Még a bécsi Oberlaa-ban kóstoltam egy fantasztikus málnás - vörösboros bonbont, és már akkor tudtam, hogy ezt bizony reprodukálni kell házilag is! A dolog nem tűrt halasztást, a hétvégén meg is történt a kísérlet. A málnabefőttből 15 szép nagy szemet kiszedtem, majd öntöttem rá 1:1 arányban a befőttléből és jó minőségű, száraz vörösborból, ebben állt a málna egy éjszakát. Valami hihetetlen együtt a málna és a vörösbor! A jó leves málnaszemeket szilikonforma mélyedéseibe rejtettem, majd étcsokiból és a málnás-boros léből ganache-t csináltam, és ezzel fejeltem meg a málnát. Abbahagyhatatlan. Ja, és a málnás-boros lé, na az is valami fantasztikus, otthon közelharc folyt érte!
A Kutya és Konyha blog Online Varcsoracsata játékán ezzel a málnás - vörösboros pralinécsodával szeretném megkínálni a játékostársaim, Amit, Szandrát, GasztroRékát és Nellit, és - hogy jobban csússzon - kínálok mellé egy-egy pohárkával a málnás-vörösboros koktélból is. Ha tetszik a recept, kérlek, szavazzatok rá Kutya és Konyha oldalán!!
Hozzávalók 15 darabhoz:
- 15 szem málna befőttből (vagy fagyasztott is lehet, kiengedve)
- kb. fél deci jó minőségű vörösbor (nálam Portugieser volt)
- 15 dkg málnás étcsokoládé
- 4 dkg sima étcsokoládé
- 1 ek. tejszín
- színes cukorgyöngyök a díszítéshez
A málnaszemeket fél deci befőttlével és fél deci vörösborral leöntve egy éjszakán keresztül állni hagyom. Bár ha jót akarok magamnak, akkor mehet 1-1 deci is, el fog fogyni simán! (Ha fagyasztott málna van kéznél, akkor hagyom kiengedni, óvatosan picit megnyomogatom, hogy levet eresszen, majd vörösborral leöntöm.)
A málnás étcsokit megolvasztom és temperálom, és ezzel kikenem a szilikon bonbonforma mélyedéseit. A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul. A málnaszemeket közben lecsepegtetem. Ezután elkészítem a ganache-t. A tejszínt a sima étcsokival melegíteni kezdem óvatosan, majd adagolok hozzá kb. 2 evőkanálnyit a boros-málnás léből. Krémes állagú ganache-t kell kapnom. Ezt hagyom hűlni.
A megszilárdult csokihüvelyekbe egy-egy szem málnát rejtek, majd a málnára kanalazok a ganache-ból úgy, hogy maradjon hely a lezáráshoz is. A formát rövid időre hűtőbe teszem.
Málnaszemek a mélyedésekben |
A málnás étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Ezután kb. egy óra hűtés következik, majd óvatosan kifordítom a bonbonokat a formából. A bonbonok mélyedéseibe cukorgyöngyöt szórok.
Tipp:
A málnás - vörösboros praliné kiváló ajándék lehet a közelgő Valentin-napra is! És a vörösboros-málnás itóka is tökéletes mellé!
28 megjegyzés :
Nahát megint valami istenit készítettél::))
Szinte érzem a számban a málna és a vörösbor játékát....
Na és az étcsoki, a kedvencem!!
Megyek és szavazok:)
Nyakam nagyvonalakban le mertem volna tenni arra, hogy ez a recipé következik.
S nem is vesztegeted az időd, tíz perccel a start után nyomattad is. hmmm
Csodás!!!!!!:)
Málna és étcsoki remek párosítás!
Ha nekem is adsz egy szemet belőle, akkor szavazok rád.:D
Hát ez ismét nagyon nyamnyam:)
Nagyon guszta ! :)
Ceffa, tényleg nagyon ütős a vörösbor és a málna együtt!
4gyerek, az éjjeli baglyok mindig éjfél után posztolnak :)
Edith, köszönöm szépen!
Tatin, gurítottam a szemet :)
Anditanti, az bizony :D
Mary, köszönöm szépen!
Volt szerencsém megkóstolni ezt a kompozíciót, és biztosíthatok mindenkit, hogy az ízek harmóniája tökéletes.
Bátorítalak benneteket a SZAVAZÁSRA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Fantasztikus
Köszönöm megérkezett a csomag, nagyon örültem neki :)
Anzsu, köszönöm a reklámot :)
Bianka, nagyon örülök, hogy odaért! Kíváncsi vagyok, mi készül majd vele :)
Ez isteni lehet!
Én csak elképzelni tudom, hogy milyen finom lehet. Bárcsak erre gurul/- hatna egy-kettő golyócska :))
Felém is guralhatna egy-kettő!:-)Gyönyörű fotók!
Én biztos, hogy szavazni fogok!!!
Nagyon klassz lett!c
Szemirámisz, nagyon köszönöm! Nálam most ez a favorit!
Viki, virtuálisan gurítom :)
Nelli, közönöm szépen! Már Valentin-napi a hangulat :)
Gesztenye, neked is nagyon köszönöm, nagyon kedves vagy!
Nagyon jól néz ki...Igaz van benne alkohol, de ennyit megengedhetek magamnak!
Isteni!!!!!!!!!!!!!!
Gratulálok!
Nagyon fino biztos!
Szandra, örülök, hogy ízlett a virtuális kóstoló :)
Ottis, köszönöm szépen!
Ezek gyönyörűek! Szavazni fogok!
Ez valami fantasztikusan szép lett! És az ízélmény sem maradthat el! Nyami, mind felfaltam! :)))
Foodafok, köszönöm szépen!
Ami, :)) Én épp most dézsmáltam meg a libamájat Nálad :)
Szeretem a finom borokat, a málnát, az alkoholos desszerteket. Szóval nagyon elnyerte a tetszésemet! Kicsit irigykedve olvastam Krisztinél, hogy kóstolta a finomságaidat.
GasztroRéka, örülök, hogy tetszik! Krisztivel nagyon jót kávéztunk, úgyhogy adta magát, hogy viszek bonbont :)
Kár, hogy nem élőben kóstolhattam csak virtuálisan!:-)Köszönöm, hogy veled játszhattam!:-)
Nelli, én is örültem neki! Jókat ettünk volna, az biztos!
Gratulálok az "ezüstéremhez"! :-)
A szavazatomat elvitte!:-)Tudom, hogy nagyon, nagyon finom volt!:-)
Zsuzsa, köszönöm :)
Nelli, köszönöm :) Remélem, egyszer majd ehetünk egy jót együtt!
Megjegyzés küldése