszedjük a sütőpapírról. Érdemes egyszerre többet készíteni, egy légmentesen zárt dobozban jól eláll, és csak elő kell kapni, ha bonbont akarunk vele készíteni.


A sablon étcsokival kiöntve


A sablon fehér csokival kiöntve

Kész fehércsoki-korongok

Ha díszítéshez szeretnénk korongokat készíteni, akkor annyi a különbség, hogy sütőpapír helyett tetszőleges transzferfóliát vagy struktúrfóliát kell a sablon alá tenni, így mintás korongokat kapunk. 


Balra sima sütőpapírral, jobbra színes transzferfóliával béleltem alá a sablont

Kész korongok: sima ét hátul & színes transzferes elöl

Én pl. az így készített színes korongokat egy Zila-formás torta díszítéséhez használtam, a torta Sacher-alapot kapott, a korpusza csokimousse volt, a mélyedésekbe pedig málnapüré került.





Ilyen sablon cukrászati nagykereskedésekben szerezhető be (pl. Écsy Kft., Food Pack Kft.), esetleg lehet próbálkozni azzal is, hogy magunk készítünk sablont sima szilikonlapból éles kiszúróval, bár így kicsit vékonyabb korongokat lehet készíteni. Egy másik módszer még, hogy a temperált csokit egyszerűen kikenjünk sütőpapírra vagy transzferfóliára, és mikor a csoki már kezd dermedni, de még nem teljesen szilárd, kis kör alakú kiszúróval szúrunk ki korongokat (erről itt egy nagyon jó videó). Mindkét módszert (sablonnal készült & kiszaggatott csokikorongok) részletesen tárgyalja Greweling, bár ő a transzferes díszítési módszerre nem tér ki.

7 megjegyzés :

NYAMMM írta...

Nagyon bejönnek ezek a korongok:) Lehet h ez lesz a következő próbám:)

Praliné Zsuzsi írta...

Jujj, de jó hír! Mostanában sokféle bonbont csináltam ezekkel, majd hozom ötletadónak :)

t3v, az okostojas írta...

alkalmi sablon kartonból is készíthető, én a szív alakú gesztenyés tuile-t sütöttem így (szívből csak egyet rajzoltam, körből valamivel könnyebb egyformákat produkálni). a papír ennyit kibír elázás nélkül és megvan a kellő vastagsága.

http://href.hu/x/ipzj

Praliné Zsuzsi írta...

t3v, tök jó ötlet, köszi a linket is!

Névtelen írta...

Kedves Zsuzsi!
Hol lehet kapni ilyen szilikon lapot? Üdv,
Icu

Praliné Zsuzsi írta...

Icu, én ezt a szilikonlapot Németországban vettem (ebben a webshopban: http://www.cardin-deko.de/). Azt sajnos nem tudom biztosra megmondani, hogy Magyarországon hol kapható, de én a Food-Pack Kft.-nél és az Écsy Kft.-nél érdeklődném meg, náluk szerintem lehet, hogy találsz.

Mox írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.